περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

Μουσική

ΑΡΜΟΝΙΟ

Το αρμόνιο είναι ένα πληκτροφόρο ηλεκτρονικό όργανο. Τα πιο συνηθισμένα σύγχρονα αρμόνια έχουν μια σειρά πλήκτρων. Ενσωματώνουν και διαθέτουν στον μουσικό εκτελεστή πληθώρα δυνατοτήτων. Μπορούν να μιμούνται με μεγάλη πιστότητα το ηχόχρωμα των περισσότερων φυσικών οργάνων, καθώς και να αναπαράγουν ρυθμικά μοτίβα, με τη μορφή αυτοματοποιημένης συνοδείας με ελεγχόμενη πολυπλοκότητα, δημιουργώντας ένα ηχητικό περιβάλλον που δίνει την αίσθηση στο μουσικό ότι παίζει ταυτόχρονα με ένα σύνολο οργάνων.  Οι δυνατότητες αυτές,  υπό προϋποθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν στην προσέγγιση της μουσικής με ένα πολυδιάστατο τρόπο και στη διερεύνηση  ενός ευρύτατου μουσικού ρεπερτορίου (κλασική, ποπ, ροκ, τζαζ, παραδοσιακή κ.α.).

Βάσει των παραπάνω στόχος του  μαθήματος είναι η σταδιακή ανάπτυξη των δεξιοτήτων του μαθητή ώστε να μπορεί να αξιοποιεί το σύνολο των παρεχόμενων δυνατοτήτων του οργάνου. Η εξοικείωση με το κλαβιέ (με το χειρισμό των πλήκτρων), τη μουσική σημειογραφία (ανάγνωση παρτιτούρας), αλλά και των λειτουργιών που αφορούν την αυτόματη ρυθμική συνοδεία, καθώς και άλλους ειδικούς χειρισμούς που απαιτεί η σολιστική απόδοση των διαφόρων οργάνων που μιμείται, αποτελούν τα βασικά σημεία κλιμάκωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζει μεθόδους, ασκήσεις και κομμάτια, τόσο από την ύλη του αρμονίου (keyboards), όσο και από το ρεπερτόριο του πιάνου (κλασικού και μοντέρνου). Βασικό κριτήριο επιλογής ρεπερτορίου αποτελεί η έμφαση στην ποικιλομορφία ώστε να δίνεται η δυνατότητα σφαιρικής αντίληψης του μουσικού φαινομένου μέσα από τις ιδιαιτερότητες κάθε μουσικού ύφους.

Το μάθημα απευθύνεται σε παιδιά Γ΄ Δημοτικού και άνω. Στους προχωρημένους μαθητές ενδέχεται να ζητηθεί η συμμετοχή τους σε μικρά μουσικά σχήματα.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ

Η κλασική κιθάρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά, διαφορετικά είδη μουσικής όπως προκλασική και κλασική μουσική, παραδοσιακή και έθνικ, ποπ και ροκ.

Είναι όργανο συνοδείας αλλά και σολιστικό όργανο. Λόγω της φορητότητάς της, μπορεί να συνοδεύει κάθε μικρή ή μεγάλη μουσική περίσταση.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, ο μαθητής επιλέγει αν θέλει να  ασχοληθεί  με την κιθάρα είτε ερασιτεχνικά (εκμάθηση βασικής  τεχνικής οργάνου, εκμάθηση εύκολων μελωδιών/ τραγουδιών, ανάγνωση παρτιτούρας και ταμπλατούρας), είτε επαγγελματικά (σύμφωνα με το  πρόγραμμα των Ωδείων και του Υπουργείο Πολιτισμού).

Το μάθημα της κιθάρας απευθύνεται σε μαθητές  Γ΄Δημοτικού  και άνω, καθώς και φοιτητές.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

Η Μουσική Προπαιδεία είναι μια δραστηριότητα που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής. Καλλιεργεί και ενισχύει το συναισθηματικό, γνωστικό και ψυχοκινητικό τομέα μάθησης μέσω του παιχνιδιού.

Στόχος του μαθήματος της Μουσικής Προπαιδείας είναι να αποκτήσουν τα παιδιά Ρυθμική Αντίληψη, να μπορούν δηλαδή να εκτελέσουν μια ποικιλία ρυθμών απλών ή σύνθετων, καθώς και Μελωδική αντίληψη, να μπορούν δηλαδή να ξεχωρίζουν το τονικό ύψος των ήχων και ταυτόχρονα να μάθουν να τραγουδούν σωστά. Παράλληλα χρησιμοποιείται το Ελεύθερο μουσικοκινητικό παιχνίδι και οι Κατασκευές απλών μουσικών οργάνων με χρήση τους μέσα στο μάθημα. Tα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού.

ΠΙΑΝΟ

Το πιάνο είναι ένα όργανο που βοηθάει το παιδί να έρθει σε άμεση επαφή με τη μουσική και να διδαχτεί τη μουσική θεωρία με ευκολία. Έχει ευρύ ρεπερτόριο και μπορεί να είναι επίσης όργανο συνοδείας. Το συναντάμε σε μικρά και μεγάλα σύνολα.

Το μάθημα είναι για παιδιά Γ’ δημοτικού και άνω.

ΦΛΟΓΕΡΑ

Η φλογέρα είναι ένα πνευστό όργανο, ιδιαίτερα δημοφιλές στα μικρά παιδιά. Το μάθημα  απευθύνεται σε παιδιά Α’ δημοτικού

ΧΟΡΩΔΙΑ

Το χορωδιακό τραγούδι προάγει την ομαδικότητα και την υπευθυνότητα, αναπτύσσει τις μουσικές δεξιότητες, καλλιεργεί το μουσικό ταλέντο, εκγυμνάζει την ακοή, βοηθάει την έκφραση των συναισθημάτων, μα πάνω απ’ όλα προσφέρει ευχαρίστηση. Τα μαθήματα είναι για παιδιά από Α’- Στ’ δημοτικού και παιδιά γυμνασίου.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καισαριανής

Υμηττού 57 & Εθν. Αντίστασης
Καισαριανή 16121

Ωράριο λειτουργίας γραμματείας

Δευτέρα έως Παρασκευή 14:00-20:00

E-mail:

politistikokentro@kessariani.gr

b

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο