Στις 17 Οκτωβρίου 2023 ανοίγει η πλατφόρμα των προσφορών του ανοιχτού ηλεκτρονικού ευρωπαϊκού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου της ανάπλασης του Πάρκου του Σκοπευτηρίου.
Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις από συμμετέχοντες, εντός Νοεμβρίου οριστικοποιείται ο ανάδοχος και εντός Δεκεμβρίου 2023 ολοκληρώνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου και υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο.
Παράλληλα, οι εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.
Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 5 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ: 10.000.000 €
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΗΡΩΪΚΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1922
Η Καισαριανή γεννήθηκε το 1922, από Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Είναι ένας από τους 4 πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας.
1940
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Η Καισαριανή έγινε γνωστή ως «Μικρό Στάλινγκραντ».
Οι Καισαριανιώτες εντάχθηκαν μαζικά στην Εθνική Αντίσταση.
49 μάχες έγιναν εντός των συνόρων της μεταξύ των ναζιστικών δυνάμεων και της Εθνικής Αντίστασης.
Στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, οι Ναζί εκτέλεσαν περισσότερους από 700 παρτιζάνους.
Η Καισαριανή στον 21ο αιώνα
Το ταυτοτικό δίπολο της πόλης βασίζεται:
– στη Μικρασιατική καταγωγή των ιδρυτών της
– στη μαζική ένταξη των κατοίκων της στην Εθνική Αντίσταση
Η αποτύπωση αυτού του διπόλου στον αστικό ιστό εντοπίζεται στα δύο εμβληματικότερα τοπόσημα:
1. την Κεντρική Πλατεία
2. το Πάρκο του Σκοπευτηρίου
Η διπλή ανάπλαση είναι σχεδιασμένη για να προστατεύσει, αναδείξει και επενδύσει σε αυτήν την τόσο πλούσια και σημαντική κληρονομιά.
Στοχός της ανάπλασης είναι η ενίσχυση αυτού του ταυτοτικού διπόλου στον αστικό ιστό της πόλης και η ενθάρρυνση προς τον κάτοικο και τον επισκέπτη να αλληλεπιδρά με το χώρο αλλά και να εμπνέεται από αυτόν.
Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας Καισαριανής
Η ΠΡΩΤΗ ‘ΕΞΥΠΝΗ’ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στο δάπεδο της Πλατείας θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και της Προποντίδας.
Ο φωτισμός του εδάφους θα σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.
Σε κάθε σημείο φωτισμού, μία μεταλλική πλακέτα με ένα QR code, θα προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαβάσει στο κινητό ή το tablet πληροφορίες για την ιστορία της κάθε πόλης, να ακούσει τη μουσική και τα τραγούδια της, να δει φωτογραφίες, να ταξιδέψει στο χώρο και το χρόνο.
Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων με στόχο την ανάδειξή τους.
Τα κτίρια της πλατείας είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.
Τα στέγαστρα των καταστημάτων και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Ο διάκοσμος των σχεδίων προέρχεται από Μικρασιατικά κεντήματα.
Η φύτευση της πλατείας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των Μικρασιατών Προσφύγων.
Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποκτά περίβολο και ράμπα που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.).
Τη μελέτη υπογράφει ο διεθνούς φήμης Αρχιτέκτων & Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση του Πάρκου του Σκοπευτηρίου
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Το έργο περιλαμβάνει:
– Ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρίας
Ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο το οποίο θα λειτουργεί και ως στέκι νεολαίας και τέλος καμαρίνια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων που θα χτιστεί ακριβώς μπροστά από τον πολυχώρο.
– Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων
Μπροστά από τον πολυχώρο πολιτισμού θα χτιστεί ανοιχτό θέατρο 800 θέσεων για να φιλοξενεί θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια και συναντήσεις ομάδων και φορέων
– Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα»
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα» περιλαμβάνει την ανακαίνιση της βασικής, ιστορικής σάλας του κέντρου, διατηρημένη αυτούσια, η οποία θα φέρει το όνομα «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη που μεγαλούργησε στον Ιστορικό αυτό μουσικό χώρο για 15 χρόνια.
Εκεί θα φιλοξενούνται συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Στο ανακαινισμένο κτίριο του Χαράματος θα δημιουργηθεί αίθουσα εκδηλώσεων & συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.
– Δημιουργία μικρού στίβου με ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω του
Εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο, θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής.
– Ανάπλαση των χώρων πρασίνου και εγκατάσταση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων με υπερσύγχρονα όργανα εκγύμνασης (δέντρο γυμναστικής)
Η πλατεία με τα συντριβάνια, όπισθεν του Αθλητικού συγκροτήματος της Νήαρ Ηστ, θα αναπλαστεί. Οι ανισόπεδες κατασκευές θα απομακρυνθούν και θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού.
Δέντρο γυμναστικής:
Δείγμα πρωτοπόρου ιταλικού σχεδιασμού για εξωτερικούς χώρους γυμναστικής – θα είναι από τα ελάχιστα στη χώρα (υπάρχει ήδη ένα στο πάρκο του Ελληνικού).
Τη μελέτη υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο «Στέφανος Πάντος & Συνεργάτες»