περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου | 4:29μμ

«Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες»

Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 19:00Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής

Η πρόσκληση της 2ης εσπερίδας του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του Δήμου Καισαριανής με τίτλο
“Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες”

Η δεύτερη εσπερίδα του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου Καισαριανής ανοίγει την πόρτα στο μαγικό σύμπαν των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής με θέμα: Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος με τις ομιλήτριες και τον ομιλητή της 2ης εσπερίδας του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του Δήμου Καισαριανής.
Από Αριστερά η κα Τόνια Καφεντζάκη, ο Δήμαρχος, η κα Έρη Σταυροπούλου, η κα Χρυσόθεμις Σταματοπούλου – Βασιλάκου
και ο Καισαριανιώτης σκιτσογράφος και συγγραφέας Αντώνης Νικολόπουλος, γνωστός ως Soloup

Ηλίας Βενέζης, Φώτης Κόντογλου, Στρατής Δούκας, Μενέλαος Λουντέμης, Γιώργος Θεοτοκάς, Κοσμάς Πολίτης, Διδώ Σωτηρίου, Μαρία Ιορδανίδου, Στρατής Μυριβήλης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Τάσος Αθαναδιάσης, Νίκος Θέμελης, Ευγενία Φακίνου, Ιάκωβος Καμπανέλλης.

«Νούμερο 31328», «Γαλήνη», «Αιολική Γη», «Αϊβαλί, η πατρίδα μου», «Ιστορία ενός αιχμαλώτου», «Τα Πλοία δεν άραξαν», «Αργώ», το «Λεμονοδάσος», «Ματωμένα Χώματα», «Λωξάντρα», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Αστροφεγγιά», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Τριλογία: Αναζήτηση, Ανατροπή, Αναλαμπή», «Το έβδομο ρούχο», «Η αυλή των θαυμάτων».

Μικρασιάτες και γηγενείς εμπνέονται από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το τραύμα του πολέμου και της προσφυγιάς, αναζητούν τη νέα ελληνικότητα, διαμορφώνουν το νέο αφήγημα για την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση, βραβεύονται με Νόμπελ (Γιώργος Σεφέρης, 1963), με το έργο τους διαπνέουν το σύνολο των ελληνικών τεχνών και γραμμάτων.

Μήτσος Μυράτ, Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Μαίρη Αρώνη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Βουτσάς, Ηλίας Λογοθετίδης, Μαρίκα Νέζερ: από τις θεατρικές σκηνές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη σπουδαίοι ηθοποιοί διαμορφώνουν με την παιδεία τους το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση.

Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής

Ομιλητές της εσπερίδας

Το πάνελ της εσπερίδας αποτελείται από δύο κορυφαίες ομότιμες καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών με δεκάδες εκδόσεις βιβλίων και εκατοντάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, τη μοναδική ιστορικό της χώρας που έχει γράψει βιβλίο για τη σχέση μεταξύ της Προσφυγιάς και της Λογοτεχνίας και έναν διεθνώς αναγνωρισμένο σκιτσογράφο, συγγραφέα και δημιουργό κόμικ.

  • Χρυσόθεμις Σταματοπούλου – Βασιλάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Ιστορίας & Βιβλιογραφίας του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η κα Βασιλάκου υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (2017-2020), έχει εκδώσει και επιμεληθεί 15 αυτοτελείς τόμους, ενώ περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού και συγγραφικού της έργου είναι αφιερωμένο στη μελέτη της ιστορίας του θεάτρου του Μικρασιατικού Ελληνισμού για την οποία έχει εκδώσει τέσσερις τόμους.

Τίτλος Ομιλίας: Το ελληνικό θέατρο στη Σμύρνη από τον 19ο αιώνα μέχρι το 1922. Μικρασιάτες συγγραφείς και θεατράνθρωποι στη θεατρική ζωή της Αθήνας

Η κα Χρυσόθεμις Σταματοπούλου – Βασιλάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Ιστορίας & Βιβλιογραφίας του Νεοελληνικού Θεάτρου
του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η κα Σταυροπούλου έχει εκδώσει 11 βιβλία και περισσότερα από 140 άρθρα και μελετήματα. Είναι πρόεδρος της «Eταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών», μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων» και της «Eλληνικής Eταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας» και συνδιευθύντρια του έντυπου περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στην ποίηση, την πεζογραφία και την κριτική του 19ου και του 20ού αι. Aσχολείται επίσης με την έρευνα και μελέτη του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, με ζητήματα εκδοτικής νεοελληνικών κειμένων και με την καταγραφή και μελέτη της μεταφρασμένης νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Τίτλος Ομιλίας: Η Μικρασιατική Καταστροφή στη Νεοελληνική Πεζογραφία: 1922-2022

Η κα Έρη Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Τόνια Καφετζάκη, Δρ. Κοινωνιολογίας Παντείου Παν/μίου, Συγγραφέας του “Προσφυγιά & Λογοτεχνία”

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κας Καφετζάκη αφορούν στη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας. Έχει πλήθος σχετικών δηµοσιεύσεων σε επιστηµονικά περιοδικά καθώς και εισηγήσεις σε επιστηµονικά συνέδρια. Είναι επίσης συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων πάνω στη συγκεκριμένη θεματική. Από το 1999 υπηρετεί στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από το 2005 στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Τίτλος ομιλίαςΑπό το “τραύμα” στην “ανασύνταξη”. Η προσφυγική εμπειρία του 1922 στη μεσοπολεμική πεζογραφία

Η κα Τόνια Καφετζάκη, Δρ. Κοινωνιολογίας Παντείου Παν/μίου, Συγγραφέας του “Προσφυγιά & Λογοτεχνία”

  • Αντώνης Νικολόπουλος (SOLOUP), Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν/μίου Αιγαίου, Σκιτσογράφος, Συγγραφέας του Graphic Novel “ΑΪΒΑΛΙ” “21 Η μάχη της πλατείας” “Ο Συλλέκτης” κ.α.

Ο Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup) είναι μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Παν/μίου Αιγαίου και διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έργα της πολιτικής γελοιογραφίας του Soloup έχουν εκδοθεί σε πλήθος περιοδικών και εφημερίδων (π.χ. Το Ποντίκι, το περιοδικό δρόμου Σχεδία, Το Βήμα, κ.ά.) ενώ κόμικς του έχουν φιλοξενηθεί σε περιοδικά όπως η Βαβέλ, η Γαλέρα κ.ά. Εχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και 3 graphic novels («Αϊβαλί», Κέδρος, 2014, «Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» Ίκαρος, 2018 και «21 – H μάχη της πλατείας», Ίκαρος, 2021).

Τίτλος ομιλίας: 1922- Προβολές του χθες και του σήμερα μέσα από το graphic novel “Αϊβαλί”

Ο κος Αντώνης Νικολόπουλος (SOLOUP), Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν/μίου Αιγαίου,
Σκιτσογράφος, Συγγραφέας του Graphic Novel “ΑΪΒΑΛΙ”

Την εκδήλωση και τις εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητή τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ.Κων/νου Αν. Τασούλα, κος Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, η Βουλευτής Νότιου Τομέα και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα Καραμανλή, ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Μπαλάφας και οι πρώην Δήμαρχοι της πόλης κύριοι Σπύρος Τζόκας, Γιώργος Κατημερτζής και Ηλίας Σταμέλος.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ.Κων/νου Αν. Τασούλα, κος Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, η Βουλευτής Νότιου Τομέα και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα Καραμανλή, ο Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κος Γιάννης Μπαλάφας παρακολουθούν τις ομιλίες της εσπερίδας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Δημήτρης Αντωνόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κα Μαρία Βούρλου (πρώην Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), Αγγελική Γαβρίλη (πρώην Αντιδήμαρχος της δίχρονης προσχολικής αγωγής και των παιδικών & βρεφονηπιακών Σταθμών), Μάνος Κιτσέλλης (Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού & Οικολογίας), Γιάννης Τσιροζίδης (Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής), Γιώργος Φασκιώτης (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας & Προαγωγής της Υγείας), Μηνάς Χατζησάββας (Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Οργάνωσης & Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων & Εσωτερικού Ελέγχου), ο πρώην Εντεταλμένος Σύμβουλος στον Τομέα Πληροφορικής & Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης (Smart City), Ευγένιος Μαζαράκης.

Οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καισαριανής στην πρώτη σειρά

Παρόντες και οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, ο πρώην Δήμαρχος κος Ηλίας Σταμέλος από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής”, η κα Μπετίνα Γραφίδου από την “Πρώτη Φορά Καισαριανή”, η κα Άννα Παραγυιού από την “Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εσπερίδα στον παρακάτω σύνδεσμο στο κανάλι του Δήμου Καισαριανής στο YouTube:

“Η Μικρασιατική Καταστροφή και η επιρροή της στη νεοελληνική λογοτεχνία, το θέατρο και τις τέχνες” – YouTube

Όλες οι εσπερίδες του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του Δήμου Καισαριανής μεταδόθηκαν ζωντανά στο διαδίκτυο, με την ευγενική χορηγία της Cosmote, η οποία ήταν ο μέγας χορηγός του Συνεδρίου.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ.Κων/νου Αν. Τασούλα, κο Βασίλειο-Πέτρο Σπανάκη

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος με τον Βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κο Γιάννη Μπαλάφα

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος με την Βουλευτή Νότιου Τομέα και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας, κα Άννα Καραμανλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο