Δυο χρόνια από το θάνατο του επίτιμου Δημάρχου Καισαριανής Παναγιώτη Μακρή

Πέρασαν δύο χρόνια από τη στιγμή που η Καισαριανή αποχαιρέτησε ένα σύμβολο της πόλης της, τον κομμουνιστή Δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή.

Ο Παναγιώτης Μακρής αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για έναν κόσμο χωρίς δυστυχία, πολέμους, εκμετάλλευση.

Γεννημένος το 1917 στους Σχίνους (Μπισχίνι) Ολυμπίας, από τα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές της ΟΚΝΕ  και το 1937 στις οργανώσεις του ΚΚΕ. Έδωσε μάχη με το φασισμό στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή όντας ιδρυτικό μέλος της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας και της Αντιφασιστικής Στρατιωτικής Οργάνωσης της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτή του τη  δράση «ανταμείφτηκε» από το αστικό κράτος με διαρκείς διωγμούς, εξορίες και βασανιστήρια.

20 χρόνια από τη ζωή του ο Παναγιώτης Μακρής τα πέρασε μέσα στις φυλακές και τις εξορίες σε Ικαρία, Μακρόνησο, Άη Στράτη, Γιούρα, Παρθένι, και βγήκε από αυτά όρθιος, χωρίς να κάνει στιγμή πίσω από τα ιδανικά τα οποία υπηρετούσε.

Ο Π. Μακρής δέθηκε με την πόλη και το λαό της Καισαριανής με άρρηκτους δεσμούς. Υπερασπίστηκε τα λαϊκά δικαιώματα και τέθηκε επικεφαλής σε κάθε μικρή αλλά και μεγάλη μάχη.  Αυτήν του την στάση αναγνώριζαν όλοι οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες και γι’ αυτό τον εξέλεξαν Δήμαρχο τους συνολικά για 26 χρόνια στις δημοτικές εκλογές το 1964,το 1975, το 1978, το 1982, το 1986 με συντριπτικά ποσοστά.

Επί Δημαρχίας του υλοποιήθηκαν τα μεγάλα έργα υποδομής της πόλης μας, όπως το κλείσιμο του ρέματος, οι μεγάλες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας. Κτίστηκαν τα σχολεία της πόλης. Δημιουργήθηκαν χώροι για τον πολιτισμό με τη δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου της Καισαριανής, καθώς και γήπεδα για να έχουν πρόσβαση η νεολαία και οι κάτοικοι στον αθλητισμό. Κορυφή των διεκδικήσεων του είναι οι αγώνες που δόθηκαν για να αποδοθεί στο λαό ο ιερός χώρος του Σκοπευτηρίου, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα, για να δημιουργηθεί ένας χώρος ιστορικής μνήμης και αναψυχής.

Ο Παναγιώτης Μακρής συμπαρατάχθηκε με το εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Ο Δήμος της Καισαριανής αποτέλεσε και αυτός μια εστία αντίστασης και οργάνωσης της λαϊκής πάλης, της Διεθνούς Αλληλεγγύης. Συνέβαλε στις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις συνολικά του λαού.

Υπηρέτησε πάντα το λαό χωρίς ποτέ του να υπολογίζει τις απειλές και τις διώξεις, χωρίς ποτέ να υποτάσσεται σε αυτό που όλοι ονομάζουν εφικτό, έχοντας απέναντί του πάντα τους σχεδιασμούς και τα τεράστια εμπόδια που έβαζε και βάζει η αστική εξουσία.

Ο Παναγιώτης Μακρής αποτελεί για εμάς πρότυπο αγωνιστικότητας, τόλμης, συνειδητής στράτευσης με το λαό. Μας δίδαξε να στηρίζουμε την πάλη του λαού και να στηριζόμαστε από τον ίδιο τον λαό στον αγώνα που κάνουμε για τις καθημερινές του ανάγκες.

Η προσφορά του για εμάς είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και  το αύριο του λαϊκού κινήματος. Η έμπρακτη απόδοση τιμής είναι να συνεχίσουμε και σήμερα το δρόμο που αυτός ακολούθησε.

Η Δημοτική Αρχή σήμερα το πρωί, ως ελάχιστο φόρο τιμής, κατέθεσε λουλούδια στο σημείο που έχει ταφεί στο Νεκροταφείο Καισαριανής.

 

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017