Δελτίο τύπου για την πυρκαγιά στον Υμηττό στις 12 Αυγούστου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξημερώματα Δευτέρας 12 Αυγούστου 2019

Πολύωρη μάχη με τις φλόγες στην κορυφογραμμή του Υμηττού για να προστατευτεί το δάσος της Καισαριανής.

Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Αυγούστου και ενώ επικρατούσαν καιρικές συνθήκες που είχαν θέσει τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στους ανατολικούς πρόποδες του Υμηττού, από άγνωστη έως τώρα αιτία.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις κατακαίγοντας κυρίως χαμηλή βλάστηση και νεαρά πεύκα και μέχρι τις 4:00 είχε προσεγγίσει την κορυφογραμμή του Υμηττού, με πραγματικό κίνδυνο να περάσει στην δυτική του πλευρά και να απειλήσει το εκεί πλούσιο δασικό σύστημα και το αισθητικό δάσος της Καισαριανής.

Για την ανάσχεση της πυρκαγιάς και την αποτροπή της εξέλιξής της, δόθηκε πραγματική μάχη με τις φλόγες στην κορυφογραμμή του Υμηττού από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους Εθελοντές Δασοπροστασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, είχε γίνει εφικτή η πλήρης οριοθέτηση της καμένης έκτασης.

Ακαριαία υπήρξε η κινητοποίηση της Εθελοντικής Δασοπροστασίας του Δήμου Καισαριανής (Ε.Δ.Δ.Κ.) και η συμβολή των μελών της καθοριστική στην εξέλιξη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ε.Δ.Δ.Κ., στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 30 εθελοντές, που επάνδρωσαν το σύνολο των οχημάτων πρώτης προσβολής του Δήμου (4 οχήματα), την υδροφόρα του, πεζοπόρο τμήμα που επιχείρησε στο σημείο μέχρι τις απογευματινές ώρες και τα παρατηρητήρια του βουνού. Ειδικότερα το όχημα πρώτης προσβολής -ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 3- που βρισκόταν σε ολονύκτια περιπολία στον Υμηττό ήταν ανάμεσα στις πρώτες δυνάμεις που κατέφτασαν στην κορυφογραμμή και ξεκίνησαν μαζί με την Πυροσβεστική την ανάπτυξη του δικτύου πυρόσβεσης που έκανε εφικτή την ανάσχεση του μετώπου της πυρκαγιάς.

Από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου άμεση ήταν η κινητοποίηση του προσωπικού επιφυλακής και η έξοδος του υδροφόρου οχήματος του Δήμου (περίπου στις 4:20), ενώ επίσης εξασφάλισε από την δημοτική επιχείρηση ΚΕΔΗΚ την τροφοδοσία των δυνάμεων που επενέβησαν με πόσιμο νερό και τρόφιμα.

Το συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου με τους Εθελοντές και την επικοινωνία με την Περιφέρεια και το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, είχε ο αντιδήμαρχος Πολυχρονάκης Σίμος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο Κέντρο Δικτύου των εθελοντών στο δημοτικό Στάδιο Μ. Κρητικόπουλος.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να παραμένουν στο χώρο της πυρκαγιάς για την αποτροπή πιθανής αναζωπύρωσής της. Σε επιφυλακή παραμένει η Εθελοντική Ομάδα του Δήμου Καισαριανής και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του.

Καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας να είναι σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση και ετοιμότητα και να αποφεύγουν δραστηριότητες και ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Ακόμα περισσότερο τους καλούμε να συμβάλλουν με την ενεργοποίηση και προσφορά τους στην προστασία της λαϊκής περιουσίας, του Υμηττού και του δάσους του. Στην ενίσχυση της Εθελοντικής Ομάδα Δασοπροστασίας του Δήμου μας που για άλλη μια φορά απέδειξε ότι η γνήσια, λαϊκή, ανιδιοτελής προσφορά και η ευαισθητοποίηση, παραμένουν αναντικατάστατα στοιχεία της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού μας πλούτου.

 

Καισαριανή

Τρίτη 13.08.2019