[:el]Ένας χρόνος υλοποίησης του καινοτόμου προγράμματος πρόληψης-έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Καισαριανής[:]

[:el]

Σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, παρουσία πλήθος φορέων και κατοίκων της πόλης, παρουσιάστηκε ο ένας χρόνος υλοποίησης του καινοτόμου τριετούς προγράμματος πρόληψης-έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Καισαριανής.

Στο κάλεσμα του Δήμου ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση οι σύλλογοι γονέων και γονείς από το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 6ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία, από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο, το 1ο, 2ο Λύκειο, το ΕΠΑ.Λ, από την Ένωση Γονέων Καισαριανής, από το σύλλογο Π.Ε. «Ρόζα Ιμβριώτη», από τη Ζ ΕΛΜΕ,  οι διευθυντές του 1ου Γυμνασίου Καισαριανής κα Μυγδάλη, του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής κα Μπάκου και του ΕΠΑ.Λ Καισαριανής κος Τσάμης. Επίσης, από την σχολική κοινότητα έδωσαν το παρών μαθητές και μέλη των 15μελών του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Καισαριανής, καθώς και καθηγητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου του Δήμου Καισαριανής. Από τους φορείς της πόλης παρευρέθηκαν το παράρτημα ΕΣΥΝ Βύρωνα- Καισαριανής, το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, οι τρίτεκνοι Καισαριανής, η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής, προπονητές και παράγοντες από τα αθλητικά σωματεία του Μικρασιατικού, Πανιώνιου και Φωστήρα, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, το παράρτημα Καισαριανής των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή των γονέων παιδικών σταθμών. Επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Κοινωνική Υπηρεσία, τους Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, το Κέντρο Συμβουλευτικής ΑμεΑ, ΤΟ Κέντρο Υγείας Παιδιού και την ΚΕΔΗΚ. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, η επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία πολιτών Καισαριανής» Άννα Παραγυιού και η επικεφαλής της παράταξης «Πρώτη Φορά Καισαριανή» Μπεττίνα Γραφίδου.

Εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ παρευρέθηκαν ο Αχιλλέας Ρούσσος Διευθυντής του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ και η Σπυριδούλα Ζώτου από το τμήμα Έρευνας του Δικτύου, οι οποίοι παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους παρευρισκομένους την πορεία υλοποίησης του πρώτου χρόνου πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύχθηκαν στην πόλη μας. Ο πρώτος χρόνος αφορούσε την εκπαίδευση του προσωπικού της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, των παιδικών σταθμών, των διευθυντών των σχολείων της πόλης, των προπονητών και παραγόντων των αθλητικών σωματείων της πόλης, αλλά και η παρέμβαση στους μαθητές των σχολείων της Καισαριανής και στους γονείς ώστε να συμβάλουν στη διάχυση της κουλτούρας της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης προς τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

Μετά την παρουσίαση από τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ, ακολούθησε πλήθος τοποθετήσεων και παρεμβάσεων στις οποίες αποτυπώθηκε τόσο η αγωνία για το σοβαρό ζήτημα των εξαρτήσεων, όσο και η θετική θέση για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος στο Δήμο της Καισαριανής. Εκφράστηκε η εναντίωση στις πολιτικές που υλοποιούνται διαχρονικά αλλά και τα τελευταία χρόνια και έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίγουν το δρόμο στην αποποινικοποίηση τη κάνναβης, στην ανοχή στο μεγαλύτερο μέρος των μικρότερων ηλικιών στην χρήση, καθώς και στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο δημιουργούνται οι Χώροι Ελεγχόμενης Χρήσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης και εναντίωσης στη δημιουργία Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ για την υπογραφή ΣΣΕ και μόνιμων εργασιακών σχέσεων. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συνεργασίας πολιτών Καισαριανής» Γεώργιος Σοφιανόπουλος, η παράταξη «Καισαριανή Δημιουργία», οι δύο ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόδημος Κατσαρέλης και Γιώργος Γαβρίλης. Λευκό ψήφισε ο Κοντόσταυλος Γεώργιος από την παράταξη «Συνεργασία πολιτών Καισαριανής».

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Συντασσόμαστε με τους αγώνες των εργαζόμενων του ΚΕΘΕΑ για υπογραφή ΣΣΕ και μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή 450 εργαζόμενοι εξυπηρετούν τους οφελούμενους του ΚΕΘΕΑ και τις οικογένειές τους που φτάνουν τα 7.000 άτομα, ενώ το 13% του συνόλου των εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις (ΟΑΕΔ, ΔΠΥ) για μόλις 600 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση Μ.Κ.Ο και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης και κερδοφορίας τους.

Το πρώτο έτος εφαρμογής του 3ετους καινοτόμου προγράμματος με το ΚΕΘΕΑ έδειξε τις σοβαρές δυνατότητες που ανοίγεται με τη σχεδιασμένη έγκαιρη πρόληψη και παρέμβαση στη νεολαία και τους χώρους εκπαίδευσης. θα είμαστε στο πλάι τους για εργασιακή και επιστημονική καταξίωση σε μια εποχή που η μάστιγα των ναρκωτικών αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες.

Εναντιωνόμαστε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης (Χ.Ε.Χ) ναρκωτικών ουσιών, που στηρίχθηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Θεωρούμε ότι η δημιουργία αυτών των χώρων θα ενθαρρύνει τη χρήση, θα μειώσει το κίνητρο για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η Κυβέρνηση και λοιπές αυτοαποκαλούμενες «προοδευτικές» δυνάμεις, διαχρονικά, εφαρμόζουν και υλοποιούν στο ακέραιο την επίσημη “αντι”ναρκωτική πολιτική της Ε.Ε. Mια πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά και μόνον στην «μείωση της βλάβης»! αφού ο όγκος των χρηστών θα μεγαλώνει. Τους αρκεί οι χρήστες, να βρίσκονται «εντός των τειχών» αόρατοι για να πλήττουν το πολύτιμο τουριστικό προϊόν και τις περιβόητες επενδύσεις. Το επιστημονικό προσωπικό θα παραβρίσκεται ως θεατής στη χρήση, θα παρεμβαίνει για να περιοριστούν οι βιολογικοί θάνατοι, ενώ ο θάνατος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα θερίζει. 30 χρόνια μετά την πρώτη διατύπωση της ΕΕ για «μείωση της βλάβης» και από τα ίδια τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών, δεν προκύπτει από πουθενά η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου ως προς τη μείωση της χρήσης ή ως προς τη μείωση των θανάτων από ηρωίνη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν διστάζει στο πλαίσιο της «ανάπτυξης» να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα Μ.Κ.Ο και ιδιωτών ανοίγοντας άλλο ένα πεδίο δράσης για να πλουτίσουν, την ίδια ώρα που η ΥΠΟ-χρηματοδότηση και ΥΠΟ-στελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ και των δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση συνεχίζεται.

Η μάχη ενάντια στις εξαρτήσεις προϋποθέτει:

Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης-Θεραπείας-Κοινωνικής Επανένταξης.

Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας, των Κέντρων Πρόληψης.

Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.

Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.»

Διαβάστε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Εισήγηση Δημοτικής Αρχής Καισαριανής στο Δημοτικό Συμβούλιο 25/ 02/ 2019

[:]