περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Αναδοχές - Υιοθεσίες
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Ζώα Συντροφίας
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου | 4:47πμ

Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες: μεταμορφώνοντας το Ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο

Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, στις 17:00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής

3 πάνελ ομιλητών σε ένα ολοήμερο του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, υπό τον συντονισμό του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Ησαΐα, ο οποίος είχε και την επιστημονική επιμέλεια των τριών πάνελ.

Το video της εσπερίδας: μέρος Α’

Το video της εσπερίδας: μέρος Β’

Μια εσπερίδα χωρισμένη σε τρεις θεματικές, σχεδιασμένη επιστημονικά από τον Αρχιτέκτονα και Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Δημήτρη Ησαΐα, με τίτλο «Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες: μεταμορφώνοντας το Ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο» διερευνά τη μεταμόρφωση του αστικού και αγροτικού τοπίου στην Ελλάδα μετά την άφιξη του τεράστιου αριθμού Μικρασιατών προσφύγων.

Τη συζήτηση ξεκινούν ο πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Βίλμα Χαστάογλου και η διδακτόρισσα και ερευνήτρια του ΚΕΝΙ του Παντείου Παν/μίου, Κυριακή Παπαθανασοπούλου.

Τη σκυτάλη παίρνουν ο Αρχιτέκτονας και Δήμαρχος Καισαριανής, Βοσκόπουλος Χρήστος, ο πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Σαρηγιάννης και η Αρχιτέκτονας Μηχανικός του ΕΜΠ, Αναστασία Κουτουμάνου σε μια συζήτηση που αφορά στην Καισαριανή.

Αμέσως μετά, μέσω skype από την Αμερική, ο Αρχιτέκτονας και Επιμελητής του Heinz Architectural Centre του Carnegie Museum of Art, Δρ. Θεοδόσης Ησαϊας μιλά για την αγροτική αποκατάσταση. Ο Δημογράφος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης παρουσιάζει τις αλλαγές που σημειώθηκαν σε δημογραφικό επίπεδο, ενώ ο Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Δημήτρης Ησαΐας, παρουσιάζει για πρώτη φορά του τύπους κατοικιών στο συνοικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας.

  • Γιάννης Πολύζος, Πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Ο Γιάννης Πολύζος είναι Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παράλληλα με τη διδασκαλία στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα του ΕΜΠ καθώς και των Σχολών Αρχιτεκτονικής Ξάνθης και Χανίων, διετέλεσε Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΜΠ (1994-1997 και 2006-2010) και Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (2009-2012). Έχει διευθύνει πολλά ερευνητικά προγράμματα που έχουν ως κύριο αντικείμενο την προστασία και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη διατύπωση αρχών, στόχων και πολιτικών για τη βελτίωσή του.

Τίτλος Ομιλίας: Προσφυγικοί συνοικισμοί και πολεοδομικοί μετασχηματισμοί στην Αθήνα. Παρόν και μέλλον

  • Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Η Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι απόφοιτος και διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Το ερευνητικό έργο της αφορά την ιστορία της πολεοδομίας, τους αρχιτεκτονικούς νεωτερισμούς και την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις πόλεις της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα βιβλία και άρθρα  στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έχει εκπονήσει πολλά ερευνητικά προγράμματα, εθνικά και διεθνή, με πιο πρόσφατο το MODSCAPES-Modernists Landscapes χρηματοδοτημένο από το ευρωπαϊκό ταμείο HERA-Uses of the past (2016-2019).  

Τίτλος Ομιλίας: Τεκμήρια Δημιουργίας Προσφυγικών Συνοικισμών: ο τεχνικός φάκελος ανέγερσης της Κοκκινιάς από το ΤΠΠ  &  Οι αγροτικοί οικίσκοι Δεχάτεγκε στη Μακεδονία

  • Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Δρ., Ερευνήτρια ΚΕΝΙ Παντείου Παν/μίου

Η Κυριακή Παπαθανασοπούλου είναι διδακτόρισσα Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2020). Η θέση της διατριβής της είναι «Προσφυγική Εγκατάσταση σύλλογοι και μνήμη στη Νίκαια (1923 – 1967). Η διατριβή εκπονήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διατριβής της συμμετείχε σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά πρακτικά καθώς και στον ημερήσιο τύπο σε αφιερωματικές εκδόσεις για το προσφυγικό ζήτημα. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται γύρω από το προσφυγικό ζήτημα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και την τοπική ιστορία επηρεασμένη από την σκοπιά της κοινωνικής και πολιτισμικής προσέγγισης. Ασχολοείται κυρίως με τον χώρο και τη μνήμη στις πόλεις με σκοπό τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομίας.

Έχει εργαστεί σε διάφορες ερευνητικές ομάδες για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) στο Πάντειο. Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών της ενδιαφερόντων για τη δημόσια ιστορία συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης σε εκδόσεις για την τοπική ιστορία των δήμων της περιφέρειας της Αττικής. Τέλος, είχε τη συντακτική και επιστημονική επιμέλεια του Λευκώματος της τοπικής ιστορίας του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιω. Ρέντη «Νίκαια Αγ. Ιωάννης Ρέντης. Οδοιπορικό στη μνήμη (2019). Εργάζεται ως ειδική σύμβουλος στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ιω. Ρέντη για θέματα ανάδειξης της τοπικής και δημόσιας ιστορίας. 

Τίτλος Ομιλίας: Προσφυγικοί σύλλογοι στη Νέα Κοκκινιά: αυτοοργάνωση και ένταξη στην ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου»

  • Χρήστος Βοσκόπουλος, Αρχιτέκτων, Δήμαρχος Καισαριανής

Γεννημένος το 1962 και μεγαλωμένος στην ηρωική πόλη της Καισαριανής, ο Χρήστος Βοσκόπουλος κατάγεται από οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων και αντιφασιστών παρτιζάνων. Ήταν πολιτικά ενεργός από την εφηβεία του. Εντάχθηκε στο φοιτητικό κίνημα τη δεκαετία του ’70 και αργότερα διετέλεσε Γραμματέας του τοπικού ΚΚΕ Καισαριανής. Έχει διατελέσει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής από το 2010 έως το 2019, εξελέγη Δήμαρχος, με τη δική του τοπική, ανεξάρτητη παράταξη «Καισαριανή Τώρα».

Σπούδασε σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ιταλία και έχει πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολεοδομίας [Ιστορική Μνήμη και Αστικό Περιβάλλον: το παράδειγμα της Καισαριανής]. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα στο Τμήμα Πολεοδομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε θέματα όπως «η ελληνική θερινή κατοικία» και «η ιστορική περιοχή του Μοσχάτου». Ως αρχιτέκτονας, έχει συνεργαστεί σε πολυάριθμες μελέτες για έργα μεγάλης κλίμακας που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Είναι κάτοχος M.Sc. στη «Στρατηγικές Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων» στο Τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Αρχιτεκτόνων και ως Δήμαρχος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες αρθρογραφεί για τοπικές εφημερίδες, εκφράζοντας την άποψή του για δημόσια πράγματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και βουλγαρικά.

Τίτλος Ομιλίας: Ιστορική Μνήμη και κτισμένο Περιβάλλον: το παράδειγμα της Καισαριανής

  • Γιώργος Σαρηγιάννης, Πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Ο Γιώργος Σαρηγιάννης είναι Αρχιτέκτων, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1963), με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Technische Universität Wien και Διδακτορικό από το ΕΜΠ. Είναι Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 2008. Διετέλεσε Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών, Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τομέα Πολεοδομίας. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (υπεύθυνος ως το 2020) στα μαθήματα «Μεταφορικά Συστήματα Πόλεων μέσα από την βιώσιμη κινητικότητα» και «η Κρίση της Πόλης», καθώς και σε προπτυχιακά Ιστορίας της πόλης. Εχει ήδη φέρει σε πέρας ως επιβλέπων 15 διδακτορικές διατριβές.

Μετέχει σε ομάδες και φορείς με σκοπό την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε ιστορικά κτήρια.

Έχει δημοσιεύσει περί τις 300 επιστημονικές έρευνες και άλλα τόσα άρθρα και πάνω από 10 βιβλία σε θέματα πολεοδομίας, μεταφορών, προστασίας περιβάλλοντος, γενικής ιστορίας και ιστορίας της πόλης και της πολεοδομίας, σύγχρονων πολεοδομικών προβλημάτων της Αθήνας, κ.α. και έχει μετάσχει με εισηγήσεις σε πάνω από 50 Συνέδρια και Ημερίδες (ελληνικά και διεθνή).

Είναι επίσης μέλος του ΚΚΕ και του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Τίτλος Ομιλίας: Η Καισαριανή, κομβικός χώρος στην Αντίσταση, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και πολιτικά

  • Αναστασία Κουτουμάνου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ

Η Αναστασία Κουτουμάνου είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση Πολεοδομίας – Χωροταξίας ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στο παρόν και το μέλλον του κυρίαρχου κτηριακού τύπου της Αθήνας, της πολυκατοικίας της αντιπαροχής, που αναπτύχθηκε εντατικά στις δεκαετίες 1950-1970. Τόσο στις προπτυχιακές όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές της μελέτησε τις δυνατότητες βελτίωσης των συνθηκών κατοίκησης στην αθηναϊκή πολυκατοικία, τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ενοίκων, το ιδιοκτησιακό αποτύπωμα του κτηρίου στον αστικό ιστό κ.ά.

Τίτλος Ομιλίας: Ο Δήμος Καισαριανής μέσα από το πρίσμα της μεταπολεμικής πολυκατοικίας

  • Θεοδόσης Ησαϊας, Δρ., Αρχιτέκτων, Επιμελητής του Heinz Architectural Centre, Carnegie Museum of Art

Ο Θεοδόσης Ησαΐας είναι αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός. Είναι επιμελητής του Heinz Architectural Centre (HAC) του Carnegie Museum of Art και επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Carnegie-Mellon University. Το 2017-18, υπηρέτησε ως Museum Research Consortium Fellow στο MoMA, NY, συμμετέχοντας στην ομάδα που επιμελήθηκε την έκθεση Towards a Concrete Utopia, Architecture in Yugoslavia, 1948- 1980. Ως επιμελητής στο Carnegie έχει συν-οργανώσει τις εκθέσεις Pittsburgh Anthology, Zoe Zenghelis: Fields, Fragments, Fictions, και την προσεχή Gaining Ground (2023).

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (2008) και απέκτησε το πτυχίο SMarchS Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού από το MIT – Massachusetts Institute of Technology. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Yale University, για την οποία απέσπασε διάκριση και το βραβείο David Taylor Memorial Prize.  Με τίτλο «Αρχιτεκτονικές του Ανθρωπιστικού Μετώπου,» η διατριβή του εξέτασε τη ανάπτυξη ανθρωπιστικών προγραμμάτων και οργανώσεων και τη σχέση τους με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Αποσπάσματα της έρευνας του έχουν δημοσιεθεί στους συλλογικούς τόμους States of Emergency: Architecture, Urbanism, and the First World War (2020); Expansions: 100 Responses to “How Will We Live Together?” (2021); Transient Spaces (2020) μεταξύ άλλων, καθώς και σε επιστημονικές εκδόσεις και περιοδικά όπως Planning Perspectives, Paprika, ΔΟΜΕΣ, και Γεωγραφίες.

Από το 2009, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο συνεργατικό γραφείο ΦΑΤΟΥΡΑ. Το γραφείο έχει αναπτύξει και σχεδιάσει έργα σε ένα εύρος κλιμάκων, από προσωπικά αντικείμενα, εσωτερικούς χώρους, κατοικίες και κτίρια μεγάλης συνθετότητας, μέχρι αστικές και πολεοδομικές μελέτες. Η δουλειά τους έχει βραβευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, πιο πρόσφατα με το τρίτο βραβείο για τον διαγωνισμό Λυκαβηττός-Παν.Όραμα για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων του Θεάτρου του Λόφου του Λυκαβηττού. Από το 2015 μέχρι το 2020, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς, ανέπτυξαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περι-αστικής ανάπτυξης και σταδιακής, συμμετοχικής διαμόρφωσης κατοικίας, βασισμένο σε συνεταιριστικά μοντέλα για την πόλη Ντα-Νανγκ στο Βιετνάμ. Έχουν συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χαρακτηριστικά στην 14η Μπιενάλε της Βενετίας, στα Μουσεία Μπενάκη και Ακρόπολης, και στις 10η και 5η Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων του ΕΙΑ.

Τίτλος Ομιλίας: Εκτοπισμός και Αγροτική Ενδοχώρα: Ο Ανθρωπιστικός Κήπος, τα Προγράμματα Αυτοβοήθειας και η Αποκατάσταση Προσφύγων στη Νότια Μακεδονία, 1923-1930

  • Βύρων Κοτζαμάνης, Δημογράφος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο Βύρων Κοτζαμάνης είναι Δημογράφος, Docteur es Lettres et Sciences Humaines (Univ. Paris X). Επιστημονικός Υπεύθυνος του χρηματοδοτουμένου από το ΕΛΙΔΕΚ ερευνητικού προγράμματος “Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα», ΕΛΚΕ Παν. Θεσσαλίας (2021-2023). Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εν συνεχεία (2009-2019) καθηγητής Δημογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) και επισκέπτης-συνεργαζόμενος ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφίας της Γαλλίας.

Διευθυντής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ (2001-2004) ως και του ελληνο-γαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές» (2007-2017). Διευθυντής (1998-2019) του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας. Εμπειρογνώμων της ΕΕ στο πλαίσιο της Τεχνικής Βοήθειας (PHARE and CARDS programs) για την αναδιοργάνωση των Στατιστικών Υπηρεσιών των βαλκανικών χωρών. Μέλος πολυάριθμων αποστολών παρακολούθησης-παρατήρησης (ΕΕ, Συμβ. της Ευρώπης και Η.Ε) των απογραφές σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν).

Πρόεδρος και εν συνεχεία επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων Δημογράφων (AIDELF) και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk. Διοργανωτής εθνικών και διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδότης των σειρών “Discussion Papers” και «Δημογραφικά Νέα» του ΕΔΚΑ ως και της σειράς “Balkan Demographic Papers” της Ένωσης DemoBalk.

Επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και διεθνείς φορείς (ως και από φορείς τρίτων χωρών), συγγραφέας και επιμελητής βιβλίων για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια ως και δεκάδων ανακοινώσεων, άρθρων και κειμένων σε συλλογικούς τόμους που πραγματεύονται θέματα αναπαραγωγής του πληθυσμού, μετανάστευσης και δημογραφικής πολιτικής. Ερευνητικά πεδία: οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις δημογραφικές συνιστώσες, δημογραφικές προβολές και δημογραφικές πολιτικές, οι χωρικές διαστάσεις των δημογραφικών συνιστωσών, μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ελλάδα.

Τίτλος Ομιλίας: Η εγκατάσταση των προσφύγων  και η αναδιάρθρωση του δημογραφικού και κοινωνικού τοπίου  στη μεσοπολεμική Ελλάδα

  • Δημήτρης Ησαΐας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ο Δημήτρης Ησαΐας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ  το 1976. Έχει εκπονήσει μελέτες για  δημόσια και ιδιωτικά έργα και έχει πάρει μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με προτάσεις που έχουν αποδώσει μεγάλο αριθμό βραβεύσεων. Η τελευταία αυτή δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό τμήμα της δουλειάς του αλλά και πεδίο έρευνας και προβληματισμού. Το αρχιτεκτονικό του έργο παρουσιάζεται σε πλήθος δημοσιεύσεων στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία καθώς και σε σημαντικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις όπως στην έκθεση: «Δ.Ησαΐας- Τ.Παπαϊωάννου, 30 χρόνια αρχιτεκτονικής δημιουργίας» στο Κτίριο Οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη το Φεβρουάριο- Μάρτιο 2011.

Ο κατάλογος  των έργων του περιλαμβάνει κτίρια όπως το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου (Α’ βραβείο πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού-1988), το κτίριο γραφείων στην Αθήνα (βραβείο ΕΙΑ – 2000), τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών (2004) και Τιράνων (2007) και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (Ειδικό βραβείο – 2008).

Από της εκλογής του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. δίδαξε μαθήματα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός του Χώρου». Την ίδια περίοδο ήταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση μεγάλου αριθμού Διπλωματικών Εργασιών και Διαλέξεων τελειοφοίτων.

Παράλληλα ανέπτυξε ερευνητική δραστηριότητα για θέματα κατοικίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1984-1992) και στο Johns Hopkins Center for Metropolitan Planning and Research (1982-1983). Έχει δώσει διαλέξεις και συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο που αφορά  στην αρχιτεκτονική και στην πόλη δημοσιεύοντας άρθρα και σχόλια σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

Έχει περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις έργων και 30 δημοσιεύσεις άρθρων και εργασιών  σε διεθνή και ελληνικά αρχιτεκτονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες και το αρχιτεκτονικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε 25 εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για το έργο του υπάρχουν περισσότερες από 70 αναφορές σε δημοσιεύσεις που αφορούν είτε αυτοτελείς παρουσιάσεις κτιρίων είτε άρθρα και εργασίες για την νεοελληνική αρχιτεκτονική.

Τίτλος Ομιλίας: Από τον Ποδονίφτη στα Νέα Φιλαδέλφεια

Όλες οι εσπερίδες του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του Δήμου Καισαριανής μεταδόθηκαν ζωντανά στο διαδίκτυο, με την ευγενική χορηγία της Cosmote, η οποία ήταν ο μέγας χορηγός του Συνεδρίου.

Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, στις 17:00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής
3 πάνελ ομιλητών σε ένα ολοήμερο του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, υπό τον συντονισμό του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Ησαΐα, ο οποίος είχε και την επιστημονική επιμέλεια των τριών πάνελ. Τίτλος εσπερίδας "Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες: μεταμορφώνοντας το Ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο"
Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022, στις 17:00 – Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής
3 πάνελ ομιλητών σε ένα ολοήμερο του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής, υπό τον συντονισμό του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Ησαΐα, ο οποίος είχε και την επιστημονική επιμέλεια των τριών πάνελ. Τίτλος εσπερίδας “Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες: μεταμορφώνοντας το Ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο”
Μετάβαση στο περιεχόμενο