περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Αναδοχές - Υιοθεσίες
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών
Ανακοινώσεις Γυμνασίων - Λυκείων
Ανακοινώσεις Δημοτικών
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Γυμνάσια - Λύκεια
Δημοτικά Σχολεία
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Ζώα Συντροφίας
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Παιδεία
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου | 1:27μμ

11 Δεκεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Βουνού 2022

Τα βουνά καλύπτουν περισσότερο από το 25% της επιφάνειας της γης, παρέχουν βασικές καλλιέργειες τροφίμων και το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού παγκοσμίως, αφού οι περισσότεροι ποταμοί του κόσμου τροφοδοτούνται από ορεινές πηγές και περισσότερος από μισός πληθυσμό της Γης εξαρτάται από τα βουνά για υδάτινους πόρους, ενώ το 10% του πληθυσμού της Γης ζει σε ορεινές περιοχές.

Τα βουνά αποτελούν καταφύγιο αρκετών ζώων, σπάνιων φυτών και βοτάνων. Η αξία και η ομορφιά των βουνών είναι τεράστια και τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τη γοργή μετάβαση από την κλιματική αλλαγή στην κλιματική κρίση, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το ρόλο τους στην ατμόσφαιρα της γης και την ανθρώπινη υγεία.

Η Καισαριανή έχει την τύχη να είναι χτισμένη στους πρόποδες του Υμηττού, ενός από τα 4 βουνά της Αττικής που διαμορφώνουν το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής απλώνει το τσιμέντο του υπό το ‘βλέμμα’ του αρχαίου βουνού

Ο Υμηττός, με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο είναι ευάλωτος σε ισχυρούς ανέμους που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη υψηλής βλάστησης. Ίσως για αυτό από την αρχαιότητα αναπτύσσεται μια βιοποικιλότητα με επικρατέστερα τα θαμνώδη φυτά, με αποτέλεσμα να γίνει ξακουστός από τότε για τα βότανα που φυτρώνουν στις πλαγιές του, ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Περπατώντας στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής συναντάς συχνά πινακίδες της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, τοποθετημένες για να μαθαίνει ο επισκέπτης τη χλωρίδα του βουνου

Η ίδια βλάστηση ευνόησε τη μελισσοκομία, καθιστώντας τον Υμηττό τοπόσημο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας μελιού, αφού οι μέλισσες τρέφονται με τα άνθη των βοτάνων του.

Ενώ επισκεπτόμαστε το βουνό για περιπάτους, αναρρίχηση,  downhill με τα ποδήλατά μας ή για να δούμε τα δεκάδες αξιοθέατα, ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι ο Υμηττός διαθέτει μια από τις πλουσιότερες βιοποικιλότητες στην Ελλάδα.

Πικραλίδα ή Ταραξάκος, γνωστό και ως ‘κλέφτης’ είναι ένα από τα φυτά του Υμηττού με θεραπευτικές ιδιότητες

Μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, το βουνό μας φιλοξενεί πάνω από 800 είδη φυτών, με 52 από αυτά ενδημικά του Υμηττού. Κατέχει επίσης ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ 41 και πλέον ειδών ορχιδέας, το οποίο διαμορφώνει στατιστικά το πυκνότερο ποσοστό σε σχέση με την έκταση, σε όλη την Ευρώπη!

Το μέλι του Υμηττού αναφέρει ο Παυσανίας στα κείμενα των περιηγήσεών του. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι ο Υμηττός είχε κάποτε πυκνό δάσος το οποίο χάθηκε λόγω συνθηκών (ίσως καιρικών;).

Το πανέμορφο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, πνεύμονας ζωής και υγείας για το Λεκανοπέδιο Αττικής

Το υπέροχο βουνό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μύθους και λατρευτικές παραδόσεις στις πλαγιές του: αποτέλεσε ‘σπίτι’ των Μουσών, των Νυμφών, κατώτερων θεοτήτων της αρχαίας Ελλάδας αλλά και χώρο λατρείας Ολύμπιων θεών όπως η Αφροδίτη και κατά μία εκδοχή του μύθου του ανεκπλήρωτου έρωτα του Ηφαίστου για τη θεά Αθηνά, ένα επεισόδιο μεταξύ τους οδήγησε στη δημιουργία της Κύλλου Πήρας, δηλαδή της σημερινής Καλοπούλας!

