Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου | 5:42πμ

Τελετή έναρξης «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, υλοποιήθηκε η εναρκτήρια εσπερίδα του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου που διοργανώνει το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με γενικό τίτλο «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας»

Η Διακήρυξη της Επετείου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σε κλίμα συγκίνησης απεύθυνε χαιρετισμό η σπουδαία Μικρασιάτισσα ισοτορικός, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων που σύστησε με πρωτοβουλία του ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, με στόχο την προώθηση των εκδηλώσεων.

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων Δήμου Καισαριανής

Η κα Αρβελέρ συνεχάρη τον Δήμαρχο Καισαριανής για την πρωτοβουλία του συνεδρίου και της θεματική του, η οποία δεν αφορά μόνο σε εκδηλώσεις μνήμης της Καταστροφής αλλά και ανασκόπησης της Μικρασιατικής πολιτισμικής κληρονομιάς που την ακολούθησε.

Η κα Αρβελέρ υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στα 700 χρόνια της ιστορίας του. Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ σε πλήθος Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, τιμητικό μέλος των Ακαδημιών των Αθηνών, του Βερολίνου, της Βουλγαρίας και της Βρετανικής Ακαδημίας, μέλος και συνεργάτιδα σε Ακαδημίες ανά την Ευρώπη και αποδέκτης δεκάδων τιμητικών διακρίσεων, βραβείων και μεταλλίων από  πολλές χώρες της Ηπείρου.

Ομιλητές στην εσπερίδα έναρξης ήταν ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας, ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.

Το πάνελ των ομιλητών

Ο Δήμαρχος Καισαριανής στην ομιλία του αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή όχι μόνο ως ένα τεράστιο ιστορικό γεγονός που μεταμόρφωσε τη χώρα αλλά και ως κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας πολλών από εμάς:

«Για όσους ζούμε σε πόλεις που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες, όπως η Καισαριανή, αποτελεί κομμάτι της τοπικής και συχνά της οικογενειακής μας ιστορίας. Δεν είναι ένα αφηρημένο ιστορικό γεγονός του μακρινού παρελθόντος. Είναι μέρος των παιδικών μας αφηγήσεων από τους παπούδες μας που επιβίωσαν αυτού του τραγικού πολέμου, της Καταστροφής και μετέπειτα της ανταλλαγής των πληθυσμών και έχτισαν αυτή την πόλη με τα ίδια τους τα χέρια»

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας, έκανε αναφορά σε θέματα που αφορούν στην εγκατάσταση των προσφύγων και την επίδρασή της στο αστικό και αγροτικό τοπίο καθώς και στις συνθήκες στέγασης και διαβίωσης. Τα ζητήματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο αναλυτικότερης συζήτησης στην ημερίδα που θα επιμεληθεί ο ίδιος στα μέσα Οκτωβρίου με τίτλο «Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες».

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας

Ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης αναφέρθηκε στα αίτια της Καταστροφής και το ρόλο των αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τις εσωτερικές συγκρούσεις σε χώρες όπως η Ρωσία αλλά και το τέλος των Αυτοκρατοριών που σηματοδοτεί την εποχή και αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων σε πολλά μέρη του πλανήτη, μεταξύ αυτών και τα Μικρασιατικά παράλια.

Ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μαργαρίτης

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, αναφέρθηκε στην έρευνά του σε δημοσιεύματα του Βρετανικού τύπου ήδη από την περίοδο του 1821 με αναφορές σε διωγμούς και συγκρούσεις στα παράλια ήδη από τότε. Ανάγνωσε αποσπάσματα του Βρετανικού τύπου που προσφέρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μετακινήσεις πληθυσμών μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου 100 χρόνια πριν την Καταστροφή.

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής

Στην τελετή έναρξης παραβρέθηκαν οι κύριοι Νίκος Παππάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Τόνια Αντώνιου, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, οι πρώην δήμαρχοι Καισαριανής Σπύρος Τζόκας και Αντώνης Καμπάκας, ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κατημερτζης, ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός Σύμβουλος, Ηλίας Σταμέλος, η Αντιδήμαρχος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Αλλαγής του Δήμο Μοσχατου Μαρία Τσέλιου, τα μέλη του ΔΣ του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ Ηλίας Μολυνδρής και Νικόδημος Κατσαρέλλης, οι Αντιδήμαρχοι Αγγελική Γαβρίλη, Μάνος Κιτσέλλης, Γιάννης Τσιροζίδης, Γιώργος Φασκιώτης, Μηνάς Χατζησάββας, καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής με τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κα Τόνια Αντωνίου και τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλο και Νίκο Παππά

Στην εκδήλωση ακούστηκαν Μικρασιατικά τραγούδια και προσφέρθηκαν σπιτικά Μικρασιατικά εδέσματα.

Χορηγός του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου είναι η Cosmote.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή και εναρκτήρια εσπερίδα στον παρακάτω σύνδεσμο.

Διαρκές Συνέδριο «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» – YouTube

Ευχαριστούμε θερμά τον Giannis Gogopoulos για το φωτογραφικό υλικό

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο