περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 2:06μμ

Όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922

Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, στις 11:00Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής

9η ημερίδα του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής

Το video της εσπερίδας:

Στο αποκορύφωμα των ημερίδων / εσπερίδων του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου του Δήμου Καισαριανής, κατά τη διάρκεια του 3ημέρου 14-16 Οκτωβρίου 2022, φιλοξενήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου την Κεντρική Ομιλία του Συνεδρίου από τον Καθηγητή, ιστορικό και συγγραφέα, Γιώργο Μαυρογορδάτο, με τίτλο «Νομοτέλεια και επιλογές που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή» και δύο ολοήμερα ομιλιών.

Το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, τις ημερίδες άνοιξε το πάνελ που διαμόρφωσε ο Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας, ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης με θέμα “Όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922”. Οι ομιλητές αναλύουν τα αίτια που οδήγησαν στην Εκστρατεία, την παρουσία των ελληνικών στρατευμάτων στα ελληνικά παράλια, τις οικονομικές επιπτώσεις της Εκστρατείας για τη χώρα και τη στάση της ελληνικής κοινωνίας προς αυτήν.

Ομιλητές ημερίδας:

  • Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής & Κοινωνικής Ιστορίας, ΑΠΘ

Τίτλος Ομιλίας: Ο ελληνικός στρατός στην Μικρά Ασία

Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2004, ενώ τα προηγούμενα 20 χρόνια εργαζόταν επίσης ως καθηγητής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει πάρει μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία. Ειδικότερα έχει ασχοληθεί με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους πολέμους της Ελλάδας, την ιταλική και την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, την Κατοχή και την Αντίσταση. Έχει ασχοληθεί με τις μειονότητες στην Ελλάδα, με τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο και την Επανάσταση του 1821, την πολιτική και κοινωνική ιστορία της Ευρώπης τον εικοστό αιώνα.

Αρθρογράφησε για ιστορικά και πολιτικά θέματα στις εφημερίδες Τα Νέα, Καθημερινή, Ριζοσπάστης, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, Ελεύθερος Τύπος και άλλες. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες (SLpress). Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και βασικός αρθρογράφος του περιοδικού Ο Πολίτης για είκοσι σχεδόν χρόνια.



Ενδεικτική εργογραφία

  • Από την ήττα στην εξέγερση. Ελλάδα 1941–1942 (Αθήνα 1993)
  • Ιστορία του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, τόμοι Α’-Β’ (Αθήνα, 2000-2001)
  • Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες: Στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας, Εβραίοι και Τσάμηδες 1941–1944 (Αθήνα 2005)
  • Προαγγελία θυελλωδών ανέμων. Ο πόλεμος στην Αλβανία και η πρώτη περίοδος της Κατοχής (Αθήνα 2009)
  • Πλημμυρίδα και Άμπωτη. Ο ευρωπαϊκός 20ος αιώνας, Μέρος πρώτο: Από τον αποικισμό στη ναζιστική Νέα Ευρώπη 1873-1942) (Αθήνα 2014)
  • Πόλεμος και Πολιτική (Αθήνα, 2015)
  • Ήταν ένα μικρό καράβι (Αθήνα, 2016)
  • Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης (Αθήνα, 2017)
  • Ενάντια σε Φρούρια και τείχη 1821,Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση. (Αθήνα, 2020)
  • Η υπεράσπιση της ελεύθερης Ελλάδας. 1825-1827. Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της ελληνικής ανεξαρτησίας (Αθήνα, 2021)
  • Mιχάλης Λυμπεράτος, διδάκτοράς Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Μιχάλης Π. Λυμπεράτος είναι διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει συγγράψει τα εξής βιβλία:

