4η ετήσια Ενημερωτική Συνέλευση της Δημοτικής Αρχής «Μαζί με το λαό, για όσα δικαιούται»

 

Μια πολύ μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση, με αγωνιστικό παλμό, ενθουσιασμό και αισιοδοξία, έγινε στην Καισαριανή, με την ευκαιρία των 4 χρόνων από την ανάδειξη της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στην διοίκηση του δήμου.

Είναι η 4η κεντρική απολογιστική συνέλευση ενημέρωσης για τις εξελίξεις, τον προγραμματισμό και τους στόχους για το επόμενο διάστημα, που πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή Καισαριανής.

Μιλώντας ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος ανέδειξε μεταξύ άλλων το αντιδραστικό πλαίσιο αλλαγών στην ΤΟΠΙΚΗ ΔΟΙΗΚΗΣΗ με την ψήφιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, που ενσωμάτωσε τον πυρήνα  όλων των παλιότερων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα, άνοιξε νέα πεδία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που πήρε η Δημοτική Αρχή ενάντια σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο.

«Δεν κρύψαμε –είπε- τα προβλήματα μα ούτε και τις αιτίες που τα γενούν. Με οδηγό μας την υπόσχεσηδέσμευση που δώσαμε στο λαό της Καισαριανής ότι θα είμαστε αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα στήριγμα στην πάλη του πορευτήκαμε όλο αυτό το διάστημα. Πήραμε θέση για όλα τα μεγάλα  ζητήματα που καθορίζουν την ζωή όλων και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Δεν κάναμε τον ουδέτερο παρατηρητή, δεν κρυφτήκαμε, γιατί μια δημοτική αρχή που θέλει να είναι στο πλάι του λαού δεν μπορεί να μένει αδιάφορη στην ανεργία, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στην φοροληστεία, στην κατάσταση της υγείας, στους πλειστηριασμούς.

Καταδικάσαμε τα μνημόνια και τα  μέτρα σε βάρος του λαού  που συνεπάγονται

  • Αντιταχτήκαμε στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
  • Δεν παραδώσαμε τα αποθεματικά των δήμων
  • Αντιταχθήκαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τους δήμους πάνω από 500 ευρώ  και μαζί με 9 ακόμα δήμους καταθέσαμε τροπολογία στην βουλή (που κάτω από την πίεση την αποδέχτηκε και η ΚΕΔΕ) αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεχτή
  • Πήραμε πρωτοβουλίες μαζί με τις δημοτικές αρχές της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για την παιδεία, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους δήμους, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.
  • Πήραμε απόφαση και κάναμε ενέργειες ενάντια στην παραχώρηση στο υπερταμείο ακίνητων του δήμου σχολεία, παιδικές χαρές πλατείες
  • Πήραμε πρωτοβουλία και υλοποιούμε πρότυπο πρόγραμμα με το ΚΕΘΕΑ για τα ναρκωτικά.
  • Σταθήκαμε έμπρακτα αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων όντας οι κάτοικοι της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ θύματα της ίδιας πολιτικής».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος έκανε αναλυτικό απολογισμό καταθέτοντας πλήρη στοιχεία για τα πάντα, επισημαίνοντας ότι «Η οικονομική κατάσταση του δήμου ήταν τραγική και μόνο στα χαρτιά δεν ήταν χρεοκοπημένος σαν αποτέλεσμα  την πολιτικής όλων  των κυβερνήσεων  που μείωσαν γύρω στο 65% την κρατική χρηματοδότηση αλλά και τις πολιτικές που άσκησαν προηγούμενες δημοτικές αρχές… Το 2015 αναλάβαμε συνολικά χρέη 6.500.000€ (3.720.000€ δάνειο, 560.000€ προμηθευτές, 600.000€ “ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ” 800.000€ “ΚΕΔΗΚ”, 325.000€ χρέη σχολικών επίτροπων, χρέη προς εργαζόμενους του δήμου, δασκάλους στο πνευματικό κέντρο κλπ) και σήμερα έχουμε αποπληρώσει όλες τις οφειλές προς τρίτους, εξυπηρετούμε κανονικά δόσεις του δανείου, ρυθμισμένες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά τα πετύχαμε παρά την συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική χάρις στην προσπάθεια που κάναμε σωστής διαχείρισης χωρίς να αυξήσουμε τίποτα, ούτε δημοτικά τέλη ούτε άλλες υπηρεσίες. Αντίθετα, προχωρήσαμε σε ελαφρύνσεις, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απαλλάξαμε από τροφεία στους παιδικούς σταθμούς τις οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, προχωράμε σε μικρές παρεμβάσεις στην πόλη, ανανεώνουμε με σχέδιο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του δήμου, βελτιώνουμε την καθαριότητα». Όπως είπε στην ομιλία του: «Δε δημιουργούμε αυταπάτες. Όσο παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική τα όρια της διαχείρισης είναι περιορισμένα και δεν πρέπει να αναμένουμε παθητικά. Διεκδικούμε όλα όσα δικαιούται ο λαός της πόλης μας».

Στάθηκε στις προσπάθειες και στις διεκδικήσεις που έχει καταβάλει η Δημοτική Αρχή για να υλοποιηθούν έργα αναγκαία για το λαό της πόλης. Υπογράμμισε ότι όλα όσα έχουν υλοποιηθεί έχουν γίνει με αγώνα. Κανείς δεν τα χάρισε στο λαό της Καισαριανής. Αναφέρθηκε στα εμπόδια που συνάντησε η Δημοτική Αρχή από κρατικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια, στην προσπάθειά της να προχωρήσει όλα αυτά τα έργα όπως π.χ. η αποχέτευση, η ολοκλήρωση του Βιοκλιματικού Παιδικού Σταθμού.

Αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (με πάνω από 30.000 επισκέπτες) στο Μνημείο και στο Σκοπευτήριο λέγοντας: «Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και την ιστορία του τόπου μας κόντρα στη λήθη και διαστρέβλωση που προσπαθούν να επιβάλουν η ΕΕ και τα σύγχρονα επιτελεία της αντίδρασης και θυμίζοντας ότι «σε αυτή μας την προσπάθεια μας βρήκαμε απέναντι την κυβερνητική παράταξη  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  που ανοικτά εναντιώθηκε στο χαραχτήρα του μουσείου σαν ΕΑΜΙΚΟ θέλοντας έναν άχρωμο χώρο ξαναγραψίματος της ιστορίας».

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του υπογράμμισε την τεράστια συμβολή που έχουν οι εργαζόμενοι του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον δήμο μας “ο λόγος” των εργαζόμενων ήταν καθοριστικός: τίποτα δεν θα είχε προχωρήσει εάν η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων με την καθημερινή τους δουλειά δεν έβαζε την σφραγίδα της, κάτω από την καθοδήγηση της δημοτικής αρχής. Από το συμμάζεμα των οικονομικών, στο σχεδιασμό και υλοποίηση  των έργων, στην καθαριότητα, στην περιποίηση του πράσινου, στις παρεμβάσεις καθημερινά στην πόλη. Θα πορευτούμε μαζί τους όπως το προηγούμενο διάστημα στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα τους για καλύτερους όρους εργασίας και όλοι μαζί να υπηρετήσουμε το λαό και τις ανάγκες του

Κλείνοντας ο Δήμαρχος την ομιλία του υπογράμμισε ότι: «Σήμερα βρισκόμαστε αντικειμενικά στην αρχή της προεκλογικής περιόδου που θα γίνουν τουλάχιστον 3 αναμετρήσεις περιφερειακές, τοπικές δημοτικές και ευρωεκλογές χωρίς να αποκλείονται και βουλευτικές. Τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα που απέκτησαν όλο αυτό το διάστημα, να κρίνουν με βάση το δικό τους συμφέρον , να στηρίξουν αγωνιστικούς συνδυασμούς παντού προκειμένου να μπει φρένο σε αυτή την πολιτική, να ανοίξει η προοπτική για ικανοποίηση των αναγκών μας, γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες σήμερα που δίνει η επιστήμη και η τεχνολογία.

Ορισμένοι από τους υποψηφίους παρουσιάζονται με τον μανδύα του ανεξάρτητου. Σε αυτή την πόλη γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, κανείς υποψήφιος δήμαρχος, κανείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν βγήκε από παρθενογένεση, όλοι έχουν πολιτική ταυτότητα, έχουν ενεργοποιηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στα κοινά με προηγούμενες δημοτικές αρχές ας σταματήσουν λοιπόν να ψαρεύουν σε θολά νερά. Ούτε νέα ομάδα είναι ούτε πρώτη φορά εμφανίζονται στην Καισαριανή. Ήταν στελέχη των προηγούμενων παρατάξεων που οδήγησαν τα πράγματα έως εδώ.

Έχουμε πορευτεί όλο αυτό το διάστημα με την αλήθεια κοιτώντας τους Καισαριανιώτες στα μάτια. Η αλήθεια μας δεν θέλει φτιασίδωμα, γιατί είναι στην υπηρεσία του λαού -δεν λέμε κάθε μέρα διαφορετικά πράγματα, λέμε τα ίδια με την πρώτη μέρα, υπερασπιζόμαστε με συνέπεια του ίδιους στόχους.

Ο λαός της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ  το επόμενο διάστημα έχει κάθε  λόγο να υπερασπιστεί, αυτή την αλήθεια και την εντιμότητα στην πορεία του δήμου. Σας καλούμε όλους σε συστράτευση για να συνεχίσουμε  στον ίδιο δρόμο στηρίζοντας το λαό στην πάλη του. Για μια Καισαριανή στο μπόι των σύγχρονων δικαιωμάτων του λαού και της ιστορίας της.»     

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019