Για την συνάντηση της τριμερούς επιτροπής για την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Απριλίου στην έδρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α Αθήνας, συνάντηση της 3μερούς επιτροπής, η οποία σύμφωνα με το νόμο γνωμοδοτεί για την δυνατότητα εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε κάθε δήμο. Στην 3μερή συμμετείχαν ο Δ/ντής εκπαίδευσης κος Αν. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», κος Απ. Κοπριτέλης και ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος μαζί με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Κ. Γεωργοπούλου.

Στη συνάντηση αυτή καταθέσαμε την πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την καθιέρωση της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής, η οποία πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Όμως, η υλοποίηση της όπως την εξήγγειλε η Κυβέρνηση, με μηδενική πρόβλεψη δαπάνης, είναι εμπαιγμός! Η ίδια η κυβέρνηση  εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους 205 από τους 345 δήμους αδιαφορώντας για τις δημιουργούμενες ανισότητες. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, ως κόστος. Στη ”δίκαιη ανάπτυξη” που προβάλλει ως ”όραμα”, δεν χωράνε οι ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εκτέθηκαν για το Δήμο μας, αυτήν την στιγμή στα 7 νηπιαγωγεία και στα 14 τμήματα φοιτούν συνολικά 225 νήπια γεννημένα το 2012 και 86 προνήπια γεννημένα το 2013.

Παράλληλα, στις δομές προσχολικής αγωγής του δήμου φιλοξενούνται 90 προνήπια γεννημένα το 2013 και 142 βρέφη γεννημένα το 2014, ενώ υπάρχουν και βρέφη που ή δεν απευθύνονται στις δημόσιες υποδομές ή παραμένουν στο σπίτι τους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και προκειμένου να υλοποιηθεί η 2χρονη προσχολική αγωγή για το νέο σχολικό έτος (2018-19) στο Δήμο μας, απαιτείται:

  1. αύξηση 60% των τμημάτων

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δημιουργία των τμημάτων δηλ. των αιθουσών διδασκαλίας πρέπει να συνυπολογιστεί και η δημιουργία βοηθητικών χώρων δηλ. υγιεινής, σίτισης και ξεκούρασης, αύλειων χώρων αντίστοιχων κάθε ηλικιακής βαθμίδας.

Είναι γνωστό ότι το σχολικό δίκτυο είναι στα όριά του, παλαιωμένο, ανεπαρκές, με πρόχειρες κτηριακές παρεμβάσεις και μικρές αίθουσες που στοιβάζονται παιδιά. Στην πόλη μας, 2 από τα 7 νηπιαγωγεία που φιλοξενούν συνολικά περίπου 80 παιδιά στεγάζονται σε κοντέινερ και χρειάζεται ΑΜΕΣΑ αντικατάσταση τους με σύγχρονα και ασφαλή κτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για εξασφάλιση σύγχρονων σχολικών υποδομών σε όλες τις βαθμίδες που θα υπηρετούν την παιδαγωγική επιστήμη με ολιγομελή τμήματα, με βοηθητικούς χώρους και εργαστήρια. Γι’ αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης απαιτείται καταγραφή των ελεύθερων χώρων – κτηρίων – οικοπέδων ανά δήμο, εκκίνηση διαδικασιών για απαλλοτριώσεις και  χρηματοδότηση για την οικοδόμηση νέων σχολείων.

  1. μαζικοί διορισμοί επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού

Σήμερα όμως από πλευράς της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προχωρά κανένας νέος διορισμός αλλά απολύονται και οι συμβασιούχοι! Ενδεικτικό της στάσης της κυβέρνησης είναι ότι μόλις προχθές απέρριψε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Ως δημοτική αρχή καταδικάζουμε την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που χέρι-χέρι με την κυβέρνηση ζυμώνει το αντιδραστικό αίτημα για πέρασμα των νηπιαγωγείων στου δήμους! Θα σταθούμε στο πλάι του κινήματος, του παιδαγωγού και του γονιού που αγωνιά για την αγωγή και την φροντίδα του παιδιού τους.

Διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων σύγχρονων και ασφαλών υποδομών που θα στεγάσουν όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και για τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Η 2χρονη προσχολική αγωγή είναι μια σύγχρονη ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί με επιστημονικούς όρους, ενιαία και δωρεάν για όλα τα παιδιά.

 

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018