Ανακοίνωση με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στις 27 Ιανουαρίου 2023

Η Καισαριανή αποτελεί ένα ανοιχτό, ζωντανό μουσείο.
Ολόκληρη η ιστορία του 20ου αιώνα έχει περάσει από το σώμα της πόλης.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι κυριολεκτικά χαραγμένος στον ιστό της.
Οι κάτοικοί της εντάχθηκαν μαζικά στην Εθνική Αντίσταση.
49 μάχες πραγματοποιήθηκαν στην Καισαριανή μεταξύ των ναζιστικών δυνάμεων και των Ελλήνων Παρτιζάνων.
Η πόλη δεν κατακτήθηκε ποτέ πλήρως από τους Ναζί.

Οι κάτοικοί της δεν παραδόθηκαν ποτέ.
Η πόλη εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια του αγώνα της για ελευθερία, με εμβληματικότερο τοπόσημο βεβαίως το Μνημείο των εκτελεσθέντων του Σκοπευτηρίου, όπου οι Δυνάμεις Κατοχής εκτέλεσαν πάνω από 700 παρτιζάνους.

Υπάρχουν διάσπαρτες στην πόλη 14 αναμνηστικές πλάκες πεσόντων, εκτελεσθέντων, μαχών ή ιστορικών συναντήσεων, όπως αυτή του Άρη Βελουχιώτη στις 15 Μαΐου 1941 με πρόσφυγες Καισαριανιώτες πρόθυμους να ενταχθούν στις δυνάμεις εθνικής αντίστασης.
Ήταν η πρώτη συνάντηση που τελέστηκε στην Ελλάδα προκειμένου να συσταθεί στρατός εθνικής αντίστασης κατά των κατακτητών.
Με γνώμονα τη διατήρηση αυτής της ταυτότητας, ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ξεκίνησε από τις αρχές του 2021 μια πρωτοβουλία για τη ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων κατά του Φασισμού, με αρκετές πόλεις να έχουν ήδη απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του Δημάρχου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δικτύου εντάχθηκε η λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης Καισαριανής, υπό τη σκέπη του Δήμου.
Η Λέσχη, μεταξύ 2021 – 2022 φιλοξένησε σειρά συναντήσεων αφιερωμένες στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να εξοικειώσει τα μέλη με την ιστορική περίοδο, να προκαλέσει ένα διάλογο για αυτήν μέσω του οποίου θα γίνει κατανοητό το παρόν, η ταυτότητα της πόλης, η ιστορική της κληρονομιά αλλά και η κατεύθυνση για το μέλλον.
Την επιλογή των βιβλίων και το συντονισμό της δραστηριότητας της Λέσχης είχε αναλάβει ο αείμνηστος Πέτρος Δερβάκος, ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας.
Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του ιδρυτή και συντονιστή της Λέσχης αποφάσισε να την ονομάσει «Λέσχη Ανάγνωσης Καισαριανής Πέτρος Δερβάκος», ως ελάχιστο ευχαριστώ στην πολύτιμη προσφορά του.

*Εξαιτίας της απώλειας του Πέτρου Δερβάκου, η Λέσχη δεν λειτουργεί μέχρι νεωτέρας.
* Όσοι ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα για το ρόλο της Καισαριανής στη διάρκεια του Β’ Π.Π. και τη συμμετοχή των κατοίκων στην Εθνική Αντίσταση ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: