Καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης-έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Καισαριανής

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών που θα εφαρμοστεί την τριετία 2018-2020 στο σύνολο του Δήμου Καισαριανής παρουσίασαν σήμερα η δημοτική αρχή και το ΚΕΘΕΑ. H ανακοίνωση έγινε από τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, τον Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ δρα Βασίλη Γκιτάκο και τον Αχιλλέα Ρούσσο, υπεύθυνο του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στελέχη  από τα τμήματα του ΚΕΘΕΑ, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Καισαριανής κος Τσάμης, η Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Καισαριανής κα. Μπάκου, η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Καισαριανής κα Μανδραγού, η σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Χρυσούλα Τσίγκρη, εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Καισαριανής, εκπρόσωποι από τον σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», την Ένωση Γονέων Καισαριανής, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, το σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών, το Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής, το Σύλλογο Κρητών Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου, το σύλλογο τριτέκνων Καισαριανής, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Καισαριανής, το παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Ομάδα Δράσης για την Καισαριανή, το σωματείο εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, το Κέντρο Υγείας Παιδιού Καισαριανής, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών κεντρικά και από το τοπικό παράρτημα Βύρωνα- Καισαριανής, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, η κα Λούλα Καρατζά υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κος Κουτρουβίδης Παναγιώτης σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας  σε θέματα εξαρτήσεων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ κος Σκορδίλης Μανώλης, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος κος Κανελλόπουλος Παναγιώτης, προσωπικότητες από τον ιατρικό χώρο της πόλης μας, καθώς και κάτοικοι της Καισαριανής.

Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται παρέμβαση τέτοιας εμβέλειας και διάρκειας στη χώρα μας, καθώς ο Δήμος Καισαριανής, ο οποίος αριθμεί 40.000 κατοίκους, θα συμμετάσχει με το σύνολο των δομών του. Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας σε μια οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης των παιδιών και των νέων για υγιείς επιλογές αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών τους.

Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για χρήση ουσιών και άλλες δυσλειτουργικές μορφές συμπεριφοράς, τo πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τους παράγοντες προστασίας,  να διευκολύνει την πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη και να αυξήσει τη συνοχή και την ετοιμότητα δράσης της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των δομών εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής, καθώς και των σωματείων, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής. Για την υλοποίησή του, το ΚΕΘΕΑ θα πραγματοποιήσει στην Καισαριανή δράσεις καθολικής, ενδεδειγμένης και επιλεκτικής πρόληψης, όπως ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ανά ομάδα πληθυσμού, μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, Σχολές Γονέων, ατομική συμβουλευτική σε εφήβους και οικογένειες, εκπαίδευση διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στην πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών, δικτύωση υπηρεσιών και παραπομπές  κ.ά.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος προβλέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης από τις ίδιες τις δομές του Δήμου Καισαριανής, ύστερα από σχετική εκπαίδευση και υπό την εποπτεία του από το ΚΕΘΕΑ. Έτσι επιτυγχάνεται ο απώτερος στόχος της συνεργασίας που είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ικανότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιεί τους δικούς της πόρους για την  προώθηση της πρόληψης, την αγωγή υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Όλες οι φάσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν αξιολόγηση για την εκτίμηση των τοπικών αναγκών και την αποτίμηση του αποτελέσματος των δράσεων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

 

Η ομιλία του Δημάρχου Ηλία Σταμέλου:

 

Η ομιλία του Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Βασίλη Γκιτάκου:

 

Η ομιλία του υπευθύνου του Δικτύου Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ Αχιλλέα Ρούσσου: