περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Αναδοχές - Υιοθεσίες
Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις Βρεφονηπιακών Σταθμών
Ανακοινώσεις Γυμνασίων - Λυκείων
Ανακοινώσεις Δημοτικών
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Γυμνάσια - Λύκεια
Δημοτικά Σχολεία
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Ζώα Συντροφίας
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Παιδεία
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου | 11:15μμ

Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική

Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 – Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής

Η 15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας».

Το video της εσπερίδας:

Η μουσική και ο χορός είναι ίσως μερικοί από τους τομείς όπου η επιρροή των Μικρασιατών υπήρξε εμφανέστερη από οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Παρόλα αυτά η ενσωμάτωση των επιρροών είναι τόσο μεγάλη που μας διαφεύγει το εύρος.

Από τον καρσιλαμά και το χασαποσέρβικο, μέχρι το αρχοντορεμπέτικο και την κλασσική μουσική, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έγραψαν αναμφισβήτητα το soundtrack του ελληνικού 20ου αιώνα.

Εκατοντάδες συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργοί και άνθρωποι της ανερχόμενης τότε μουσικής βιομηχανίας, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες διαμόρφωσαν το μουσικό τοπίο του 20ου αιώνα, είτε συνθέτωντας και τραγουδώντας, είτε στελεχώντας την ελληνική δισκογραφική βιομηχανία που μόλις είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Πολυταξιδέμενοι και κοσμοπολίτες, με υψηλού επιπέδου μουσικές σπουδές, οι Μικρασιάτες μουσικοί και ερμηνευτές, στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες του είδους, είχαν μια τεράστια μουσική γκάμα που εκτεινόταν από τους αμανέδες και τα χασικλίδικα ρεμπέτικα μέχρι τις οπερέτες.

Μερικές από τις συναρπαστικές ιστορίες τους θα μας αφηγηθούν οι εκλεκτοί καλεσμένοι αυτής της εσπερίδας.

15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική". Οι βασικοί ομιλητές της εσπερίδας, από αριστερά: Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος / Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων, Θεόδωρος Κοντάρας, Φιλόλογος / Συγγραφέας, Δαυίδ Ναχμίας, Μουσικός / Δημοσιογράφος
15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο “Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική”. Οι βασικοί ομιλητές της εσπερίδας, από αριστερά: Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος / Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων, Θεόδωρος Κοντάρας, Φιλόλογος / Συγγραφέας, Δαυίδ Ναχμίας, Μουσικός / Δημοσιογράφος

Τις ομιλίες άνοιξε με έναν χαιρετισμό η κα Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου.

15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική". Χαιρετισμό απηύθυνε η Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου και εγγονή του σπουδαίου Σμυρνιού συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, ιδρυτή του Εθνικού Ωδείου
15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο “Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική”. Χαιρετισμό απηύθυνε η Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου και εγγονή του σπουδαίου Σμυρνιού συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, ιδρυτή του Εθνικού Ωδείου

Η κα Καλομοίρη είναι η εγγονή του Μανώλη Καλομοίρη, ιδρυτή του Εθνικού Ωδείου και αναμφίβολα ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες κλασσικής μουσικής, με καταγωγή από τη Σμύρνη.

Η κα Καλομοίρη είναι επίσης Πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης», αλλά και μια ιδιοφυής μουσικός πιάνου, αριστεύοντας καθόλη τη διάρκεια των σπουδών της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα συνεχίζει επάξια το έργο του σπουδαίου παππού της.

  • Θεόδωρος Κοντάρας, Φιλόλογος / Συγγραφέας

15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική". Θεόδωρος Κοντάρας, Φιλόλογος και Συγγραφέας
15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο “Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική”. Θεόδωρος Κοντάρας, Φιλόλογος και Συγγραφέας

Ο Θεόδωρος Κοντάρας, φιλόλογος και συγγραφέας, Σιβρισαριανός στην καταγωγή, παλαιός γνώριμος στην Καισαριανή και όχι μόνο, ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, εδώ και δεκαετίες.

Έχει μελετήσει και καταγράψει τις φορεσιές των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης, έχει δημοσιεύσει άρθρα, εργασίες και μελέτες σε λαογραφικά βιβλία, επιστημονικά περιοδικά κι εφημερίδες μικρασιατικών σωματείων.

Είναι επιμελητής της σειράς «Εξ Ανατολών» των Εκδόσεων Μπαλτά, και από το 1981 Υπεύθυνος του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας. Έχει επιμεληθεί τους τρεις δίσκους που εξέδωσε το 1991-94 το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών με χορούς και τραγούδια από τα Παράλια, κάνει συχνά ραδιοφωνικές εκπομπές και διαλέξεις με μικρασιατικά θέματα και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μικρασιατική ιδέα από πολλά μικρασιατικά σωματεία.

