Στο πλαίσιο του Προγράμματος αναδάσωσης με τη χρήση νεών τεχνολογιών άρδευσης μέσω υδροβιογέλης, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Καισαριανής εδώ και δύο χρόνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν και την υποστήριξη της Ένωσης Γερμανοελληνικών Συλλόγων, την Κυριακή στις 5 Νοεμβρίου 2023, στις 10:00, πραγματοποιείται δενδροφύτεση στον Υμηττό, στο ύψος της οδού Δερβενακίων και Σεβαστοπούλου. Η δράση υλοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ).
Σε συνέχεια της επίσκεψης των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος, των καθηγητών του Πανεπιστημίου, Σπύρου Αλεξόπουλου, Markus Biel και Jürgen Pettrak τον περασμένο Μάιο, τώρα επιστρέφουν στην Καισαριανή για το επόμενο στάδιο του προγράμματος που αφορά την τοποθέτηση των δενδρυλλίων και την πειραματική εφαρμογή της υδροβιογέλης ως εναλλακτικού τρόπου άρδευσης.
Στην προηγούμενη επίσκεψή τους οι καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου συζήτησαν με τη Δημοτική αρχή, τους ειδικούς συμβούλους και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου τις λεπτομέρειες του προγράμματος, παρουσίασαν την έρευνά τους γύρω από τις νέες τεχνολογίες άδρευσης, τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023 υπό την καθοδήγησή του και με την τεχνική και οικονομική υποστήριξη του ΣΠΑΥ, ο Δήμος Καισαριανής θα υλοποιήσει την δενδροφύτευση στις 10:00 στο ύψος της οδού Δερβενακίων και Σεβαστοπούλου.
Θα φυτευτούν 1.600 δεντρύλλια, τα οποία έχει επιλέξει το επιστημονικό προσωπικό του ΣΠΑΥ, μετά από εισήγηση της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν.
Τα 5 είδη δενδρυλλίων είναι τα ακόλουθα:
- Quercus ilex (αριά), τεμάχια 400
- Quercus aegilops (Δρυς αιγίλωψ), τεμάχια 300
- Pinus halepensis (χαλέπιος πεύκη), τεμάχια 100
- Ceratonia siliqua (χαρουπιά), τεμάχια 400
- Cercis siliquastrum (κουτσουπιά), τεμάχια 400
Η συνολική έκταση, στην οποία θα γίνει η αναδάσωση, έχει μήκος και πλάτος κατά μέσον όρο 200x120m, ενώ η συνολική επιφάνεια μετρήθηκε με χρήση του Google Earth και είναι περίπου 24 στρέμματα.
Οι εργασίες της δενδροφύτευσης θα πραγματοποιηθούν από ομάδα ατόμων που θα αποτελείται από τους καθηγητές του «ιδρύματος» και τους συνεργαζόμενους εθελοντές σχετικών ειδικοτήτων, εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής από την υπηρεσία Πρασίνου, εθελοντές δασοπυροσβέστες, υπαλλήλους και συνεργάτες από τον ΣΠΑΥ, μαθητές σχολείων του Δήμου Καισαριανής και εθελοντές δημότες.
Χρήση βιοϋδρογελών
Στο πλαίσιο του έργου προγραμματίζονται επιστημονικές έρευνες και μέτρα ανακαλλιέργειας, ενώ η επίδραση των βιοϋδρογέλων στην ανάπτυξη των φυτών θα διερευνηθεί επίσης σε πραγματικές συνθήκες.
Η χρήση τους σε εδάφη αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης νερού και επιπλέον μπορεί να συμβάλλει στη δέσμευση και απελευθέρωση π.χ. λιπασμάτων με ταυτόχρονη μείωση της απόπλυσης των θρεπτικών στοιχείων.
Τα “υπεραπορροφητικά πολυμερή” μπορούν να απορροφήσουν πολλαπλάσιο βάρος/όγκο νερού κατά τη διόγκωσή τους.
Παρουσιαση του προγράμματος σε συνέντευξη τύπου
Με αφορμή τη δράση της δενδροφύτευσης, ο Δήμος Καισαριανής, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν, η Ένωση Γερμανοελληνικών Συλλόγων και ο ΣΠΑΥ, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 στις 16:00, διοργανώνουν συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα στο κοινό και τους δημοσιογράφους.
Πρόγραμμα ομιλιών:
- Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος
- Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος
- Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας, Τουρισμού και Οικολογίας Δήμου Καισαριανής, Μάνος Κιτσέλλης
- Εκρόσωποι της επιστημονικής ομάδας του ΣΠΑΥ
- Dr. Sigrid Skarpellis-Sperk Επίτιμος πρόεδρος του VDGG
- Prof. Dr. Spiros Alexopoulos, Prof. Dr. Markus Biel, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν