Απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής για την προστασία της λαϊκής περιουσίας από τους πλειστηριασμούς

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής στην συνεδρίασή του την Τρίτη 19 Ιουνίου συζήτησε την κλιμάκωση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και την κατοικία, ειδικά την πύκνωση των πλειστηριασμών και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, στους οποίους εντάσσονται και οι Δήμοι. Με την απόφασή του απαίτησε νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ενώ έλαβε μέτρα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων για οφειλές στο Δήμο. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής με φορείς της πόλης για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία στηρίχθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις έχει ως εξής:

«Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, με τον χαρακτηρισμό του «αδικήματος» της παρακώλησης πλειστηριασμών ως ιδιώνυμο, κυβέρνηση – Τρόικα εντείνουν ακόμα περισσότερο με την απόφαση για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι μια απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, αφού οι κατασχέσεις σε Δημόσιο και Δήμους μπορούν να ξεκινήσουν για χρέη από 500 ευρώ. Σε μια περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ και το 80%, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), είναι ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη διεύρυνση και στην είσπραξη αυτών των εσόδων για τους Δήμους, πρώτον γιατί το κράτος κρατάει και θα κρατήσει και για τη συνέχεια στα κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότησή τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς της Τοπικής Διοίκησης στα ματωμένα πλεονάσματα με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Για την επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων έχουν προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους Δήμους ευθυγραμμίζοντας τον χρόνο και τις διαδικασίες παραγραφής τους με αυτές του Δημοσίου, με έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών αρχών. Επιδιώκεται η πίεση και τρομοκράτηση σε νοικοκυριά και οφειλέτες ώστε να ανέβει το ποσοστό εισπραξιμότητας ανταποδοτικών τελών και φόρων, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο τη γενίκευση της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι και στη φάση της “ανάπτυξης”, ο λαός θα συνεχίσει να βιώνει το φοροκυνηγητό, την ανασφάλεια, θα αγκομαχά για να τα βγάλει πέρα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια από τη χρηματοδότηση με ζεστό κρατικό χρήμα, μέχρι τις φοροαπαλλαγές.

Απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι ο οργανωμένος αγώνας για την υπεράσπιση της περιουσίας και της ζωής των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, των φτωχών επαγγελματιών για την πλήρη προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και οφειλές στο Δημόσιο και τους Δήμους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής επανειλημμένα έχει συζητήσει για το ζήτημα των πλειστηριασμών στις λαϊκές κατοικίες με δεδομένη την πύκνωση των αναγγελιών κατάσχεσης και την ένταξη των υπηρεσιών των Δήμων στο μηχανισμό που βγάζει τα λαϊκά σπίτια στο σφυρί.

Με τις Αποφάσεις του καταδίκασε τις αντεργατικές αυτές εξελίξεις, αναδεικνύοντας τις ευθύνες που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και των μνημονίων. Στάθηκε αλληλέγγυο στο λαό της πόλης, στα εργατικά σωματεία και φορείς που αγωνίζονται προκειμένου να μη βγει στο σφυρί κανένα λαϊκό σπίτι.

Σε εφαρμογή των Αποφάσεών του, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια λήψης αναγκαστικών μέτρων ή κατασχέσεων στα λαϊκά νοικοκυριά για οφειλές στο Δήμο.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται είναι απαραίτητο να αναδείξουμε εκ νέου το θέμα και να σηματοδοτήσουμε τη θέλησή μας για την  προστασία του λαϊκού εισοδήματος και κατοικίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικρό – οφειλών για νοικοκυριό, μικροεπαγγελματίες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση απαλλάσσοντας όλους όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ με αναπηρία πάνω από 65%, πολύτεκνοι – είναι καταγεγραμμένοι από την κοινωνική τους υπηρεσία ως οικονομικά ανήμποροι, που προσφεύγουν στις δομές φτώχειας του Δήμου.
  3. Ο Δήμος σταματάει κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκόρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροοφειλές.
  4. Ο Δήμος θα διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.
  5. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί η κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία, που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στα δίχτυα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.»