  • α) «Ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Από τη Γερμανική Εισβολή στη Μέση Ανατολή και την Ιταλία, 1941-1944»
  • β) «Στα Πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, Από τα Δεκεμβριανά στις Εκλογές του 1946
  • γ) «Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ, Η Ραγδαία Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Αριστεράς και οι Μετεμφυλιακές Πολιτικές Αναγκαιότητες»
  • δ) «Μετά τον Εμφύλιο: Πολιτικές Διαδικασίες και Κοινωνική Πόλωση στις Απαρχές της Προδικτατορικής Περιόδου»
  • ε) «Από την Ευρώπη στην Κίνα και την Ελλάδα, Διεθνείς Μεταπολεμικές Διαδικασίες και Γεωπολιτικού Συσχετισμοί, σ) (με τον Θωμά Πρόφη), Ένοπλος Δοσιλογισμός και η «αναίμακτη» Απελευθέρωση, Τα γεγονότα του Κορωπίου, Οκτώβριος 1944
  • στ) «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το ΕΑΜ, Η έμπνευση, οι επιρροές, οι επιδράσεις»

Ήταν συν-επιμελητής σε τρεις συλλογικούς τόμους-συνέδρια, στο  «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960» «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» και το Διαστάσεις του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου».

Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικά βιβλία και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν εντεταλμένος διδασκαλίας στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου γiα μία δεκαετία, την περίοδο 2006-2016.

Τίτλος Ομιλίας: Το Μικρασιατικό Μέτωπο: μια οικονομικά ανέφικτη επεκτατική εκστρατεία

  • Αναστάσης Γκίκας, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου του York

Ο Ανάστασης Ι. Γκίκας κατάγεται από την Πάρο των Κυκλάδων. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του York της Μ. Βρετανίας, συγγραφέας και μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενδεικτική εργογραφία:

«Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2007), «Ρήξη και Ενσωμάτωση» (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2010),  «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα» (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2013), «Ο ρόλος και η στάση των κοινωνικών δυνάμεων της εποχής στην Επανάσταση του 1821 – ο χαρακτήρας της Επανάστασης» στο συλλογικό έργο «1821: Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2020), «Οι λαοί στη μέγγενη των “εθνικών” αστικών επιδιώξεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», στο συλλογικό έργο «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» (εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2022).

Τίτλος Ομιλίας: Αναζητώντας τους παράγοντες που συντέλεσαν στη Μικρασιατική Καταστροφή

  • Γιώργος Χρανιώτης, διδάσκων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Ο Γιώργος Χρανιώτης αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας (2000). Αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία (2005) στην ίδια σχολή, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του (2021) στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο: “Το κίνημα των παλαιών πολεμιστών στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου: παλαιοί πολεμιστές, εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα, 1922-1928”.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική πολεμική εμπειρία (1912-1922), στην πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ιστορία των Ελλήνων Βετεράνων και Θυμάτων Πολέμου, στη μνήμη των πολέμων, στην ιστορία του ελληνικού σοσιαλισμού και κομμουνισμού και στην ιστορία των γυναικών κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2021 συμμετείχε, ως υπότροφος ερευνητής στην ερευνητική ομάδα για το πρόγραμμα «Διαιρεμένες μνήμες: Λατρεία των πεσόντων, συμβολικές αναπαραστάσεις του πολέμου, τελετές μνήμης και πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα, 1923 -1932» υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Σπύρου Μαρκέτου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), που υποστηρίχθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020 ” στο πλαίσιο της Πράξης: “Υποστήριξη των ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές – κύκλος Β”. Το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021 – 2022 δίδαξε το μάθημα επιλογής προπτυχιακού επιπέδου «Ρωσική Επανάσταση και Σοβιετική Εξουσία» στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Τίτλος Ομιλίας: Η ελληνική κοινωνία απέναντι στην Μικρασιατική Εκστρατεία

Το συντονισμό της συζήτησης κάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσιάρας, από την Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι εσπερίδες του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του Δήμου Καισαριανής μεταδόθηκαν ζωντανά στο διαδίκτυο, με την ευγενική χορηγία της Cosmote, η οποία ήταν ο μέγας χορηγός του Συνεδρίου.

Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, στις 11:00 - Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής
9η ημερίδα του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής 
Τίτλος ημερίδας "Όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922"
Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022, στις 11:00Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής
9η ημερίδα του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής
Τίτλος ημερίδας “Όψεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922”

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο