περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός στη ζωή των προσφύγων της Καισαριανής

Ομιλία Γιώργου Ιωαννίδη, Πρώην Γυμνασιάρχη Φυσικής Αγωγής, Παλαίμαχου Εθνικού Αστέρα στην 5η εσπερίδα του Ανοιχτού Διαρκούς Συνεδρίου «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής “Προσφυγικός αθλητισμός στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου”

Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός στην ζωή των προσφύγων της Καισαριανής.

Στα καραβάνια των προσφύγων της Μ . Ασίας που βρήκαν επινεμο λιμάνι στα χώματα της Καισαριανής, ο καθημερινός αγώνας για την στέγαση, την σίτιση, την επιβίωση και το μεροκάματο ήταν μεγάλος και επίπονος.

Η ανάγκη για ψυχαγωγία και εκτόνωση απαραίτητη και περιελάμβανε, κάθε λογής παιχνίδι στις αλάνες από τα παιδιά, αυτοσχέδια γλέντια στις φτωχογειτονιές από τους γείτονες, αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων από τις χαμένες πατρίδες και εκδρομές δια περιπάτου τις γιορτές στον λόφο του Άη-Γιάννη, στο Μοναστήρι και στην Καλοπούλα.

Μεγάλο κομμάτι της ψυχαγωγίας και πολύ σημαντικό ήταν το ποδόσφαιρο που ανέπτυσσε περισσότερο το ομαδικό πνεύμα.

Έτσι από το 1922 μέχρι το 1927 δημιουργήθηκαν πλήθος ανεξάρτητων ομάδων (Τίγρης, Άρης, Ανίκητος, Μαύρη χείρα, Αρμενική ένωση, Ηρακλής, Δάφνη Ελπίδα, Ένωση Καισαριανής, Αστέρας, Μικρασιατικός, ΠΑΟΚ, Κεραυνός) που έπαιρναν μέρος σε τουρνουά ανεξάρτητων ομάδων και προσέφεραν θέαμα στους κατοίκους. Αυτοσχέδιο γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων αυτών ήταν το κάτω μέρος του Σκοπευτηρίου.

Κάθε μορφής αθλητική δραστηριότητα στην περιοχή απογειώθηκε σημαντικά με την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του Δ.Π.Π.Γ. Καισαριανής (Νήαρ Ηστ) το έτος 1932 με έξοδα του μεγάλου ευεργέτη και φιλάνθρωπου προέδρου (Χαιντ) του αμερικανικού ιδρύματος της Νέας Υόρκης Near East Foundation και με εθελοντική εργασία των κατοίκων.

Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός της μάθησης του αθλητισμού (9600 τ.μ.) που ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1929 δωρίσθηκε από το αμερικανικό ίδρυμα στο Υπουργείο Παιδείας το 1935 για την άθληση, την σωματική αγωγή και την οργανωμένη ψυχαγωγία των μαθητών-τριών και των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Το πρότυπο αθλητικό κέντρο, λειτούργησε σαν εργαστήρι παραγωγής αθλητικών ταλέντων διαχρονικά που στελέχωναν τα αθλητικά σωματεία της περιοχής. Πάντα με την φωτισμένη και εμπνευσμένη καθοδήγηση των άξιων και χαρισματικών παιδαγωγών και δασκάλων της φυσικής αγωγής (Γ. Χατζηθεοδώρου, Γ Κούβα, Σ. Ραρρή, Ρ. Παπαχειλα, Δ Πρεμέτη, Κόλλια, Α. Δρίβα κ.α).

Οι εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου περιλάμβαναν: γήπεδο ποδοσφαίρου με εξέδρες (με 4 κουλουάρ από καρβουνίδι για δρομικά αγωνίσματα, 3 σκάμματα για άλματα, βαλβίδα ρίψεων), γήπεδο μπάσκετ με εξέδρες, 3 γήπεδα τένις, κτίριο με νηπιαγωγείο και βιβλιοθήκη, γραφείο διοίκησης, λουτρά καθαριότητος, τουαλέτες και ανοικτές παιδικές χαρές με κρίκους μονόζυγα και μπασκέτες.

Οι πρώτοι επίσημα αναγνωρισμένοι σύλλογοι ποδοσφαίρου που έγιναν με τους παίκτες των ανεξάρτητων ομάδων ήταν: ο Α.Ο Νήαρ Ηστ (1927-1940) και ο Εθνικός (1927-1943) που αγωνίστηκαν σε Β και Γ κατηγορία αντίστοιχα.

