Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη δράση των αθλητικών σωματείων στην Αντίσταση

 

Με τον ποδοσφαιρικό αγώνα ενάντια στον φασισμό μεταξύ των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα και του Απόλλωνα Σμύρνης ολοκληρώθηκαν χθες, Δευτέρα 6 Μαΐου, οι ειδικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη της άγνωστης μέχρι σήμερα δράσης των αθλητών και των σωματείων, ιδιαίτερα των ποδοσφαιρικών, στην Αντίσταση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των παλαιμάχων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ, με αφορμή τα 92 χρόνια από την ίδρυσή του, που εντάθχηκαν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Δήμου Καισαριανής για την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944.

                        Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου στο χώρο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με θέμα ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Φιλιώ Τόλια, ιστορικός υπεύθυνη για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Γιάννης Γεωργάκης, δημοσιογράφος – συγγραφέας και ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος – συγγραφέας. Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο παλαίμαχος του Εθνικού Αστέρα, Νίκος Μάλλιαρης.

 Η Φιλιώ Τόλια στην ομιλία της με θέμα «ΕΠΟΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» ανέδειξε την προσφορά της ΕΠΟΝ στην ανάπτυξη του αθλητισμού, στη συμμετοχή της νεολαίας σε αθλητικές δραστηριότητες, στη στήριξη που προσέφερε στα σωματεία, αλλά και στην προσφορά της ΕΠΟΝ στη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά και στη διαμόρφωση υγειών πρότυπων ζωής, όπως καταδεικνύεται και από τα όσα έγραφε  το περιοδικό Νέα Γενιά «Γερά κορμιά –με γερά μυαλά πάμε να φτιάξουμε».

Διαβάστε εδώ την ομιλία της Φιλιώς Τόλια

Ο Γιάννης Γεωργάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας στην ομιλία του μετέφερε πλούσια και κρίσιμη εμπειρία από την «ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ». Τόνισε το ασυμβίβαστο που υπάρχει ανάμεσα στην αρχή του «ευ αγωνίζεσθαι» που διέπει και το άθλημα του ποδοσφαίρου και του φασισμού. Ανέδειξε τις προσπάθειες που κατέβαλαν και τη σημασία που έδιναν στη χρησιμοποίηση του αθλητισμού για φασιστική προπαγάνδα, και την προσπάθεια των ναζί να ελέγξουν το ποδόσφαιρο, καθώς και την κατάσταση που επικρατούσε στο ποδόσφαιρό τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα και τις προσπάθειες ανθρώπων του αθλητισμού που οργάνωσαν την Ένωση Ελλήνων Αθλητών και το αθλητικό τμήμα του ΕΑΜ και παρέδιδαν μαθήματα ανθρωπιάς και ηρωισμού, αντικαθιστώντας τα επίσημα αθλητικά όργανα, που είτε σίγησαν ή κι ακόμη συνεργάστηκαν με τον κατακτητή.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Γιάννη Γεωργάκη

Την εκδήλωσε έκλεισε ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Με την ομιλία του παρουσίασε το ποδόσφαιρο στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πλούσια και κρίσιμη εμπειρία από την Αντίσταση.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Νάσου Μπράτσου

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου στο Δημοτικό Στάδιο Μ. Κρητικόπουλος τιμήθηκαν οι τέσσερις ποδοσφαιριστές του Εθνικού Αστέρα Ψούνης Μανώλης, Κεχαγιάς Νίκος, Μεσάδος Μιχάλης και Αλατσατιανός Μανώλης και ο διοικητικός παράγοντας του Μουστάκης Γιώργος που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή.  Στην εκδήλωση υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και εκ μέρους των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα μίλησε ο Γιάννης Γεωργαράς παρουσιάζοντας τους τέσσερις αθλητές και τον διοικητικό παράγοντα του Εθνικού Αστέρα που έχασαν τη ζωή τους το 1940-1948. Ακολούθησε η ονομασία των 5 θυρών με την αποκάλυψη των επιγραφών με τα ονόματα. των 4 αθλητών και του διοικητικού παράγοντα

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον  ποδοσφαιρικό αγώνα των παλαιμάχων του Εθνικού Αστέρα με του Απόλλωνα Σμύρνης ενάντια στο φασισμό, ο οποίος έληξε με σκορ 2-2.

Ευχαριστούμε τους διαιτητές Γιαννακουδάκη Βαγγέλη, Βουτσαρά Μελέτη, Κεφαλά Θεόδωρο και Παναγιωτάκη Βασίλη που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στον αγώνα, καθώς και το Βασίλη Διονυσόπουλο για την ευγενική παραχώρηση του ζωγραφικού έργου του για τα αναμνηστικά διπλώματα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες.