περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Δευτέρα, 04 Μαρτίου | 3:24πμ
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗ » Μέριμνα & Προστασία Ζώων

Μέριμνα & Προστασία Ζώων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΣΤΕΙΡΩΣΗ & ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Στον Δήμο Καισαριανής εφαρμόζεται πρόγραμμα περισυλλογής, στείρωσης & περίθαλψης για τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων. Ο Δήμος διατηρεί ενεργή σύμβαση με τη Φιλοζωική Κορωπίου με τη βοήθεια ενός ενεργού δικτύου εθελοντών φιλόζωων.

Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με τον εξής τρόπο:

– Η υπηρεσία λαμβάνει αίτημα από πολίτη ή επισημαίνει μόνη της κάποιο πρόβλημα που δημιουργείται από αδέσποτο.

– Δίνεται έγγραφη οδηγία στον ανάδοχο για την παρακολούθηση και την περισυλλογή του ζώου. 

– Το ζώο περισυλλέγεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και έμπειρο στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς και με το όχημα της φιλοζωικής και τον απαραίτητο εξοπλισμό που διαθέτει ο Δήμος (κλωβούς μεταφοράς κ.λπ.) μεταφέρεται στην φιλοζωική Κορωπίου (παραλαβές κάθε Τρίτη και Πέμπτη)

– Αφού ολοκληρωθούν όλες οι κτηνιατρικές επεμβάσεις, το ζώο μεταφέρεται  πίσω στην αγέλη του για επανένταξη ή φιλοξενείται (εάν είναι σκύλος) έως την αποθεραπεία του ή έως ότου υιοθετηθεί σε ενδιαίτημα με το οποίο θα συνεργάζεται ο Δήμος ή σε οικία φιλόζωού εθελοντή.

Μπορείτε  να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο υπάλληλο για περαιτέρω πληροφορίες,  στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στα τηλέφωνα 2132010774 & 2107292626.

ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΩΝ

Το πάρκο αναψυχής για τους τετράποδους φίλους μας βρίσκεται μέσα στο πάρκο του Σκοπευτηρίου. Σκοπός της δημιουργίας του είναι η διασφάλιση ενός ασφαλούς χώρου για την καθημερινή βόλτα των ζώων συντροφιάς.

Το πάρκο είναι σε ειδικά περιφραγμένο και ασφαλή χώρο με χώμα, έκτασης 4 στρεμμάτων. Επίσης, ο χώρος έχει διαχωριστεί σε δύο μέρη, ένα για μεγαλόσωμα κι ένα για μικρόσωμα σκυλιά. Φωτίζεται με σύγχρονα φωτιστικά σώματα LED, ενώ στο χώρο έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, καλαθάκια, καθώς και βρύση.

Κανόνες πάρκου σκύλων

Οι κηδεμόνες και οι χειριστές σκύλων:

 • Πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών
 • Οφείλουν να διατηρούν οπτική ή/και λεκτική επαφή με τον σκύλο που συνοδεύουν. Απαιτείται διαρκής επίβλεψη και εγρήγορση
 • Φέρουν σαφή ευθύνη για όποια ζημιά ή τραυματισμό προκληθεί από το σκύλο που συνοδεύουν
 • Είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή των περιττωμάτων των σκύλων

Εντός του πάρκου:

 • Επιτρέπεται να εισέλθουν τα παιδιά κάτω των 15 ετών μόνο με την συνοδεία ενός τουλάχιστον ενήλικα
 • Δεν επιτρέπονται οι σκύλες σε οίστρο καθώς και τα κουτάβια κάτω των 4 μηνών
 • Επιτρέπονται δύο (2) σκύλοι ανά χειριστή
 • Δεν επιτρέπονται το κάπνισμα, το φαγητό και το αλκοόλ

Σημαντικές πληροφορίες

 • Οι συμπεριφορές των σκύλων – καθώς συναναστρέφονται μη οικείους σκύλους και μη οικείους ανθρώπους – είναι συχνά μη προβλέψιμες.
 • Οι σκύλοι – είτε αρσενικού είτε θηλυκού γένους – οι οποίοι παρουσιάσουν θυμωμένη συμπεριφορά και κλιμακώνουν επιθετικά την συμπεριφορά τους αυτή, θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνονται άμεσα και ήρεμα από το Πάρκο.
 • Ενδεχόμενη παραβίαση των ανωτέρω προϋποθέσεων αποτελεί αιτία για ακύρωση της κάρτας εισόδου που σας έχει χορηγηθεί.

Απαγορεύονται ρητά:

 1. Σκύλοι χωρίς ιδιοκτήτη και ιδιοκτήτης χωρίς σκύλο
 2. Μεταλλικοί πνίχτες
 3. Ηλεκτρικά περιλαίμια
 4. Γυάλινα σκεύη

Απαιτούνται:

 1. Να τοποθετείτε περιλαίμιο ή/και περιστήθιο σε κάθε σκύλο που συνοδεύετε
 2. Να έχετε μαζί σας το ενημερωμένο βιβλιάριο κάθε σκύλου που συνοδεύετε.
 3. Να ανταλλάσσετε στοιχεία επικοινωνίας και να αποχωρείτε από το Πάρκο με τον σκύλο που συνοδεύετε, σε περίπτωση έντονης παρεξήγησης/σοβαρού ατυχήματος
Νόμος για δεσποζόμενα

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς βάσει του ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

α) Σήμανση και καταγραφή: να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς (με σκοπό να αποτραπούν φαινόμενα εγκατάλειψης ζώου) ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο (με σκοπό την αποτροπή παράνομου σκοπού).

β) Δήλωση απώλειας ζώου: να δηλώνει μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

γ) Τήρηση κανόνων ευζωίας: να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

δ) Έκδοση διαβατηρίου σε περίπτωση ταξιδιού: να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε κάθε αλλαγή του ιδιοκτήτη ή του προσωρινού κατόχου του.

ΤΑΙΣΤΡΕΣ, ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΝΤΑ ΝΟ ΚΑΚΑ

Ο Δήμος μας πιστός στην δέσμευση για μια πόλη φιλική προς τους τετράποδους φίλους μας, ξεκίνησε την πιλοτική τοποθέτηση 10 ταϊστρών-ποτιστρών και 13 κυτία πατέντας no kaka σε σημεία που υπέδειξαν οι δημότες οι οποίοι φροντίζουν καθημερινά αδέσποτα.

Έχει γίνει ειδική κατασκευή-στέγαστρο  για να προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα.

Την επίβλεψη και τροφοδοσία κάθε ταΐστρας έχουν εθελοντές.

Οι αδέσποτες γάτες της περιοχής τελούν υπό την προστασία του Δήμου και σιτίζονται νομίμως από εθελοντές που συνεργάζονται με αυτόν (Ν.4039/12,Ν.4235/14) Η καταστροφή ή/και απόρριψη των ταϊστρών/ποτιστρών αποτελούν ποινικό αδίκημα. (Αυτοδικία-Αρ. 331 Π.Κ. & Φθορά ξένης ιδιοκτησίας-Αρ. 381 Π.Κ.)

Μετάβαση στο περιεχόμενο