Γιορτή Κλήδονα 2018

Το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής  με επιτυχία αναβίωσαν το έθιμο του Κλήδονα στον Δήμο μας.

Η αναβίωση και αναπαράσταση του εθίμου πραγματοποιήθηκε :

Το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ. στο πηγάδι  όπου νεαρές κοπέλες  έπιασαν το αμίλητο νερό, ακλούθησε η πατινάδα σε δρόμους της πόλης μας, αφού έκαναν στάση στην πλατεία Παναγιώτη Μακρή όπου χόρεψαν και τραγούδησαν,  μέσω των οδών  Εθνικής Αντιστάσεως  –  Πανιωνίου –      Ηρώων Σκοπευτηρίου κατέληξε το «αμίλητο νερό» στο μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης όπου έριξαν τα κορίτσια τα ριζικάρια τους.

 

Την Κυριακή 24 Ιουνίου αφού έγιναν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, (Στήθηκαν η  καρέκλες , τα μηχανήματα του ήχου, και έκανε πρόβα το παραδοσιακό συγκρότημα) ο καιρός δεν συμφώνησε και γύρω στις 19:00 άρχισε να βρέχει. Έγκαιρα οι διοργανωτές αποφάσισαν να μεταφέρουν την γιορτή με τα τεχνικά μέσα στο Δημαρχείο όπου κατακλίστηκε ο χώρος από κόσμο. Αφού άναψε ο Δήμαρχος την φωτιά για να καούν τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια που είχαν φέρει οι συμπολίτες μας, ακολούθησε  το άνοιγμα του Κλήδονα και η εκδήλωση έκλεισε με γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική που κράτησε έως αργά το βράδυ.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Καισαριανής για την στήριξη της εκδηλώσεις, τα Διοικητικά Συμβούλια, του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) και του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής, τους εργαζόμενους του δήμου που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, και βέβαια ευχαριστούμε, τα τμήματα χορευτικό , θεατρικό και την χορωδία του Συλλόγου, όπου ζωντάνεψαν το παραδοσιακό έθιμο.

Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι και του χρόνου.

 

ΤΑ Δ.Σ.

 

ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ            ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ                                                          ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