ΚΕΔΗΚ: ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης και την αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών παρελθόντων ετών.

Με αφορμή την ένταξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καισαριανής (Κ.Ε.ΔΗ.Κ) στο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, είναι απαραίτητο να δώσουμε στους Καισσαριανιώτες, ιδιαίτερα  στους επισκέπτες που απολαμβάνουν καθημερινά τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δομές της (σε «ΞΥΛΙΝΑ, «ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», στον κινηματογράφο ΑΙΟΛΙΑ και στο Δημοτικό Νεκροταφείο), που στήριξαν και στηρίζουν την ΚΕΔΗΚ, μια συνολικότερη εικόνα της πορείας της και των προσπαθειών που καταβλήθηκαν για τη βιωσιμότητα και την αναβάθμισή της.

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Κοινωφελούς το 2015 η κατάσταση της και η εικόνα των κυλικείων που διαχειρίζεται ήταν προβληματική και δυσοίωνη. Οι οικονομικές οφειλές παρελθόντων ετών  “έπνιγαν” την επιχείρηση. Αυτές στο ΙΚΑ έφταναν τις 160.000€, στην Εφορεία τις 35.000€. Σε εργαζόμενους για δεδουλευμένα τις 120.000€, ενώ σε προμηθευτές και τρίτους ξεπέρναγαν τις 450.000€. Το κυριότερο, οι ισολογισμοί των τελευταίων ετών ήταν ζημιογόνοι, παρά την αξιόλογη οικονομική κίνηση των κυλικείων που αποτελούν διαχρονικά πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλη την Αθήνα.

Η εικόνα αυτή, με δεδομένη την αδυναμία του Δήμου Καισαριανής να στηρίξει οικονομικά λόγω της ραγδαίας υποχρηματοδότησης των Δήμων που έχει φτάσει πια στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, υπέσκαπτε κάθε πτυχή της λειτουργίας της ΚΕΔΗΚ. Χαρακτηριστικά:

  • Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ήταν δεσμευμένοι με κατασχετήρια, καθιστώντας αδύνατη σχεδόν κάθε τραπεζική συναλλαγή.
  • Το πιστωτικό κύρος της ΚΕΔΗΚ προς τους προμηθευτές της ήταν ανύπαρκτο και το πρώτο διάστημα κανένας δε δεχόταν να την προμηθεύσει με τα απαραίτητα αναλώσιμα.
  • Οι εγκαταστάσεις της είχαν χρόνια να συντηρηθούν ουσιαστικά.

Συνολικά η ΚΕΔΗΚ αδυνατούσε να προσφέρει στην πόλη και τους κατοίκους της το κοινωφελές έργο που θα θέλαμε και για το οποίο αρχικά προοριζόταν.

Στα χρόνια αυτά, με κοπιαστική προσπάθεια της διοίκησης και στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δυνατότητες της Κοινωφελούς, έγινε εφικτό να αντιστραφεί αυτή η εικόνα. Η ΚΕΔΗΚ όχι μόνο δεν έχει δημιουργήσει νέα χρέη, αλλά και από τα έσοδά της κατόρθωσε να αποπληρώσει ένα σημαντικό μέρος των παρελθόντων οφειλών, κυρίως σε ΙΚΑ, Εφορία, και το σύνολο των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους.

Μέσα στις πολύ δύσκολες αυτές συνθήκες, προχωρήσαμε σε μείωση των τιμών και αφομοιώσαμε όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Η λειτουργία της ΚΕΔΗΚ, ενίσχυσε σημαντικά τις κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως το κοινωνικό συσσίτιο. Κάναμε την πρόσβαση στον πολιτισμό για τους Καισαριανιώτες ευκολότερη με το θεσμό των δωρεάν προβολών στο θερινό κινηματογράφο «ΑΙΟΛΙΑ» αλλά και τις παραστάσεις θεάτρου σκιών στα Ξύλινα. Στηρίξαμε τις αθλητικές δράσεις του Δήμου, καθώς και τη λειτουργία του καλοκαιρινού camp του Δήμου με μεγάλη επιτυχία και αναγνωρισιμότητα και με το μισό κόστος από αυτό που βάρυνε το Δήμο και τους Δημότες τα προηγούμενα χρόνια. Προχωρήσαμε σε αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των κυλικείων, που αναδεικνύουν το φυσικό πλούτο της περιοχής και κάνουν πιο προσιτή την πρόσβαση σε αυτόν.

Με την ένταξή μας στο πρόγραμμα εξόφλησης του Υπουργείου, δρομολογείται πλέον η αποπληρωμή και των τελευταίων οφειλών, που φτάνουν τις 380.000€. Χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από το 2015 και αφορούν αναλυτικά:

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΔΟΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΠΟΣΟ
2004-2005 Εργασίες για τη διαμόρφωση του Μνημείο των πεσόντων στο Σκοπευτηρίου και στο Κέντρο Υγείας Παιδιού. 86.419€
2008-2009-2010 Αποπληρωμή του χώρου φιλοξενίας των Καλοκαιρινών Camp του Δήμου Καισαριανής. 99.750€
2010 Προμήθειες αναλώσιμων για τα κυλικεία. 75.697€
2014 Προμήθειες αναλώσιμων για τα κυλικεία. 22.527€
2008-2010 Διάφορες εργολαβίες έργων 27.748€
2011 Υπηρεσίες λογιστών 34.133,00€
2014 Υπηρεσίες λογιστών 38.809,60€

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι οφειλές της ΚΕΔΗΚ σε προμηθευτές και τρίτους πρακτικά μηδενίζονται.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της τεράστιας προσπάθειας που καταβλήθηκε, η ΚΕΔΗΚ πλέον όχι μόνο λειτουργεί και προσφέρει, αλλά λειτουργεί με διαφάνεια και έλεγχο από τα όργανα του Δήμου Καισαριανής και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Εξάλλου με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος για τα χρόνια 2012-2014.

Η ΚΕΔΗΚ απαλλαγμένη πλέον από βαρίδια του παρελθόντος και τις παθογένειες παίρνει ανάσα. Με νέους όρους πια, δίνεται δυνατότητα να σχεδιάζει με σκοπό  την αναβάθμιση του κοινωφελούς της έργου, για να μπορεί ο λαός της πόλης μας αλλά και όλοι οι επισκέπτες της να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, να στηρίζονται οι ανάγκες τους σε αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό. 

Έχοντας συναίσθηση ότι έχουν ακόμη να γίνουν πολλά, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα σε αυτό το δρόμο.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΗΚ

ΙΩΣΗΦ ΤΣΙΤΣΙΡΙΔΗΣ