Ο εορτασμός των 196 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Μέσα σε κλίμα περηφάνιας πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε ομιλία από τον Αντιδήμαρχο Σίμο Πολυχρονάκη για το νήμα της εθνικής επετείου.

Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος  τόνισε ότι: «Η σημασία της Ελληνική επανάσταση ξεπερνάει κατά πολύ την ιστορική διαδρομή και μνήμη ενός λαού. Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία. Κι αυτό διότι ξέσπασε σε συνθήκες πολύ δύσκολες, κόντρα στην θέληση των ισχυρών. Είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και τον συμπαγή συνασπισμό των πιο αντιδραστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, την Ιερά Συμμαχία η οποία αντιστρατεύονταν κάθε εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό κίνημα. Βρέθηκε επίσης, αργά ή γρήγορα, αντιμέτωπη και με την αντεπαναστατική στάση πολλών προνομιούχων στρωμάτων της ίδιας της ελληνικής κοινότητας: προκρίτους, κοτζαμπάσηδες, τμήματα της επίσημης Εκκλησίας, που εχθρευόταν-φοβόνταν κάθε αλλαγή του κοινωνικού κατεστημένου.»

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι και τότε ακόμα, όταν οι πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821, καλούσαν το λαό να ξεσηκωθεί, δεν ήταν λίγοι αυτοί που κρίνοντας με τα δικά τους συμφέροντα, προσπαθούσαν να τον «συνετίσουν» γιατί στον αγώνα θα υπήρχαν θύματα και καταστροφές θα υπήρχαν τα αντίποινα των καταχτητών.

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Και σήμερα, τα ίδια διλήμματα μπαίνουν από αυτούς που έχουν συμφέρον να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Να συνεχιστεί η ίδια πολιτική που κατακρεουργεί τα δικαιώματα του λαού για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Που ετοιμάζει στην περιοχή μας τα νέα χαρακώματα όπου θα μοιραστεί η λεία του πετρελαίου, των αγωγών και των σφαιρών επιρροής, πάνω στα συντρίμμια της ζωής ντόπιων και προσφύγων.

Η επανάσταση του 1821 και οι αγωνιστές του, μας δίδαξαν ότι ο αγώνας για να απαλλαγεί ο λαός από τα δεσμά του θέλει θυσίες. Πολλές φορές αυτές οι θυσίες είναι μεγάλες, όμως είναι απείρως μικρότερες από τις θυσίες της υποταγής.

Οι αγωνιστές του 21 εκπλήρωσαν το καθήκον τους απέναντι στην ιστορία.

Στη δική μας ευθύνη είναι να λογαριαστούμε με αυτά που βάζει μπροστά μας η ζωή. Να κάνουμε ανάμνηση τις λέξεις φτώχια, αμορφωσιά, ανεργία, εκμετάλλευση, πόλεμος.

Αυτό είναι το καθήκον της δικής μας εποχής.»

Ο εορτασμός συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων και με την παρέλαση των μαθητών των σχολείων της πόλης μας, αθλητικών σωματείων και φορέων της Καισαριανής.