Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, στη 13:00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής
10η ημερίδα του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής
Το video της εσπερίδας:
Ελάχιστοι ιστορικοί έχουν ασχοληθεί στην Ελλάδα με τις επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής στην κοινωνία και την οικονομία και ακόμα λιγότεροι με ζητήματα αποκατάστασης και εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στις νέες τους ιδιαίτερες πατρίδες.
Σε αυτή την πολύ σημαντική ημερίδα του Συνεδρίου μας ο Ιστορικός, Συγγραφέας, Ερευνητής Νίκος Ανδριώτης μας μιλά για το πως το ελληνικό κράτος κατόρθωσε να αντιμετωπίσει την άφιξη ενός και πλέον εκατομμυρίου προσφύγων το 1922 – 1923, τις τεράστιες προκλησεις που αντιμετώπισε αλλά και τα εργαλεία, τους μηχανισμούς και τις πρωτοπορίες που εφάρμοσε.
Μεταξύ άλλων ο κύριος Ανδριώτης αναφέρεται και στον ρόλο των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την οποία το ελληνικό κράτος και κοινωνία ήρθαν τότε αντιμέτωπα.
Η ιστορικός του Ιστορικου Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Ιωαννίδου στην παρουσίασή της εμβαθύνει στο θέμα των ανθρωπιστικών οργανώσεων και επικεντρώνεται στην οργάνωση American Women’s Hospitals κασι τη συνεισφορά της στην αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Θεσσαλονίκη.
Το συντονισμό της συζήτησης κάνει η δημοσιογράφος Ιωάννα Φωτιάδη, από την εφημερίδα «Η Καθημερινή»
- Νίκος Ανδριώτης, Ιστορικός, Συγγραφέας, Ερευνητής
Ο Νίκος Ανδριώτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Paris I και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ.
Μεταξύ των βιβλίων του που έχουν εκδοθεί είναι:
- α) «Το μικρό ταξίδι», Η άφιξη και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στις Οινούσσες (Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών 1998)
- β) Πληθυσμός και οικισμοί της ανατολικής Κρήτης (16ος-19ος αι.) (Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου α΄ έκδοση 2006, β΄ έκδοση 2020)
- γ) Λεωνίδας Ιασονίδης. Η εγκατάσταση των προσφύγων (1924), (Τετράδια Κοινοβουλευτικού Λόγου III Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2015)
- δ) Πρόσφυγες στην Ελλάδα 1821-1940: άφιξη, περίθαλψη και αποκατάσταση (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία 2020)
Έχει επίσης συγγράψει το κεφάλαιο «Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα (1821-1930)», στο βιβλίο Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών). Ήταν επιμελητής της Έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22 (2006-2007) και αυτή την περίοδο είναι επιστημονικός σύμβουλος σε εκθέσεις σχετικές με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα έτη 2006-2010 δίδαξε νεότερη ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγητής στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τίτλος Ομιλίας: Η αντιμετώπιση της προσφυγικής άφιξης το 1922 και το 1923
- Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς
Η Ελένη Ιωαννίδου είναι ιστορικός, απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και εργάζεται από το 1994 στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και ημερίδες, με 32 δημοσιεύσεις σε συλλογικές εκδόσεις και ιστορικά περιοδικά και έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια εννιά εκδόσεων για τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς. Υπήρξε επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων, μέλος οργανωτικών επιτροπών έξι επιστημονικών συνεδρίων και έχει αναλάβει την επιμέλεια μεγάλου αριθμού εκθέσεων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν στους Έλληνες πρόσφυγες του 20ού αιώνα, την προσφυγική εγκατάσταση, την κοινωνική και την προφορική ιστορία. Βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής μονογραφίας που αφορά στην αρωγή των ελληνικών και ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων προς τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Θεσσαλονίκη.
Τίτλος Ομιλίας: Εν είδος κυψέλης, ανθρωποθερμοκηπίου, φάτνης: η οργάνωση American Women’s Hospitals στη Θεσσαλονίκη και οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής