Ο Δήμος Καισαριανής συμμετείχε σε διήμερο επιστημονικό συνέδριο για την Εθνική Αντίσταση που διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Στις εργασίες του συνεδρίου, συμμετείχαν 43 ομιλητές, ανάμεσά τους καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες Ιστορίας, οι οποίοι σε 6 συνεδρίες παρουσίασαν θέματα σχετικά με τη συμβολή των αντιστασιακών οργανώσεων στη νίκη των συμμάχων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οργάνωση της επιχείρησης της ανατίναξης, την αποτύπωση του γεγονότος στα βρετανικά, αμερικανικά και γαλλικά αρχεία, τη σχέση της Αντίστασης με τους Βρετανούς, και τη συμμετοχή του κλήρου.
Παράλληλα, αναδείχθηκαν ζητήματα μνήμης και διάφορες όψεις της αναγνώρισης της εθνικής αντίστασης, η ιστορία των επετειακών εορτασμών, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση, ενώ ξεχωριστή μνεία έγινε στο ιστορικό μονοπάτι 11 σημείων το οποίο, κατόπιν έρευνας, σχεδιάστηκε ως αναπαράσταση της διαδρομής που ακολούθησαν οι σαμποτέρ από τη σπηλιά της Στρώμης έως τη γέφυρα του Γοργοποτάμου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης. Συνολικά 14 Μουσεία Εθνικής Αντίστασης παρουσίασαν το περιεχόμενο και τις δράσεις τους, ενώ υλοποιήθηκε ξεχωριστή συνεδρία για τους συλλόγους που δρουν υποστηρικτικά στη δράση των Μουσείων.
Εκπρόσωπος του Δημάρχου Καισαριανής κου Χρήστου Βοσκόπουλου, παρουσίασε τις προοπτικές του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής στο πλαίσιο της ανάπλασης του «Πάρκου Ελευθερίας» – Σκοπευτηρίου Καισαριανής καθώς και την αναβάθμισή του με την υλοποίηση μιας σειράς έργων που σχεδιάζει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.-Α.Σ.Ι. Καισαριανής για την ανάδειξη και προβολή των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης.
*Την επιστημονική ευθύνη του Συνεδρίου είχαν η Δρ Βασιλική Λάζου, πρόεδρος Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», και η Σοφία Βακιρτζηδέλη, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.