περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Πέμπτη, 18 Ιουλίου | 9:27μμ

«Προσφυγικοί Συνοικισμοί και πολιτισμικές επιρροές»

Η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής και ο Δήμος Καισαριανής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «100 χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» διοργανώνουν την Παρασκευή 27η Μαΐου 2022, στις 18:00, στο Δημαρχείο Καισαριανής, εκδήλωση με θέμα «Προσφυγικοί Συνοικισμοί και πολιτισμικές επιρροές».

Η περιοχή του Δήμου Καισαριανής αποτελεί μια από τις πρώτες περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας η οποία υποδέχεται μεγάλο αριθμό Μικρασιατών προσφύγων, μετά την Καταστροφή του 1922. Είναι, μαζί με τη Νίκαια, το Βύρωνα και τη Νέα Ιωνία, ένας από τους τέσσερις πρώτους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργείται στην Ελλάδα το 1923.

Η Καισαριανή γίνεται έτσι τόπος εμβληματικός, εξαιτίας της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή της, χώρος εμβληματικός για την παρουσία και συμβολή τους στο νεότερο πολιτισμό της χώρας. Στη συνέχεια, στην ιστορική αυτή ταυτότητα θα προστεθεί η πολιτική δράση των κατοίκων της, η αίγλη της μαζικής συμμετοχής τους στον αντιναζιστικό αγώνα και η συσχέτιση της Καισαριανής με τον χώρο του Σκοπευτήριου, χώρο εκτέλεσης αγωνιστών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Οι εκλεκτοί ομιλητές της εκδήλωσης της 27ης Μαΐου, θα περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο η είσοδος και εγκατάσταση των προσφύγων μετασχημάτισε το οικιστικό πεδίο του Αθηναϊκού χώρου, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι γειτονιές των προσφύγων ή τα οργανωμένα συγκροτήματα προσφυγικών κατοικιών, στην Καισαριανή ιδιαίτερα και θα επιμείνουν στις αξιομνημόνευτες συνθήκες συλλογικότητας αυτής της προσφυγικής κατοίκησης.

Οι κύριοι Νίκος Μπελαβίλας (Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Βάσιας Τσοκόπουλος (ιστορικός) και Σταύρος Σταυρίδης (Αρχιτέκτων, Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ) θα αναφερθούν σε όλες τις προηγούμενες θεματικές προσεγγίσεις και θα επιμείνουν επιπλέον, σε μια τρίτη πτυχή του μέγιστου αυτού ιστορικού γεγονότος και των καθοριστικών ιστορικά διεργασιών που το ακολούθησαν: στην πολιτισμική μεταλλαγή που συντελέσθηκε στον ελληνικό πληθυσμό με τον συγκερασμό της πολιτισμικής κληρονομιάς των Μικρασιατών προσφύγων με τις πολιτισμικές καταβολές των κατοίκων του ελληνικού χώρου.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, αρχιτέκτονας ο ίδιος από την άποψη της πανεπιστημιακής του παιδείας και η Πρόεδρος της Ε.Ε.Α., Αικατερίνη Δημητσάνου – Κρεμέζη, Ομότιμος Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.

Τον συντονισμό της συζήτησης θα επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, επίσης Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με μουσική εκδήλωση αφιερωμένη σε μικρασιάτικα τραγούδια από την κομπανία «Ρεμπετίστες»

Μετάβαση στο περιεχόμενο