Πρόσφατα εξέδωσε με τις εκδόσεις Μπαλτά το βιβλίο “Το Σιβρισάρι της Ιωνίας. Μέσα από τις μαρτυρίες του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και το «Τετράδιο» του Γεωργίου Αρχοντάκη.”

Τίτλος ομιλίας: Η καταστροφή, η απώλεια και η νοσταλγία της Μικρασιατικής Πατρίδας στα τραγούδια των Ερυθραιωτών και Σμυρνιών προσφύγων

  • Δαυίδ Ναχμίας, Μουσικός / Δημοσιογράφος

15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική". Δαυίδ Ναχμίας, Μουσικός, Δημοσιογράφος
15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο “Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική”. Δαυίδ Ναχμίας, Μουσικός, Δημοσιογράφος

Σε αυτή την εσπερίδα είχαμε την τύχη να φιλοξενούμε έναν εξαιρετικό μουσικό και πολύτιμο δημοσιογράφο, καθώς η εκπομπή του «Τιμής Ένεκεν» στο εμβληματικό Τρίτο Πρόγραμμα αποτελεί μια αληθινή κιβωτό γνώσεων της ελληνικής μουσικής, και μάλιστα συγκεκριμένων ειδών που λίγοι γνωρίζουν σε βάθος.

Με σπουδές στη μουσική και την ψυχολογία στην Αμερική και την Ελλάδα, από πολύ νέος μπήκε στο χώρο του ραδιοφώνου, τον οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Διαθέτει στο ενεργητικό του αναρίθμητες εμφανίσεις και συμμετοχές σε εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση κι έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ως πιανίστας έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι από τους ελάχιστους θεματοφύλακες της ελληνικής ρετρό μουσικής.

Τίτλος ομιλίας:

  • Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος / Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων

15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική". Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων
15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο “Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική”. Νίκος Ορδουλίδης, Μουσικολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων

Ο Νίκος Ορδουλίδης είναι Μουσικολόγος και Επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου Ιωαννίνων κι ένας από τους πλέον πρωτοπόρους ερευνητές της ελληνικής μουσικής, με τεράστιο πλούτο γνώσεων και σημαντικό ερευνητικό έργο.

Ο κύριος Ορδουλίδης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη μουσική εκτέλεση καθώς και Διδακτορικού στα πεδία της λαϊκής μουσικολογίας και της εθνομουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία.

Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στο δισκογραφικό έργο του Βασίλη Τσιτσάνη και στα προβλήματα της έρευνας γύρω από την λαϊκή μουσική.

Είναι ενεργός συνθέτης με έξι δισκογραφικές δουλειές και μέλος σημαντικών διεθνών και ελληνικών μουσικών ενώσεων.

Υπήρξε Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και από το 2018 διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα τελευταία 2 χρόνια εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα με τίτλο «Οι ετεροτοπίες του πιάνου στα ανατολικά», ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Το κείμενο της ομιλίας του κυρίου Ορδουλίδη, με τίτλο «Οι ελληνικές εστουδιαντίνες» μπορείτε να το βρείτε στο:

Στο Σμύρνη, Ότι περιμάχητος εστί – 25ος και 26ος τόμος από τα «Μικρασιατικά Χρονικά», της Ένωσης Σμυρναίων. 2024, Αθήνα: Εκδόσεις Μένανδρος 

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε μικρό ρεσιτάλ μουσικής από τον Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο και τη Ρένα Στρούλιου στο τραγούδι.

15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική". Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε μικρό ρεσιτάλ μουσικής από τον Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο και τη Ρένα Στρούλιου στο τραγούδι.
15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο “Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική”. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε μικρό ρεσιτάλ μουσικής από τον Δαυίδ Ναχμίας στο πιάνο και τη Ρένα Στρούλιου στο τραγούδι.

Όλες οι εσπερίδες του Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου του Δήμου Καισαριανής μεταδόθηκαν ζωντανά στο διαδίκτυο, με την ευγενική χορηγία της Cosmote, η οποία ήταν ο μέγας χορηγός του Συνεδρίου.

15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο "Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική"
15η εσπερίδα του «Διαρκούς Ανοιχτού Συνεδρίου: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» και το σύνολο των εκδηλώσεων που διοργανώνει Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» με τίτλο “Η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην ελληνική μουσική”
Μετάβαση στο περιεχόμενο