Η Νήαρ Ηστ (το καμάρι της Καισαριανής στο χώρο του μπάσκετ) στην πορεία δημιούργησε και τμήματα καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και στίβου (1958) ανδρών και γυναικών όπως και τμήμα ενόργανης αγωνιστικής γυμναστικής κοριτσιών (1982-1989). Οι μεγάλες διακρίσεις του συλλόγου προήλθαν από το τμήμα μπάσκετ ανδρών:

πρωτάθλημα Ελλάδας το 1936, 3 φορές πρωτάθλημα Αθηνών, 3 φορές συμμετοχή στην κατηγορία των μεγάλων τα έτη 1968, 1985, 1998. Μεγάλες μορφές του αθλήματος ήταν οι Γ. Χατζηθεοδώρου, Μπάμιατζης, Κ Πολίτης, Καλτσάς, Προκοπίου, Μαυρομάτης, Ν. Ψαραδάκης, Καρνέσης, Ζευγώλης, Αριδάς, Σκαραφίγκας, Μελισσινός κ.α.

Όμως και το τμήμα στίβου της Νήαρ Ηστ έδωσε τους άνδρες πανελληνιονίκες και βαλκανιονίκες:

Παλαμιώτη, Στρατάκο και Δράκο και στην εθνική ομάδα στίβου των γυναικών τις: Κασιμάτη, Λάμπρου, Τριανταφυλλάκη και τις αδελφές Χατζηγεωργίου.

Ο Εθνικός και ο Αστέρας που το 1943 συγχωνεύτηκαν δημιουργήσαν τον Γ.Α.Ο Εθνικό Αστέρα και έδωσαν μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα διαχρονικά όπως:

Γ. Γάσπαρης (διεθνής), Κασιμάτης, Γρηγοριάδης, Προκοπίου, Κ. Δαμαλας, Γ Εισαγγελέας, Α. Καρακατσανης, Δ. Σταματέας, Γ. Ζέρβας, Κ.Τρανός, Φ Παπαγεωργίου, Α. Γαβαλάς, Μπουφίδης, Καρακούλιας, Γ Καραγιάννης, Κ. Αμπατζης, Μ. Κρητικός, Μ. Μαστρογιάννης, Κ. Πιπιλικάκης, Σ. Βουρδαμης, Α. Γιαννακόπουλος, Σ. Πούλιος, Δ. Σκούφος, Μ. Βούρλος, Ν. Αναστασιαδης, Α.Μαρκης, Σ. Δελημουτσακη, Α. Κολλιας, Δ. Βασιλακης, Αφοί Ρασιδακη, Αφοί Λυκούδη, Ν. Κοντούλης, Γ. Παπαδόπουλος, Αφοί Γκαβασιαδη, Γ Γεωργαράς, Σ. Γιαννακόπουλος, Ζ. Μόνο, Θ. Θεοδωράκη, Ν. Κουσιανα, Α. Κικιδακη, Δ .Παριανό, Σ. Μαστρογιάννη κ.α.

Ο Εθνικός Αστέρας για τις παλιές γενιές μας υπήρξε ένα οικογενειακό πνευματικό καταφύγιο και στα 95 χρόνια της ιστορίας του(1927-2022) αγωνίστηκε σε όλες τις υπάρχουσες κατηγορίες (ερασιτεχνικές και επαγγελματικές). Σταθμοί στην ιστορική διαδρομή του ήταν οι χρονιές:

1964-65 με άνοδο στην Β εθνική κατηγορία, 1975-76 με επάνοδο στην Β εθνική κατηγορία και 1996-97 με άνοδο στην Α εθνική και παραμονή για 4 χρόνια.

Από τις άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες (Ένωση Καισαριανής, Φωστήρας Καισαριανής, Πανιώνιος Καισαριανής και Απόλλωνας Καισαριανής) ξεπήδησαν τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που άλλοι αγωνίστηκαν και άλλοι όχι στο καμάρι της Καισαριανής (Ε.Α).

Αυτοί ήταν: Μιχάλης Κρητικόπουλος, Τ. Ελευθεριάδης (έπαιξε στην δύση της καριέρας του στον Ε.Α), Ιωαννίδης Παύλος (Ηλισιακός, ΠΑΟ) , Ζαρικος Μπαμπης (Ολυμπιακός), Δημήτρης Παριανός (Παγκράτι, Απόλλωνας Αθήνας), Β. Θεοφιλόπουλος, Τσατούχας, Ανέστης Κόλλιας (έπαιξε στον Ε.Α), Ρασιδακης Στ. (έπαιξε στον Ε.Α), Π. Ζερβουδάκης, Γ.Παπακωνσταντής (έπαιξε στον Ε.Α) , Π. Γιαννίμπας, Νάσος Πολυχρονόπουλος (Παγκράτι, Απόλλωνα), Χρήστος Αντωνόπουλος (Παγκράτι, ΑΕΚ, Εθνικός), Γ. Ζαρίκος, Γ. Μπαντές (Πανενεατικος), Μ. Ρακιντζόγλου (Λάρισα) κ.α.

Πηγή πληροφόρησης και φωτογραφίες από το βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή φυσικής αγωγής ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΒΑ «Αθλητική Πεντηκονταετία».

Μετάβαση στο περιεχόμενο