Τοποθέτηση του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Στη θεματική Ενότητα «Αναπτυξιακά Δήμων» του  Συνεδρίου της ΚΕΔΕ μίλησε ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος και έκανε αναφορά στις υποδομές που επιλέγει η ΕΕ για χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εμείς οι δήμαρχοι ότι η διαμόρφωση των όρων και των υποδομών των προτεραιοτήτων που κάνει η ΕΕ δεν την κάνει για το λαό. Μάλιστα, οι προτεραιότητες που καθορίζονται στο επίπεδο της ΕΕ είναι αποτέλεσμα οξύτατων ανταγωνισμών για ποια μονοπώλια, σε ποια κατεύθυνση, ποια πακέτα θα πάρουν που αλλάζουν κατά διαστήματα. Ισόρροπη ανάπτυξη με βάσεις τις ανάγκες όπως αυτές εκφράστηκαν από τους δημάρχους, δεν μπορεί να υπάρξει όσο κυριαρχεί η οικονομία της αγοράς όπως την αναπτύξατε. Γιατί κριτήριό τους είναι το κίνητρο του κέρδους. Δεν θα πάει κανείς στο Παρανέστι να επενδύσει, αν δεν κερδίσει τα ανάλογα. Άρα λοιπόν, οι κατευθύνσεις αυτές, εκείνο που καθορίζει το κίνητρο, είναι το κέρδος και ως εκ τούτου οι δήμοι δεν μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Και όπως συμπλήρωσε, «το επιχειρείν που είπε ο κ. Πατούλης, σαν δρόμος ανάπτυξης είναι δρόμος που θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα».

Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουμε. «Και η διεκδίκηση θα είναι αποτέλεσμα και των στόχων που θα βάλεις και της δυναμικής που θα αναπτύξεις, της σύγκρουσης. Γιατί όπως συγκρούονται τα συμφέροντα και εμείς όταν θέλουμε να συγκρουστούμε για να πάρουμε τα αναγκαία για το λαό που εκπροσωπούμε, θα πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές», ανέφερε ο Η. Σταμέλος.

Τέλος, στάθηκε στη συνάντηση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου με την πρέσβη του Ισραήλ και για την ελληνική μουσική που είπε ότι της αρέσει. «Δεν ξέρω αν σου είπε για τη “μουσική” των πολυβόλων που θερίζουν τους Παλαιστίνιους. Γιατί εγώ όταν συναντήθηκα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, γι’ αυτά μου μίλησε. Για τα δικαιώματα των παιδιών που δεν υπάρχουν, για τα σπίτια που γκρεμίζονται, για τα παιδιά που δολοφονούνται. Δεν ξέρω όταν συναντήθηκες με τον πρέσβη των Αμερικάνων, αν σου είπε για τις δολοφονίες που γίνονται στη Μέση Ανατολή, για τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που έρχονται στα νησιά σαν αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ή αυτούς που πνίγονται», είπε χαρακτηριστικά.