περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 25 Απριλίου | 6:48μμ

Επίσκεψη φοιτητών Αρχιτεκτονικής στην έκθεση Καισαριανή22

Σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, επισκέφθηκαν την έκθεση Καισαριανή22, η οποία φιλοξενείται στο αίθριο του Δημαρχείου.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος υποδέχεται τους φοιτητές με μια μικρή ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Καισαριανής

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, υποδέχθηκε τους φοιτητές και τους δύο από τους τρεις επικεφαλής του πρότυπου ερευνητικού και σχεδιαστικού προγράμματος με τίτλο “1922 – 2022: Γειτονιές προσφύγων. Βιωσιμότητα και πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση της Καισαριανής“, το οποίο υλοποιείται από κοινού, εδώ και 3 χρόνια, από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Projective Cities του Architectural Association του London School of Architecture και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμο Καισαριανής.

Η εικαστική επιμέλεια της έκθεσης από το δημιουργικό γραφείο Post Spectacular Office φέρει ιστορικές αναφορές και αποτυπώνεται με έντονα συναισθήματα στο θεατή

Ο Δήμαρχος, όντας αρχιτέκτονας και ο ίδιος, καλωσόρισε τους φοιτητές με λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης και τους ιστορικούς σταθμούς που διαμόρφωσαν την ιστορία της και άφησαν το αποτύπωμά τους στον ιστό της πόλης.

Η Καισαριανή με φόντο την Ακρόπολη

Ο ερχομός των προσφύγων το 1922 και η διαμόρφωση της Καισαριανής ως ένας από τους τέσσερις πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς στην Ελλάδα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με τη μαζική ένταξη των κατοίκων στην Εθνική Αντίσταση και βέβαια η περίοδος του Εμφυλίου άφησαν ευδιάκριτα τα σημάδια τους σε ολόκληρη την πόλη, παρά το πέρασμα του χρόνου.

Με αναφορές στις φωτογραφίες της περιόδου, η ομάδα δημιούργησε σε 3D Printer ομοίωμα σκηνής που χρησιμοποιήθηκε τότε μαζικά ως πρώτο είδος προσωρινής στέγασης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τις 3D εκτυπώσεις προσέφερε δωρεάν το Fab Lab UCY του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Οι δύο επικεφαλής του προγράμματος, κα Όλγα Μπαλαούρα και κος Κωνσταντίνος Αβραμίδης, καθηγητής των φοιτητών, ξενάγησαν τους φοιτητές στην έκθεση, εξηγώντας τους τη φιλοσοφία πίσω από τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, οι φοιτητές έμαθαν περισσότερα για την ιστορία ίδρυσης της Καισαριανής, τους τύπους κατοικιών και πώς αυτοί εκφράζουν την κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση της πόλης, αλλά και εμβληματικούς χώρους, ιστορικής σημασίας, όπως το Σκοπευτήριο και το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς.

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής,
αιώνιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία

Ο Δήμαρχος πριν αποχαιρετήσει τους φοιτητές επισήμανε την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης, ιδιαίτερα το σχεδιαστικό και γραφιστικό κομμάτι, αποτέλεσμα της εξαιρετικής ομάδας του διεθνώς βραβευμένου δημιουργικου γραφείου Post Spectacular Office.

Οι ‘πυροβολημένες’ όπως έμειναν γνωστές οι πολυκατοικίες που έχτισε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας το 1935 για να στεγάσει τους πρόσφυγες της Καισαριανής

Η έκθεση είναι ελεύθερη στο κοινό και ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Δημαρχείου.

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση της Καισαριανής
Μετάβαση στο περιεχόμενο