Ο Κώστας Πολίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καισαριανή.
Παίκτης με διεθνή καριέρα.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης της Νήαρ Ήστ και συνέχισε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1966-67.
Έγινε διεθνής παίκτης, ως μέλος της Εθνικής Ελλάδος, στα Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1964, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1964, και στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1967.
Προπονητής πρωταθλητών.
Κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας, ο Κώστας Πολίτης ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, με τον οποίο κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδος, τον ΠΑΟΚ, τον οποίο οδήγησε δυο φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, την ΑΕΚ, την οποία επίσης οδήγησε σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και, τέλος την Νήαρ Ηστ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Final Four του Τελ Αβίβ (1994), όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Το θαύμα του 1987.
Το 1982 ανέλαβε καθήκοντα προπονητή στην Εθνική Ελλάδος για να οδηγήσει την ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1983.
Το 1986, οδήγησε την Ελλάδα στη 10η θέση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, σημειώνοντας την πρώτη μεγάλη διεθνή επιτυχία της Επίσημης Αγαπημένης.
Το 1987, σε μια θρυλλική πορεία, οδηγεί την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ της Ελλάδος στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλάζοντας την ιστορία της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης για πάντα.
Οι ίδιοι οι παίκτες τον αναγνωρίζουν ως τον βασικό πρωταγωνιστή αυτής της απίστευτης νίκης:
«Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είχε μοντέρνα αντίληψη για την προπονητική και καταλάβαινε τι σημαίνει Εθνική ομάδα. Ήξερε μπάσκετ ο Πολίτης, δεν ήταν κανένας άσχετος».
Παναγιώτης Φασούλας
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Ο Κώστας Πολίτης δεν έγινε τυχαία ο αρχιμάστορας του θαύματος του ’87.
Μέσω της πλούσιας ευρωπαϊκής του εμπειρίας, ήρθε σε επαφή με τη σύγχρονη φιλοσοφία του παιχνιδιού, είχε την ικανότητα να κάνει δικές του αναλύσεις για τις σύγχρονες τεχνικές, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα των αντιπάλων αλλά και των παικτών του. Έτσι προέβη στο στρατηγικό σχεδιασμό της Εθνικής που εξασφάλισε αυτή την απρόσμενη νίκη.
Ο Πολίτης είχε βαθιά γνώση για το μπάσκετ, ήξερε να κάνει τομές και αδιαφορούσε για τις κριτικές. Όταν κλήθηκε να φτιάξει την ομάδα του 87, ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει.
«Το μπάσκετ ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, γιατί έχουμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μη μας βάλεις σε πρόγραμμα. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Γι αυτό πετύχαμε στο μπάσκετ. Υπομονή δεν έχουμε, μπορούμε όμως να πάρουμε τις αστραπιαίες αποφάσεις, να πάρουμε πρωτοβουλίες σε μικρό χώρο και ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας»
[απόσπασμα από συνέντευξη του Κώστα Πολίτη στον Γιάννη Φιλέρη]
Αποφάσισε να ψηλώσει την ομάδα, τοποθετώντας τον Φάνη Χριστοδούλου στη θέση 3. Τόλμησε να δοκιμάσει την εκρηκτική συνύπαρξη Γκάλη – Γιαννάκη, δημιουργώντας μια ομάδα ρόλων με επικεφαλής τον προπονητή που είχε να διαχειριστεί πολύ ταλέντο, αλλά είχε τη γνώση, την εμπειρία, το κύρος και την προσωπικότητα να διαχειριστεί όλους αυτούς τους μεγάλους αθλητές με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και να λειτουργούν αρμονικά μέσα στο παρκέ.
«Δίπλα στα μεγάλα όπλα, Γκάλη και Γιαννάκη, προστέθηκε μια νέα γενιά παικτών διψασμένων να πετύχουν. Επικεφαλής ο Φάνης με το αστείρευτο ταλέντο. Επέστρεψε επίσης ο Φασούλας από την Αμερική και έτσι είχαμε κατασταλάξει σε ένα σχέδιο. Το πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν ότι χτίσαμε μια ομάδα με ρόλους. Ξέραμε τι έπρεπε να γίνει, ανά πάσα στιγμή, οι αλλαγές ήταν καθορισμένες, έβγαινε ας πούμε ο Φάνης, έμπαινε ο Ανδρίτσος. Ήταν ξεκάθαρο ότι ο Γκάλης ήταν ο σκόρερ και ο Γιαννάκης ο οργανωτής. Προσθέταμε ένα-ένα τα κομμάτια…», εξηγεί ο ίδιος στον Γιάννη Φιλέρη.