Η πασίγνωστη Κύλλου Πήρα

Στα 80.000 στρέμματα της έκτασής του ζει πανίδα σε άλλους γνωστή και σε άλλους λιγότερο γνωστή: πτηνά, ερπετά, θηλαστικά, αμφίβια μέχρι και ψάρια!

Το συνηθέστερο ζωάκι που συναντάς στον Υμηττό: η χελωνίτσα!

Χάρη στα 37 (!) σπήλαια που υπάρχουν εντός της έκτασής του είναι χαρακτηρισμένος ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και χάρη στα πτηνά που τον κατοικούν ή τον επισκέπτονται χαρακτηρίζεται ως μία από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Χώρας.

Σπήλαιο Κουτούκι

Στα γοητευτικά μυστικά του συμπεριλαμβάνεται το μυστηριώδες Δρακόσπιτο, αδιευκρίνιστης χρονολόγησης και χρήσης, η Θέση Καράβι, η οποία αποτελεί αναρριχητικό προορισμό και πεδίο σπηλαιολογικής εξάσκησης.

Δύο από τα σπήλαια του Υμηττού είναι σχετικά κοντά στην Καισαριανή: το Σπηλαιοβάραθρο Αστερίου και Σπήλαιο Κορακοβουνίου. Το πρώτο, πολύ κοντά στη Μονή Αστερίου είναι φυσικό καρστικό πηγάδι βάθους 75 μέτρων, με πλούσιο σταλακτικτικό υλικό στα τοιχώματά του. Προσοχή, το βάραθρο ενδείκνυται για επισκέψεις μόνο για έμπειρους σπηλαιολόγους! Το δεύτερο, στις πλαγιές του Κορακοβουνίου, από το οποίο πήρε το όνομά του, βρίσκεται σε υχόμετρο 650 μέτρων, δημιουργήθηκε από καρστική διάβρωση.  

Ο μυσταγωγικός χαρακτήρας του βουνού εμπνέει μέχρι και σήμερα…

Στο πέρασμα των αιώνων ο μυσταγωγικός χαρακτήρας του βουνού προσέλκυσε προσκηνητές, αναχωρητές, μοναχούς ακόμα και λόγιους ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων.

Στον προάυλιο χώρο της Μονής Καισαριανής ανθίζουν κάθε άνοιξη πανέμορφα λουλούδια

Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, ο Υμηττός και η περιοχή γύρω από την Καλοπούλα αποτελούν χώρο συγκέντρωσης Νεοπλατωνιστών. Από τον 11ο αιώνα και μετά μια σειρά από μοναστήρια χτίζονται στον Υμηττό με γνωστότερη φυσικά τη Μονή Καισαριανής, από την οποία η πόλη μας πήρε το όνομά της.

Το ιερό του Ναού της Μονής Καισαριανής

Πολύ κοντά στη Μονή βρίσκεται ο Λόφος Ταξιαρχών, με ένα σύνολο μικρότερων ναών, ένας εξ αυτών ο Ναός του Αγίου Μάρκου. Διάσημη και εμβληματική είναι η ‘Τρύπια Εκκλησία’ γνωστότερη και ως ανάληψη, μια μικρή καμαρωτή ‘αίθουσα’ που μάλλον δημιουργήθηκε για να λειτουργεί ως δεξαμενή για τη Μονή Καισαριανής. Με την πάροδο των αιώνων ο χώρος απέκτησε λατρευτικό χαρακτήρα και οι τοίχοι του σήμερα καλύπτονται με εικονίσματα και αφιερώματα.  Λίγο πιο ψηλά βρίσκεται η Μονή του Προδρόμου ή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού ή Φιλοσόφου.

Η αυτοσχέδια ‘τρύπια ‘εκκλησία της Αναλήψεως, λίγο πάνω από το Δημοτικό Αναψυκτήριο της Καλοπούλας

Τα βουνά δεν είναι αφηρημένες γεωγραφικές περιοχές. Είναι τόποι ζωής και φυσικής δημιουργίας και εξέλιξης. Δεν αξίζουν απλώς την προστασία και τη φροντίδα μας. Την οφείλουμε στη μητέρα φύση που μας γέννησε όλους, αλλιώς η καταστροφή που προκαλούμε επιστρέφει πίσω σε εμάς, είτε με τη μορφή προβλημάτων υγείας είτε μέσω πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών.

*Με πληροφορίες από τη μελέτη της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού για τη δημιουργία του «Υμηττός Trail» και στοιχεία από τις έρευνες των κυρίων Σταύρου Αποστόλου και Δημήτρη Θεοδωσόπουλου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο