περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Πολιτική Προστασία – η περίπτωση του Δήμου Καισαριανής

21.10.2021

Ο οργανισμός κοινωνικής καινοτομίας Youthnest σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής και με την υποστήριξη του προγράμματος “Δεσμός για τους Νέους” του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος ήταν η απλή και ουσιαστική απεικόνιση των στοιχείων εσωτερικής λειτουργίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, ώστε να βελτιωθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία ανταπόκρισης του Δήμου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών. Δεδομένης της χρονικής περιόδου μελέτης (άνοιξη), η εξέταση των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πυρκαγιών. Ωστόσο, κάποια από τα αποτελέσματα είναι προσαρμόσιμα σε άλλους τύπους έκτακτης ανάγκης, ενώ άλλα εφαρμόζονται ως έχουν ανεξαρτήτως τύπου.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των συνεπειών εκτάκτων αναγκών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις.

Μέσα από την έρευνα:

  1. οπτικοποιήσαμε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Καισαριανής
  2. δημιουργήσαμε μία φόρμα εσωτερικής επικοινωνίας προσαρμοσμένη στις δασικές πυρκαγιές
  3. συντάξαμε ένα επικοινωνιακό πλάνο με τα μέσα και τους τρόπους άμεσης επικοινωνίας με τους δημότες

Τα παραδοτέα της έρευνας γνωστοποιούν τη μεθοδολογία σχεδιασμού υπηρεσιών στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των πόρων, καθώς και σε πιο άμεση, ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση δράσεων από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων τόσο της Πολιτικής Προστασίας, όσο και άλλων υπηρεσιών. Εντέλει, σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε μία περίοδο όπου η προστασία του πολίτη αναγνωρίζεται ως θεμελιώδης αξία, κρίνεται επιτακτική η κατανόηση και βελτίωση του συστήματος ξεκινώντας από το επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απώτερος στόχος είναι η αποτροπή ή τουλάχιστον η ελαχιστοποίηση των υλικών ζημιών και η προστασία της υγείας και της ατομικής ακεραιότητας των πολιτών.

Αναφορικά με τον Δήμο μας, ο επανασχεδιασμός των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, βοήθησε εξαιρετικά τόσο στη κατανόηση της υπάρχουσας οργάνωσης, όσο και στο να αντιληφθούμε τα κενά στην οργάνωση, τις υποδομές, στα μέσα αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Διαπιστώσαμε ότι η «εσωτερική» οργάνωση από μόνη της, μακριά από το πεδίο, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική και κυρίως χαοτική στις διαδικασίες.

Πιστεύουμε ότι η ορθή παρατήρηση όλων αυτών, η ορθή χρήση των εργαλείων σχεδίασης αλλά και των δράσεων,  θα έχουν ως αποτέλεσμα, η επανασχεδιασμένη υπηρεσία της Πολιτική Προστασίας να είναι πιο αποτελεσματική για τους δημότες

Γιατί… η ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή!

Κιτσέλλης Μάνος
Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, Οικολογίας.

Διαβάστε την αναφορά εδώ : https://youthnest.com/el/case-studies/civil-protection-2/?fbclid=IwAR2fr-HC7s_7KJZ7ezr717wymGLEEbmhBpQENTlKJoKQsYuQvKKYrzLsp-w

Μετάβαση στο περιεχόμενο