Επιλογή που υπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο άρθρο του κ. Βοσκόπουλου με το οποίο εναντιώνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διέλευση του ΜΕΤΡΟ από την Καισαριανή.

 

Ο κ. Βοσκόπουλος με άρθρο του σε τοπική εφημερίδα προσπαθεί απεγνωσμένα να στηρίξει την πρότασή του για τη διέλευση του ΜΕΤΡΟ, πρόταση που στρέφεται ενάντια στο συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Ο ίδιος παραδέχεται στο άρθρο του ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποφασιστεί η χωροθέτηση των σταθμών κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όπως έγινε το 2014. Θεωρεί όμως, αντιδημοκρατική την ανοιχτή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και την απόφαση που στήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και οι παραβρισκόμενοι! Η «δημοκρατική» του αγωνία αφορά προφανώς το αποτέλεσμα της διαδικασίας του ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου και όχι τη λαϊκή έκφραση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του στις 10 Απριλίου, προέκρινε την εναλλακτική λύση για 2ο σταθμό στην πόλη μας στα όρια του χώρου της Πανεπιστημιούπολης και με είσοδο στο ύψος της συμβολής των οδών Ανατολικής Θράκης και Ομηρείου (πίσω από το σούπερ-μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος). Με συγκεκριμένα επιχειρήματα αναδείχθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έφερνε η αρχική χωροθέτηση του σταθμού στη ΝΗΑΡ-ΗΣΤ στη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της Καισαριανής, όχι μόνο κατά τη διάρκεια κατασκευής, αλλά κυρίως μετά από αυτήν, όπως:

  • η επιβάρυνση της ήδη φορτισμένης κυκλοφοριακής ροής της λεωφόρου, καθώς ο σταθμός της ΝΗΑΡ- ΗΣΤ θα είναι ο κοντινότερος στην είσοδο της Αθήνας από την Αττική Οδό, και με την περιοχή να μη διαθέτει υποδομή για να υποστηρίξει την κυκλοφοριακή ροή και τον όγκο των σταθμευμένων αυτοκινήτων.
  • οι μόνιμες επιπτώσεις που θα επέφερε στο σχολικό συγκρότημα Βενιζέλου και στο ΝΗΑΡ ΗΣΤ. Η χωροθέτηση του σταθμού στη ΝΗΑΡ ΗΣΤ αλλάζει τη χρήση μόνιμα ενός σημαντικού τμήματος των αθλητικών υποδομών της ΝΗΑΡ – ΗΣΤ (γήπεδο τένις, απομείωση χώρου γηπέδου και βόρειας κερκίδας) και δεσμεύει ένα σημαντικό τμήμα του προαύλιου χώρου (180m) του μεγαλύτερου και πιο ιστορικού συγκροτήματος σχολείων της πόλης, που ήδη δεν επαρκεί για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • η δημιουργία εργοταξίου για τέσσερα χρόνια σε ένα χώρο που γειτνιάζει με τέσσερις σχολικές μονάδες και με αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία του εκπαιδευτικού έργου. Επιπλέον, ότι δύο εργοτάξια τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της Εθνικής Αντιστάσεως θα δημιουργήσουν κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην πόλη.

Στα σημεία αυτά στάθηκαν οι περισσότερες τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και των παραβρισκόμενων και συγκεντρώθηκαν στην τελική απόφαση.

Επίσης, αναδείχθηκε το γεγονός ότι η δημιουργία σταθμού και με έξοδο στην Πανεπιστημιούπολη, θα συμβάλλει στη συνολικότερη συγκοινωνιακή αναβάθμιση της Αθήνας, εξυπηρετώντας αποφασιστικά τις ανάγκες πλήθους κόσμου, όπως και των φοιτητών του Πανεπιστημίου.

Στη συνεδρίαση αυτή, ο κ. Βοσκόπουλος υποστήριξε τη θέση για χωροθέτηση του σταθμού στη ΝΗΑΡ-ΗΣΤ με περίσσιο κυνισμό. Μιλώντας για «ένα μαντρότοιχο» για τη μείωση του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Βενιζέλου και για αναλώσιμα γήπεδα και αθλητικούς χώρους, όταν αναφερόταν στις εγκαταστάσεις της ΝΗΑΡ-ΗΣΤ.

Άφησε βρώμικα υπονοούμενα για πιθανά πολιτικά συμφέροντα και προσπάθησε να απαξιώσει τους προβληματισμούς όσων δεν συμφωνούσαν με εκείνον.

Με μόνο του όπλο τη συκοφαντία επαναλαμβάνει τα ίδια και στο άρθρο του στην τοπική εφημερίδα με τίτλο «διώχνουν το ΜΕΤΡΟ από την Καισαριανή!», που φαίνεται να τον βολεύει στην προσπάθειά του να κοροϊδέψει.

Για να στηρίξει την εναντίωσή του στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίζει ως πλεονέκτημα(!) ότι το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη μελέτη του για το έργο δεν έχει καμία εκτίμηση για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του έργου στην Εθνικής Αντιστάσεως, αποκρύπτοντας συνειδητά την αντίστοιχη εμπειρία άλλων περιοχών αλλά και την ιδιαιτερότητα που θα έχουν οι σταθμοί στην Καισαριανή, πόλη είσοδος στο κέντρο της Αθήνας από την Αττική Οδό.

Ισχυρίζεται ότι ένας σταθμός με είσοδο 45m απόσταση από την κεντρική λεωφόρο της πόλης δεν θα είναι σταθμός της Καισαριανής! Και ας απέδειξαν οι τεχνικοί του ΜΕΤΡΟ ότι η εναλλακτική χωροθέτηση κάλυπτε επαρκέστερα την Καισαριανή και ειδικά τους κατοίκους της πάνω Καισαριανής.

Δε διστάζει να εμφανίσει την περιοχή όπου προκρίθηκε να χωροθετηθεί ο  νέος σταθμός ως άντρο εγκληματιών και άβατο για τους κατοίκους, ενώ για το ίδιο θέμα εκτιμά ότι ένας σταθμός του ΜΕΤΡΟ στη ΝΗΑΡ-ΗΣΤ θα μειώσει την παραβατικότητα στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου!

Είναι προφανές ότι ο κ. Βοσκόπουλος στηρίζει άλλα συμφέροντα και όχι αυτά της Καισαριανής. Ο πανικός και η επιχειρηματολογία του που παραπέμπουν σε συμφέροντα real estate, αποδεικνύουν ότι η έγνοια του είναι διαφορετική από το να επιλεγεί τελικά η πλεονεκτικότερη θέση που να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η εμμονή του θα δείξει και το βάθος της εμπλοκής του.

Απέναντι στη στάση και τοποθέτηση του κυρίου Βοσκόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του εξασφαλίζει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της διέλευσης του ΜΕΤΡΟ από τη συνοικία μας με τον καλύτερο τρόπο για το λαό της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή θα κινηθεί αποφασιστικά διεκδικώντας την υλοποίηση του έργου με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βρισκόμενη σε επιφυλακή σε ενδεχόμενο νέων εξελίξεων.