«Όταν η ιστορία αφήνει εκκρεμότητες, αυτό συχνά εκφράζεται και με επιθετικότητα. Η αστική τάξη της Τουρκίας θεωρεί ότι είναι σε μια 100χρονη διαρκή ήττα, από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αντιλαμβάνεται εαυτόν ως Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τα τότε σύνορά της.
Είναι αναμενόμενο να διατηρούν μια τάση επανακατάληψης παλαιών κτήσεων. Αυτό το σκεπτικό αποτελεί το υπόβραθρο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και δεν αναμένεται να πάψει. Άλλωστε είναι επιθετικοί σε κάθε κατεύθυνση, όχι μόνο προς εμάς, γιατί σε κάθε κατεύθυνση εκτεινόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θέλει προσοχή και νηφαλιότητα. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει μια σωστή προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά.
Τα υπόλοιπα είναι ακόμη χειρότερα όμως. Γιατί η Τουρκία είναι ένας ορατός κίνδυνος. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δηλητηριάζουν τους ανθρώπους και την κοινωνική ζωή. Είναι πολύ πιο βάρβαρα και εκπορεύονται από τις μεγάλες μεταλλάξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα επίπεδα. Είναι φαινόμενα που δείχνουν μια βαθιά συντηρητικοποίηση των κοινωνιών, τα μεγάλα και οξυμένα διεθνή προβλήματα, γιατί η παγκοσμιοποίηση δίνει πλέον στα γεγονότα υπερβολικά ευρύ ορίζοντα και διαστάσεις. Οι κοινωνίες κατακερματίζονται εκ των έσω. Η θέαση για το μέλλον δηλαδή θολώνει. Νέοι φασισμοί καραδοκούν. Αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτό, αλλά προσπαθώ να κάνω και κάτι. Για το ρατσισμό, λένε, το φάρμακο είναι να ταξιδέψεις, για το φασισμό είναι να διαβάσεις.
Ε, ας διαβάσουμε και ας ταξιδέψουμε».
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
Συνέντευξη Χρήστου Βοσκόπουλου «Ας διαβάσουμε και ας ταξιδέψουμε» – Η Πόλη Ζει (ipolizei.gr)