περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Σάββατο, 22 Ιουνίου | 9:57μμ

Ομιλία Δημάρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου στην Ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ: ο Δήμος Καισαριανής διεκδικεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δικαιούται.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος συμμετείχε σε ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής με θέμα το Νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων της Περιφέρειας.

Στην Ημερίδα εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, τους Αντιπεριφερειάρχες και Διευθυντικά Στελέχη της Περιφέρειας, συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι του Κεντρικού Τομέα, Ειδικοί και Επιστημονικοί Συνεργάτες, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και Στελέχη των Δήμων.

Ο Δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι «Ο Δήμος Καισαριανής, κινείται πλέον σε έναν σταθερό δρόμο ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο υποδομών, περιβαλλοντικών χώρων, πολιτιστικών σημείων και παρεμβάσεων κοινωνικής αλληλεγγύης».

Αφού αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις, την χρηματοδότηση των οποίων έχει εξασφαλίσει ήδη ο Δήμος, και των οποίων η υλοποίηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, παρουσίασε τα νέα έργα που η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να εντάξει και να ολοκληρώσει μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, εντασσόμενα είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στο πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας, είτε χρηματοδοτούμενα από άλλα προγράμματα (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ κ.α.), και τα οποία οι υπηρεσίες του Δήμου προετοιμάζουν πυρετωδώς.

Εκτός από τον Δήμαρχο, στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Γιάννης Δήμος και η Δ/ντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βάσω Κωνσταντοπούλου.

Η ομιλία του Δημάρχου:

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,

Αγαπητές και Αγαπητοί κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι και συνεργάτες,

Δυστυχώς η Καισαριανή δεν μπόρεσε να ωφεληθεί σχεδόν καθόλου κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Οι δογματικές όμως αντιλήψεις των προκατόχων μου που περίμεναν την Περιφέρεια ή το Κεντρικό Κράτος να τους χτυπήσει την πόρτα και να τους χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις, αποτελούν παρελθόν.

Σήμερα προετοιμαζόμαστε με μελέτες και προτάσεις, ωριμάζουμε έργα και απαιτούμε να ωφεληθεί και ο Δήμος μας από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» στο οποίο κατορθώσαμε και υποβάλαμε προτάσεις σε όλες, ανεξαιρέτως, τις προσκλήσεις του προγράμματος.

Για την προετοιμασία αυτή ανταμειφθήκαμε γενναία αφού για πρώτη φορά στη ιστορία της πόλης της Καισαριανής έχουμε ένταξη έργου ύψους 10 εκ € στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ06 για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης και την αποκατάσταση 2 κτιρίων πολιτισμού εντός του Σκοπευτηρίου και μάλιστα εκτός πλαφόν – ως εμβληματικό έργο. Θετικά εκτιμούμε ότι θα είναι τα αποτελέσματα και για τις άλλες προσκλήσεις, παρόλη την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στο πρόγραμμα.

Και ενώ από τον «ΤΡΙΤΣΗ» και το «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» παίρνουμε σχεδόν ό,τι μας αναλογεί δεν μπορώ να πω το ίδιο και  για το πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Αττικής, στο οποίο παραμένουμε ο φτωχός συγγενής. 

Οι εντάξεις έργων δεν ανταποκρίνονται ούτε στις πολλές ανάγκες της πόλης ούτε στην ιστορικότητα της Καισαριανής.

Να αναφέρω μόνο ότι για την Καισαριανή, την τρέχουσα Δημοτική περίοδο (περίοδο Πατούλη δηλαδή, καθότι στην περίοδο Δούρου δεν ήμουν Δήμαρχος) έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας μόνο 2 μικρά έργα συνολικού προϋπολογισμού 350.000€ (ένα για ασφαλτοστρώσεις 238.000€ και ένα για αποκατάσταση αγωνιστικού χώρου 117.000€) ενώ για τους άλλους δήμους της Αττικής οι εντάξεις είναι πολλαπλάσιες.

Ελπίζω κύριε Περιφερειάρχη να μεριμνήσετε ώστε να μεταβληθεί αυτή η αναλογία και προς όφελος της πόλης μας. 

Σήμερα βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την έναρξη του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και ενώ νιώθω ότι η διαβούλευση μόλις άρχισε, στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μάλλον στο τέλος της διαδικασίας.

Οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες, τόσο ως προς το περιεχόμενο των δράσεων, όσο και ως προς την κατανομή των κονδυλίων. Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης των φορέων και το κυριότερο θα πρέπει να βοηθηθούν οι Δήμοι με διάθεση ιδίων πόρων της Περιφέρειας ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι ανάγκες ωρίμανσης των έργων και των δράσεων.

Ασπαζόμαι και επικροτώ το σύνθημα ότι η «Αττική Αλλάζει» πρέπει όμως να αλλάξει και η Καισαριανή.

H νέα προγραμματική περίοδος, με το ΝΕΟ ΕΣΠΑ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το όχημα για μια μεγάλη αλλαγή στην πόλη της Καισαριανής.

Πράγματι, το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο, που έχει κατά το παρελθόν, αποτελέσει εργαλείο για μεγάλες παρεμβάσεις και πρόοδο στις τοπικές κοινωνίες, θα αποτελέσει το βασικό όχημα ανάπτυξης της πόλης μας, μετασχηματίζοντας την σε πιο ανθρώπινη, πιο έξυπνη και ακόμα περισσότερο λειτουργική. Μία πόλη που θα βασίζεται πάνω στο σχεδιασμό για την βιώσιμη αστική κινητικότητα και την πράσινη προοπτική.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Καισαριανή, διαθέτει, αναλογικά, το περισσότερο πράσινο από κάθε άλλο Δήμο της Αττικής και αποτελεί άθλο για το μικρό μας Δήμος που το συντηρούμε στοιχειωδώς. Και ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στα όρια της πόλης μας δημιουργούνται δύο νέοι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ, της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ που θα φέρουν τα επόμενα χρόνια μεγάλη επιβάρυνση στην πόλη, κυρίως κατά την κατασκευαστική περίοδο, αλλά και στη στην λειτουργία τους, αφού αναμένεται να αποτελέσουν τερματικούς σταθμούς για τα νοτιοανατολικά προάστια της Αθήνας, το Παγκράτι και τον Βύρωνα.

Ο Δήμος Καισαριανής, κινείται πλέον σε έναν σταθερό δρόμο ανάπτυξης, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο υποδομών, περιβαλλοντικών χώρων, πολιτιστικών σημείων και παρεμβάσεων κοινωνικής αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο αυτό, εμβληματικά έργα επιδιώκουμε να ενταχθούν και να ολοκληρωθούν μέσα σε αυτήν την νέα προγραμματική περίοδο εντασσόμενα είτε στο νέο ΕΣΠΑ είτε χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια και τα άλλα προγράμματα, και τα οποία προετοιμάζουμε πυρετωδώς, όπως:

Βασική μας προτεραιότητα, που αποτελεί ένα όνειρο πολλών ετών, όλων των Καισαριανιωτών, είναι η απόκτηση μιας παραδοσιακής τετρακατοικίας – από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στην πόλη – ή ενός παλιού αστικού σπιτιού, προκειμένου να δημιουργήσουμε το  «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗ». 

Για την απόκτηση του κτιρίου αυτού, περίπου 1.000.000, ζητούμε την χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, καθότι η δανειοληπτική μας ικανότητα είναι ανύπαρκτη και δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε ένα τέτοιο δανεισμό.

Πολύ σημαντική θα είναι η χρηματοδότηση αυτή αν ανακοινωθεί ιδιαίτερα φέτος που είναι χρονιά αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Εφόσον αποκτήσουμε το ακίνητο, έχουμε υπόσχεση για χορηγία της μελέτης.

Ολοκληρώνουμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και επιδιώκουμε να ενταχθούν οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει στο νέο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού Σχεδιασμού. Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει:

 1. Αντιμετώπιση του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου που διέρχεται από την κεντρική αρτηρία της πόλης την Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως και χωρίζει την πόλη στη μέση
 2. Έργα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αναπλάσεων με προτεραιότητα την ανάπλαση του πάρκου του Σκοπευτηρίου και του Πάρκου Αϊ Γιάννη (Ξύλινα)
 3. Ανάπλαση περιοχής “Τριγώνου”. Ένα έργο μεγάλης ζωτικής σημασίας για την πόλη της Καισαριανής.
 4. Πεζοδρόμηση της οδού Σκοπευτηρίου, πράσινη διαδρομή, από νέο Σταθμό του Μετρό Καισαριανής μέχρι την Είσοδο του Σκοπευτηρίου. Παράλληλη πεζοδρόμηση και ανάπλαση άλλων οδών (Φιλαδελφείας και Οδεμησίου) που συνδέουν το πάρκο του Σκοπευτήριο με τον Σταθμό της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ.
 5. Ελεγχόμενη Στάθμευση πέριξ της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως και μελλοντικά πέριξ του Σταθμού του ΜΕΤΡΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
 6. Δίκτυο ποδηλατοδρόμων με προτεραιότητα τον μητροπολιτικό Ποδηλατόδρομο 1ης προτεραιότητας παράλληλα των ορίων της πανεπιστημιούπολης με την πόλη, που οδηγεί στον Υμηττό.
 7. Δημιουργία Κόμβου στην Ανατολική Είσοδο της πόλης μεταξύ Κοιμητηρίου και Γηπέδου Κρητικόπουλου
 8. Αναβάθμιση όλων των πεζοδρομίων της πόλης. Η διέλευση από αυτά, όχι μόνο των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, αλλά και του καθένα από εμάς, έχει καταστεί προβληματική.
 9. Δημιουργία Υπόγειων χώρων Στάθμευσης (parking) σε τρία σημεία της πόλης (στο Χάραμα, στο Γήπεδο Κρητικόπουλος, και στο Τρίγωνο που θα εξυπηρετεί και το νέο σταθμό του ΜΕΤΡΟ).
 10. Αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας με μικρά νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα μπορούν να μπουν στα στενά της πόλης.

Επίσης, ωριμάζουμε έργα αναβάθμισης και συμπλήρωσης των Κοινωνικών μας Υποδομών:

 1. Με βάση τα σταθερότυπα, απαιτείται ένας ακόμη βρεφονηπιακός Σταθμός και ένα νέο κτίριο για τις Κοινωνικές δομές του Δήμου.
 2. Παράλληλα επιδιώκουμε δράσεις  στήριξης της  κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής
 3. Αναβάθμιση και συμπλήρωση αθλητικών Υποδομών
 4. Αναβάθμιση και συμπλήρωση πολιτιστικών υποδομών (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού). Θέλουμε υποστήριξη για το «Δίκτυο Ευρωπαϊκών πόλεων ενάντια στο φασισμό». Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Δήμου που έχει βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα πρώτα της βήματα – που έχουν ήδη ξεκινήσει – και σχεδιάζουμε να κορυφωθεί μ’ ένα μεγάλο ευρωπαϊκό συνέδριο το 2024 για 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζισμό.
 5. Ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού Σχεδιασμού
 6. Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (γωνιές ανακύκλωσης, υπογειοποίηση των κάδων και συμπλήρωση του προγράμματος διαχείρισης των βιοαποβλήτων – απαιτείται και 2ο όχημα βιοαποβλήτων ή δυνατόν πιο ευέλικτο γιατί οι δρόμοι της Καισαριανής είναι πολύ στενοί, καθώς και η προμήθεια 800 περίπου κάδων για καλυφθούν όλες οι θέσεις). Όταν δεν έχεις ολοκληρωμένο σύστημα δεν μπορείς να απαιτήσεις από τους κατοίκους να τηρήσουν προδιαγραφές – οι δημότες ανταποκρίνονται όταν εμείς δείχνουμε συνέπεια.

Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Κτιριακών και λοιπών Υποδομών:

 1. Ολοκληρώνουμε με δανεισμό την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED.
 2. Δημιουργήσαμε Ενεργειακή Κοινότητα με τους όμορους Δήμους και αναζητούμε χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των έργων.

Η   εξοικονόμηση  ενέργειας  είναι  ίσως το  σημαντικότερο   θέμα  που θα μας  απασχολήσει  τα  επόμενα  χρόνια ,γι αυτό  και θα πρέπει  το κράτος να βοηθήσει  είτε με το ΕΣΠΑ  είτε με άλλους πόρους στις  ενεργειακές  αναβαθμίσεις  ενεργοβόρων   δημοτικών κτιρίων, γυμναστηρίων και  σχολικών  μονάδων. Ακόμα πιο προχωρημένα σχέδια για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μας αλλά και την βοήθεια αδύναμων οικονομικά οικογενειών.


Θέλω να κλείσω, τονίζοντας ότι εμείς, όπως και άλλοι 10 δήμοι ανήκουμε στην μεγάλη οικογένεια του ΣΠΑΥ που τα τελευταία χρόνια με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου μας του Δήμαρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου έχουμε αναβαθμίσει τη συνεργασία των Δήμων και το ρόλο του ΣΠΑΥ στην προστασία και στην ανάδειξη του Υμηττού.

Εμείς στην Καισαριανή έχουμε ένα λόγο παραπάνω να θέλουμε να ενισχυθεί η διαδημοτική αυτή συνεργασία να αναβαθμιστεί περισσότερο ο ΣΠΑΥ καθότι στα όρια μας βρίσκεται το σημαντικότερο τμήμα του βουνού: το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής.

Η προστασία του και η ελεγχόμενη τουριστική και φυσιολατρική ανάπτυξή του αποτελεί για μας κυρίαρχη προτεραιότητα και σχεδιάζουμε και στον τομέα αυτό να υποβάλλουμε ολοκληρωμένη πρόταση για ενιαίο περιαστικό πάρκο Αναψυχής – Πολιτισμού και Πεζοπορίας σε συνεργασία με το ΣΠΑΥ.

Έχουμε καταρτήσει ένα στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) «ΥΜΗΤΤΟΣ 2030» που αποτελεί έναν Αναπτυξιακό και Χωρικό Σχεδιασμό του οικοσυστήματος του Υμηττού και των περιαστικών περιοχών με χρονικό ορίζοντα το έτος 2030 το οποίο και έχουμε υποβάλει στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής και ζητούμε να αποτελέσει άλλη μία Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της νέας προγραμματικής περιόδου, γιατί όπως είναι γνωστό σε όλους, οι Δήμοι που δεν θα είναι ενταγμένοι σε κάποια ΟΧΕ δεν θα μπορέσουν να εντάξουν έργα σε όλους τους στόχους πολιτικής.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της ΟΧΕ του Υμηττού, ο Δήμος Καισαριανής πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί σε μια ΟΧΕ. Εφόσον δεν ευοδωθεί το Σχέδιο αυτό και δεν δημιουργηθεί η ΟΧΕ Υμηττού θα πρέπει η Καισαριανή να συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ του Δήμου Αθηναίων όπως έχει γίνει με τη Νέα Σμύρνη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο