73 Χρόνια από τη θυσία των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καισαριανής με το Δήμο Χαϊδαρίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 6 Μαΐου με τους αγώνες ανώμαλου δρόμου προς τιμή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της πόλης μας, κατοίκους της Καισαριανής αλλά και από τις γύρω περιοχές. Τη διοργάνωση στήριξαν δραστήρια με τη συμμετοχή τους τα αθλητικά σωματεία της Καισαριανής Μικρασιατικός Αθλητικός Όμιλος, TAE KWON DO Καισαριανής και TAE KWON DO ΕΛΠΙΔΕΣ.

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου συνεχίστηκαν το βράδυ με το συγκρότημα «Υπεραστικοί» μαζί με την Ευδοκία Σουβατζή, σκηνοθέτης και υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας Ενηλίκων του Δήμου Καισαριανής, τον Άγγελο Πάνου και τον Γρηγόρη Τσιάμη, μέλη της Ομάδας, να παρουσιάζουν με φυσικό ήχο μια μουσική εκδήλωση δίπλα στο χώρο του Μνημείου, δημιουργώντας  κλίμα μυσταγωγίας και συγκίνηση στο πλήθος που την παρακολούθησε.

Το πρωί της Κυριακής 7 Μαΐου, οι κάτοικοι της Καισαριανής συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Δημαρχείο της πόλης και σηκώνοντας τις 200 πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων κομμουνιστών πορεύθηκαν προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» μέσω των οδών Εθνικής Αντίστασης, Πανιωνίου και Ηρώων Σκοπευτηρίου. Στην κεφαλή ήταν νεολαίοι που κρατούσαν συμβολικά «χωνιά» του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και φώναζαν συνθήματα που ακουγόντουσαν τότε, ενώ κοπέλες έριχναν κόκκινα γαρύφαλλα.

Φθάνοντας στο χώρο του Μνημείου, ο κόσμος υποδέχθηκε τους Λαμπαδηδρόμους, που είχαν ξεκινήσει από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου  διασχίζοντας τη διαδρομή που είχαν ακολουθήσει την Πρωτομαγιά του 1944 τα γερμανικά καμιόνια, και συνοδεία των Δημάρχων Καισαριανής και Χαϊδαρίου άναψαν τον ιερό βωμό της τιμής και της δόξας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με επικεφαλής το Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο, καθώς και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Τιμητική παρουσία στην εκδήλωση είχαν τα παραρτήματα Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Βύρωνα, Ζωγράφου και Ηλιούπολης της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο πρόεδρος από το «Σπίτι του Αγωνιστή» Κώστας Μαραγκουδάκης. Επίσης, παραβρέθηκαν το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ  Στάθης Στασινός, η Λουίζα Ράζου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Βύρωνα.

Από τους μαζικούς φορείς της πόλης το παρόν έδωσαν: Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα- Καισαριανής- Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματοβιοτεχνών  Καισαριανής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων παράρτημα Καισαριανής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής, η Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής, η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» και ο Μικρασιατικός Αθλητικός Όμιλος. Τα μέλη του σωματείου Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματοβιοτεχνών  Καισαριανής έστειλαν τους αγωνιστικούς τους χαιρετισμούς στην εκδήλωση από την κινητοποίηση που πραγματοποιούνταν την ίδια μέρα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στην οποία συμμετείχαν.

Στην εκδήλωση που ακολούθησε μίλησε ο Κώστας Γαβριλάκης, γραμματέας του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Καισαριανής ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας». (δείτε εδώ την ομιλία του Κώστα Γαβριλάκη).

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα σύγχρονα μηνύματα της θυσίας των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών τονίζοντας ότι «τα ιδανικά, οι ιδέες, τα συνθήματα που γαλούχησαν και ενέπνευσαν τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής του 1944 αλλά και τόσους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες της εργατικής τάξης παραμένουν επίκαιρα και αναγκαία όσο ποτέ». (δείτε εδώ την ομιλία του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου).

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση τιμής ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών.

Το διήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, με το “ανοιχτό μάθημα” Ιστορίας με θέμα: «από τον 1ο στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», στο  Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης από τον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, κ. Γιώργο Μαργαρίτη.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, ανέλυσε τα αίτια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ανάγονται στη μεγάλη οικονομική καπιταλιστική κρίση του 1870. Με επιστημονικό και γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πραγματικότητα του Μεσοπολέμου ως προμήνυμα του αιματηρού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ακροατήριο με τεράστιο ενδιαφέρον παρακολούθησε για δύο ώρες τη διάλεξη-μάθημα και στο τέλος διατύπωσε ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν  και συνέβαλαν στο διήμερο εκδηλώσεων προς τιμή των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944. Η επιτυχία των εκδηλώσεων μας γεμίζει με χαρά, θάρρος και σιγουριά ότι η θυσία των ηρώων του λαού, μας  δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε στο δικό τους δρόμο, το δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για μια κοινωνία  χωρίς  φτώχεια  και ανεργία, κρίσεις, πολέμους και εκμετάλλευση.