περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

Επιτυχημένη η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

04.03.2024

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι τη χθεσινή εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, το παράρτημα Καισαριανής της Ένωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής.

 Η εκδήλωση, αφιερωμένη στην 8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνοδεύτηκε από την ταινία «3000 νύχτες» της Παλαιστίνιας σκηνοθέτιδας Μai Masri.

Στην εισηγητική της ομιλία η Άννα Γκαρτζοπούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία επιλέξαμε να τιμήσουμε από κοινού ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και τα σωματεία των συνταξιούχων ΙΚΑ – ΟΑΕΕ της Καισαριανής, την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  την ημέρα σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στην εργασία, για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία» και συνεχίζοντας τόνισε «το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί η ανισοτιμία και η καταπίεση ζουν και βασιλεύουν για τις γυναίκες του μόχθου. Σήμερα, κάθε γυναίκα εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχος, φοιτήτρια, νεότερη ή ηλικιωμένη, βιώνει τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας που αυτό αναπαράγει, σε κάθε πτυχή της ζωής της».

Έπειτα, αναφέρθηκε στην πιο βάρβαρη μορφή βίας, αυτή της φρίκης του πολέμου που βρίσκεται ο λαός και οι γυναίκες της Παλαιστίνης, που αιματοκυλείται για σχεδόν πέντε μήνες : «Από την πρώτη στιγμή, μέσα από τη δράση των μαζικών μας φορέων, ταχθήκαμε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Παλαιστίνης, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και η ισραηλινή κατοχή. Μέσα από τη συλλογική δράση των φορέων στην πόλη μας, αλλά και από κοινού με το εργατικό κίνημα, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας καταδικάζοντας το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Τιμώντας, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να  βροντοφωνάζουμε ότι ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης είναι δίκαιος, ότι κι από εδώ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις ηρωϊκές γυναίκες και τα παιδιά της που παλεύουν  ενάντια στη βία και την τρομοκρατία της ισραηλινής κατοχής».

Επισήμανε επιπλέον : «Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σ’ αυτούς που γεννούν,  τρέφουν και διαιωνίζουν αυτή τη βαρβαρότητα. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαχρονικά οπλίζουν και στηρίζουν τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, ενάντια στην ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στην περιοχή».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Η πραγματική ασπίδα προστασίας και διέξοδος είναι η συλλογική μας δράση στα Σωματεία, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, μέσα από τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ. Με τη συλλογική μας οργάνωση μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική που διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμία και λογαριάζει τις ζωές μας ως “κόστος” για το κράτος,  με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, μπορεί η γυναίκα να βρει το θάρρος, την τόλμη, την αντοχή να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει, να παλέψει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, πόλεμο».

Η θηριωδία που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη καθιστά την ταινία που προβλήθηκε στη συνέχεια, κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Όπως αναφέρει η ίδια η Παλαιστίνια σκηνοθέτης της ταινίας «Απηχεί αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα, […] και το θέμα των παιδιών και των προσφύγων όπως επίσης και της νέας γενιάς που δεν ξεχνούν την Παλαιστίνη, είναι πολύ δυνατό. Παραμένουν σαν μέρος της συλλογικής μνήμης, της διατήρησης της μνήμης, και της καταγραφής της ιστορίας που δεν έχει γραφτεί».

Μετάβαση στο περιεχόμενο