Βιογραφικό Μανωλίδη

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

 

Ο Λεωνίδας Μανωλίδης γεννήθηκε στην Αγιά της Λάρισας το 1889 και φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων. Τραυματίσθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του συνταγματάρχη. Αμέσως μετά γράφτηκε στη Νομική Σχολή απ όπου αποφοίτησε τα χρόνια του μεσοπολέμου και άρχισε να δικηγορεί..
Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ., ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου φυλακίστηκε και εξορίστηκε.
Στις δημοτικές εκλογές του 1951 αναδείχθηκε δήμαρχος Καισαριανής με ποσοστό 36 % (σύμφωνα με τον τότε εκλογικό νόμο). Το ποσοστό αυτό θωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό εξαιτίας του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατούσε την περίοδο εκείνη. Αξιοσημείωτο είναι πως οι αρχές του απαγόρευαν κάθε δημόσια συγκέντρωση ή περιοδεία. Μετά την εκλογή του οι πιέσεις και οι διώξεις εντάθηκαν με αποτέλεσμα να παυθεί αρκετές φορές από το αξίωμά του. Συμμετείχε στις εκλογές του 1954 παίρνοντας 45% ενώ στις δημ. εκλογές του 1959 το 60 % των ψήφων παρά τις συνεχιζόμενες ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και απαγορεύσεις.
Ο Λεωνίδας Μανωλίδης πέθανε το 1968 ενώ απαγορεύθηκε στην κηδεία του η παρουσία φίλων ακόμα και συγγενών.
Αξιοσημέιωτο στοιχείο του ήθους και της προσφοράς του είναι η δωρεά στο Δήμο Καισαριανής του σπιτιού  του που αποτελούσε και μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο.
Ο Δήμος Καισαριανής τιμώντας τη μνήμη του έδωσε το όνομα του σε κεντρική οδό της πόλης και με πρόσφατη απόφασή του ονόμασε το νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής και Προαγωγής Υγείας Δήμου Καισαριανής «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ».