Εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή Γιώργου Κακουλίδη

Στη γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής από Καισαριανιώτες κάθε ηλικίας, τιμήθηκε χθες το απόγευμα ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι με επικεφαλής το Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και η Δήμαρχος Λειβαδιάς, Γιώτα Πούλου. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν πλήθος προσωπικοτήτων από τα γράμματα και τις τέχνες.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος επισήμανε ότι ο Γ. Κακουλίδης κουβαλάει την ψυχή, το πνεύμα της πόλης του, ότι έχει βιωματική σχέση με την Καισαριανή της προσφυγιάς, την Καισαριανή του αγώνα για την επιβίωση, του τόπου που πότισαν με το αίμα τους εκατοντάδες αγωνιστές. Πρόσθεσε ακόμα ότι «στο πρόσωπο του Γιώργου σήμερα τιμούμε τρεις γενιές της Καισαριανής που είναι ταυτόχρονα και τρεις καλλιτεχνικές γενιές». Αναφέρθηκε στον παππού του ποιητή, τον γλύπτη Γιώργο Κακουλίδη, και στον πατέρα του, Δημήτρη, που ήταν ζωγράφος, και κατέληξε εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του Γ. Κακουλίδη μέσα από την τέχνη του.

Στη συνέχεια, ο Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός, μίλησε για το Γιώργο Κακουλίδη που «είναι ποιητής με τον πιο φυσικό τρόπο». Αναφέρθηκε στην ποίησή του που δεν είναι κολλαρισμένη, αλλά ασυμβίβαστη και μαχητική, που είναι απότομη και ζόρικη, αλλά και πλασμένη με εικόνες που λάμπουν σαν πετράδια. Για τον ποιητή που γονατίζει μπροστά στον απόκληρο και τον καταδιωγμένο, σε ιστορικά πρόσωπα που δεν φοβήθηκαν μπροστά στο τέλος.

Ακολούθως, μίλησε ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος – συγγραφέας, που ξεκίνησε λέγοντας: «Ολόκληρος μία μνήμη – μου έχει πει. Όλοι έρχονται σε μένα για να τους θυμίσω το παρελθόν. Ακόμα και οι πεθαμένοι μου». Και στη συνέχεια, μίλησε για το παιδί που μεγάλωσε στο ατελιέ του πατέρα του, Δημήτρη, που συναναστράφηκε με τους λογοτέχνες Καρούζο, Κατσαρό, Ακριθάκη και Χάκα, για τον έφηβο που μπάρκαρε και γύρισε όλο τον κόσμο και μετά για τη γνωριμία του με την underground σκηνή των Εξαρχείων και την καθοριστική γνωριμία του με τον Κωστή Μοσκώφ.

Ο Β. Τσοκόπουλος και ο Μ. Βιντιάδης συνομίλησαν με τον ποιητή σε έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο για την ποίηση και τη ζωή, κατά τον οποίο ο Γ. Κακουλίδης αναφέρθηκε στην παρουσία του «στην εφημερίδα μου τον “Ριζοσπάστη” μέσα από τη στήλη “Απόλυτο Ρόδο”», που τη χαρακτήρισε καθοριστική στη ζωή του.

Διαβάστηκαν, επίσης, ποιήματά του από τους ηθοποιούς Γιώργο Πέππα και Φαίδρα Παπανικολάου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο στον ποιητή εκ μέρους συνολικά της πόλης που γεννήθηκε και μεγάλωσε, της Καισαριανής.