περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Αναδοχές - Υιοθεσίες
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Ζώα Συντροφίας
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Παιδεία
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου | 9:33μμ

«Los Buenos Antifascistas: Η ιστορία των Ελλήνων Εθελοντών του Ισπανικού Εμφυλίου μέσα από τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών»

Εκδήλωση του Δήμου Καισαριανής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δημάρχου, Χρήστου Βοσκόπουλου για τη δημιουργία του “Δικτύου Πόλεων Κατά του Φασισμού”

Τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη των Ελλήνων εθελοντών που πολέμησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο κατά του Φασισμού.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Δήμου Καισαριανής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων ενάντια στον Φασισμό. Αφορμή στάθηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Παντελάκη «Los Buenos Antifascistas: Η ιστορία των Ελλήνων Εθελοντών του Ισπανικού Εμφυλίου μέσα από τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών» των εκδόσεων Θεμέλιο.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Δημήτρης Φιλιππής, επίκουρος καθηγητής στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η Μάγδα Φυτιλή ιστορικός, ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Παντελάκης και η Anastasia Tsackos Moratalla, κόρη Έλληνα εθελοντή των Διεθνών Ταξιαρχιών και Ισπανίδας από το Albacete, θύμα διώξεων της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχε ο ίδιος ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, συγκινημένος από την ιστορία της κας Anastasia Tsakos Moratalla, την οποία προσκάλεσε προσωπικά να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να μιλήσει για την προσωπική εμπειρία της ως κόρη ενός «roha» υπό διωγμό.

Στην κατάμεστη αίθουσα, η αφήγηση της κα Tsakos γέμισε τα μάτια των παρευρισκομένων με δάκρυα. Αφηγήθηκε την ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωσε υπό καθεστώς διωγμού, φόβου και αποκλεισμού από τη δικτατορία του Φράνκο. Μέχρι τα 60 της χρόνια δεν γνώριζε αν ο πατέρας της ζει ή όχι.


Στο σύνολο της ζωής της, δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με την Ελλάδα, καθώς δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για τον πατέρας της. Με αφορμή όμως το βιβλίο και με τη βοήθεια του συγγραφέα άρχισε να ανακαλύπτει περισσότερα για την ελληνική της καταγωγή. Μας εξομολογήθηκε ότι η θερμή υποδοχή του Δημάρχου, του συνόλου της Δημοτικής Αρχής αλλά και του κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση την κάνουν να νιώθει λίγο περισσότερο Ελληνίδα.

Ο Δήμος Καισαριανής την ευχαριστεί θερμά που μας επισκέφθηκε και μας άνοιξε την καρδιά της.
Μετάβαση στο περιεχόμενο