Κυριακή 5 Μάη Εκδήλωση τιμής για τη θυσία των 200 κομμουνιστών στο “Θυσιαστήριο της Λευτεριάς”

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση τιμής στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» για τη θυσία των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Από το πρωί κάτοικοι της Καισαριανής, των γύρω περιοχών, νεολαίοι και μαθητές ξεκίνησαν από το παλιό Δημαρχείο με τις πικέτες με τα ονόματα των 200 κομμουνιστών και προχωρώντας  από τους δρόμους Εθνικής Αντίστασης, Πανιωνίου και Ηρώων Σκοπευτηρίου κατέληξαν στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», μέσα στον τόπο των εκτελέσεων. Σε όλη τη διαδρομή μέχρι το χώρο εκτελέσεων νεολαίοι φώναζαν με τα χωνιά του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, τα συνθήματα της εποχής και κοπέλες έραναν το δρόμο με γαρύφαλλα.

Στην εκδήλωση τιμής παραβρέθηκε πλήθος Δημοτικών Συμβούλων της πόλης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, καθώς και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Παραβρέθηκε επίσης, ο σύμβουλος πρεσβευτής της Ρωσικής Πρεσβείας Oleig Bredikhen. Τιμητική παρουσία στην εκδήλωση είχε  η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τα παραρτήματα Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Βύρωνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης- Υμηττού και Παγκρατίου. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ζωή Χαχάμη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και εκ μέρους του Δήμου Ζωγράφου ο Αντιδήμαρχος Αρμπιλιάς Σταύρος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» Άννα Παραγυιού, ο επικεφαλής της παράταξης «Καισαριανή Δημιουργία» Αντώνης Καμπάκας, ο επικεφαλής της παράταξης «Καισαριανή Τώρα» Χρήστος Βοσκόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπόταχτη Καισαριανή» Μιχάλης Μιλτσακάκης και η επικεφαλής της παράταξης « Πρώτη Φορά Καισαριανή» Μπεττίνα Γραφίδου. Επίσης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Βύρωνα» Βαγγέλης Γείτονας και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου» Ανδρέας Καραβίδας.

Από τους μαζικούς φορείς της πόλης το «παρών» έδωσαν: Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα- Καισαριανής- Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ζ ΕΛΜΕ, το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματοβιοτεχνών Καισαριανής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, το παράρτημα Καισαριανής του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων παράρτημα Καισαριανής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής και η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο».

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους απόγονοι του Μήτρου Μόσχου, εκτελεσμένου στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε μίλησε ο Κώστας Γαβριλάκης, γραμματέας του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Καισαριανής. Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «υποσχόμαστε να δυναμώσουμε το μοναδικό πόλο αντίστασης, όχι μόνο για τη λευτεριά,αλλά και για ένα μέλλον φωτεινό. Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε εμπόδια, να καθυστερήσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να βαδίσουμε τον ίδιο δρόμο, από το Σικάγο το 1886  ως τη Θεσσαλονίκη  του 1936 και την Καισαριανή του 1944, οργανώνοντας την πάλη μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς  και τα παιδιά μας, σε μια κοινωνία σοσιαλιστική.» Δείτε αναλυτικά την ομιλία:

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Ξεκινώντας την ομιλία του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «Στολίζουμε και φέτος με τα κόκκινα γαρύφαλλα του αγώνα το ″Θυσιαστήριο της Λευτεριάς″, που έπειτα από δεκαετίες ολόκληρες αγώνα του λαού μας, δε βεβηλώνεται πλέον από την παρουσία της  Σκοπευτικής Εταιρείας. Ανήκει οριστικά στην ιστορική μνήμη, το λαό και τις ανάγκες του.».

Τόνισε ότι στα βιογραφικά των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής, «στις λεπτομέρειες της περήφανης και αλύγιστης στάσης τους μπροστά στο  θάνατο, στα λίγα βιαστικά σημειώματα που μπόρεσαν να γράψουν στη διαδρομή τους από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, αποτυπώνεται όχι μόνο ένα συγκλονιστικό γεγονός απ’ τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, αλλά και οι πρώτες σελίδες της ιστορίας της πάλης του λαού μας για να χτίσει ένα φωτεινό μέλλον.» κι αυτό γιατί «Οι 200 της Καισαριανής πριν βρεθούν απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, είχαν συγκρουστεί παλικαρίσια με την τάξη των εκμεταλλευτών και τους μηχανισμούς της. Είχαν συγκρουστεί με τη μεγαλοεργοδοσία και τους μεγαλοαγρότες της υπαίθρου, με την καταστολή, με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, τα στρατοδικεία και τα βασανιστήρια, τη δικτατορία του Μεταξά, το Καλπάκι, τον Αη-Σράτη, την Ακροναυπλία». Όπως χαρακτηριστικά είπε «δίκαια, στα πρόσωπά τους, η αστική τάξη αναγνώριζε την πρωτοπορία του λαού. Αναγνώριζε τον πραγματικό κίνδυνο και εχθρό.».

Αφού παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα και την ημέρα της εκτέλεσης, ανέδειξε την ηρωική στάση της Καισαριανής, που ο λαός της στάθηκε κάστρο στην πάλη ενάντια στους κατακτητές. Πήρε σχεδόν στο σύνολό του μέρος στη Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Αλλά και τους αγώνες των κατοίκων της πόλης που συνεχίστηκαν, και οι οποίοι «αψηφώντας τους κινδύνους και επιστρατεύοντας όλα τα μέσα, έκαναν υπόθεσή τους την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, έσπασαν το άβατο της Σκοπευτικής Εταιρείας και απαίτησαν την οριστική απόδοση του Σκοπευτηρίου.». Όπως τόνισε «Ο λαός της πόλης μας και όλοι όσοι συμπορεύτηκαν μαζί του τα χρόνια που πέρασαν, έχουν κάθε λόγο να είναι σήμερα περήφανοι για τη διαδρομή και την έκβαση αυτού του αγώνα. Για το ότι ο ιερός τόπος που βρισκόμαστε σήμερα, έπειτα από κοντά εννιά δεκαετίες, είναι οριστικά απαλλαγμένος και από τα τελευταία ίχνη της βέβηλης παρουσίας της Σκοπευτικής Εταιρείας, έχει αποδοθεί στην ιστορική μνήμη και τις λαϊκές ανάγκες.».

Ειδική αναφορά έκανε στη λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στη συμβολή που έχει ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και των διδαγμάτων της κρίσιμης δεκαετίας του 1940. «Η λειτουργία του Μουσείου το διάστημα αυτό, επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη δημιουργία του χωρίς αναβολές. Το επιβεβαιώνουν οι πάνω από 37.000 επισκέπτες, ανάμεσά τους μαθητές από 174 σχολεία, ξένες αντιπροσωπείες, φορείς, σωματεία, εκπαιδευτικοί. Οι δεκάδες εκδηλώσεις και επιστημονικές ημερίδες με πλήθος κόσμου. Η αξιοποίηση των εκθεμάτων του μουσείου για επιστημονικές διατριβές και για την παραγωγή ντοκιμαντέρ.» είπε στην ομιλία του.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το σύγχρονο μήνυμα της θυσίας των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, όπως και χιλιάδων άλλων αγωνιστών που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, είναι ότι ξεχώριζε και ξεχωρίζει ακόμα τα όρια δύο διαφορετικών κόσμων: «Ξεχωρίζει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο και δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα και τον κόσμο που παλεύει για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, δίχως πόλεμο και εκμεταλλευτές, δίνοντας ό, τι καλύτερο έχει, ακόμα και τη ζωή του, για να υπερασπίσει τη ζωή, τα δικαιώματα και τη λευτεριά του λαού. Και η φετινή Πρωτομαγιάς τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των δικαιωμάτων που χάθηκαν, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν θα έχει τέλος, εάν δεν δυναμώσει η λαϊκή πάλη, η ενότητα και η οργάνωση του λαού. Τίποτα δε χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Όλες τις κατακτήσεις ο λαός τους απέσπασε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, κόντρα στον εθνικισμό, το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος. Να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τους άλλους λαούς, βάζοντας στο στόχαστρο τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννούν, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.» Δείτε την ομιλία τυο Δημάρχου:

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση έκλεισε με  προσκλητήριο νεκρών.