περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 1:55πμ

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Η Καισαριανή αλλάζει.

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: γενικό του πάρκου, μετά τη μεγάλη ανάπλαση
Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: γενικό του πάρκου, μετά τη μεγάλη ανάπλαση

Μετά από τρία χρόνια αδιάκοπης εργασίας, ο Δήμος Καισαριανής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως η μελέτη για τη μεγάλη ανάπλαση του Σκοπευτηρίου έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και είναι επιτέλους έτοιμη προς δημοπράτηση.

Η Διοίκηση Βοσκόπουλου παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή μια ανώριμη μελέτη, λιμνάζουσα και αδρανή, και μέσα σε 3 χρόνια, υπό συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, με τις δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν κατόρθωσε να:

  1. Εξασφαλίσει νομοθετική ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Σκοπευτηρίου με ΦΕΚ παραχώρησης, σφραγίζοντας έτσι την πλήρη παραχώρηση στο Δήμο μέσω του Προεδρικού Διατάγματος που είχε προηγηθεί
  2. Να εκδώσει αναλυτικό τοπογραφικό του πάρκου, το οποίο μέχρι τώρα ήταν ανύπαρκτο
  3. Να εξασφαλίσει έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
  4. Να εξασφαλίσει έγκριση από την Εφορία Νεώτερων Μνημείων
  5. Να εξασφαλίσει έγκριση μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
  6. Και τέλος, να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια από την Πολεοδομία, χωρίς την οποία καμία παρέμβαση δεν είναι εφικτή

Η ανάπλαση του ιστορικού πάρκου περιλαμβάνει:

  • Ανάπλαση των γραφείων της Σκοπευτικής εταιρίας
  • Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων
  • Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα»
  • Δημιουργία μικρού στίβου με ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω του
  • Ανάπλαση των χώρων πρασίνου και τοποθέτηση ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων με υπερσύγχρονα όργανα εκγύμνασης (δέντρο γυμναστικής)

Τη μελέτη εκτέλεσε το αρχιτεκτονικό γραφείο του κου Στέφανου Πάντου & Συνεργάτες Studio75.

Κύριος μελετητής ήταν η κα Δωρα Παπαθανασίου, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, βάσει προμελέτης της κας Ελιάνας Χαρίτου, αρχιτέκτονος-μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καισαριανης.

Ο χώρος των γραφείων της Σκοπευτικής Εταιρείας θα αναπλαστεί σε πολυχώρο πολιτισμού ο οποίος θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εικαστικά εργαστήρια, αναγνωστήριο το οποίο θα λειτουργεί και ως στέκι νεολαίας και τέλος καμαρίνια για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ανοιχτού θεάτρου 800 θέσεων που θα χτιστεί ακριβώς μπροστά από τον πολυχώρο.

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: τα γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας ανακαινισμένα σε Πολυχώρο πολιτισμού
Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: τα γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας ανακαινισμένα σε Πολυχώρο πολιτισμού

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: το ανοιχτό θέατρο μπροστά από τον Πολυχώρο πολιτισμού
Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: το ανοιχτό θέατρο μπροστά από τον Πολυχώρο πολιτισμού

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χάραμα» θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση της βασικής, ιστορικής σάλας του κέντρου, διατηρημένη αυτούσια, η οποία θα φέρει το όνομα «Αίθουσα Τσιτσάνη» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη που μεγαλούργησε στον ιστορικό αυτό μουσικό χώρο για 15 χρόνια. Εκεί θα φιλοξενούνται συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Στο ανακαινισμένο κτίριο του Χαράματος θα φιλοξενείται επίσης αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριακός χώρος, αίθουσα μαθημάτων χορού, λαϊκής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, καμαρίνια καθώς και τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: η κάτοψη του ιστορικού κέντρου "Χάραμα"
Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: η κάτοψη του ιστορικού κέντρου “Χάραμα”

Ο ανοιχτός χώρος έξω από το θυσιαστήριο θα υποστεί ήπια παρέμβαση με τοποθέτηση υποδομής σκίασης (και όχι τα παγκάκια που απεικονίζονται στο σχέδιο).

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: Γενική άποψη του Θυσιαστηρίου - αντί των καθισμάτων στον χώρο δίπλα στο Θυσιαστήριο Λευτεριάς θα τοποθετηθούν απλές κατασκευές σκίασης
Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: Γενική άποψη του Θυσιαστηρίου – αντί των καθισμάτων στον χώρο δίπλα στο Θυσιαστήριο Λευτεριάς θα τοποθετηθούν απλές κατασκευές σκίασης

Εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο, θα δημιουργηθεί μικρός προπονητικός στίβος και γύρω του θα τοποθετηθούν υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής.

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: η κάτοψη του μικρού προπονητικού στίβου εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο
Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: η κάτοψη του μικρού προπονητικού στίβου εκεί που σήμερα βρίσκεται το χωμάτινο γήπεδο

Στο χώρο κάτω από το στίβο που συνορεύει με τα σχολεία της πόλης, θα απομακρυνθούν οι περιττές τσιμεντένιες κατασκευές και θα ενισχυθεί το πράσινο.

Η πλατεία με τα συντριβάνια, όπισθεν του Αθλητικού συγκροτήματος της Νήαρ Ηστ θα αναπλαστεί προκειμένου να απομακρυνθούν οι ανισόπεδες κατασκευές και να διαμορφωθεί ένας ενιαίος, επίπεδος, προσβάσιμος χώρος με επιδαπέδιο φωτισμό και πίδακες νερού.

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: η νέα πλατεία με τα συντριβάνια
Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: η νέα πλατεία με τα συντριβάνια

Το δέντρο γυμναστικής θα τοποθετεί στο κάτω άκρο του πάρκου, κοντά στην είσοδο του Σκοπευτηρίου από την οδό Ηρώων Σκοπευτηρίου. Το δέντρο αποτελεί δείγμα πρωτοπόρου ιταλικού σχεδιασμού για εξωτερικούς χώρους γυμναστικής και θα είναι από τα ελάχιστα στη χώρα (υπάρχει ήδη ένα στο πάρκο του Ελληνικού).

Η μεγάλη Ανάπλαση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής: το δέντρο γυμναστικής, στο κάτω άκρο του πάρκου του Σκοπευτηρίου

Η νομική κατοχύρωση του πάρκου, το πολεοδομικό του σχέδιο και η ανάπλασή του, και μάλιστα ως εμβληματικό έργο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠ.ΕΣ. δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Καισαριανής να προστατεύσει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών ένα χώρο ευρωπαϊκής ιστορικής σημασίας.

Το Σκοπευτήριο Καισαριανής θα τοποθετηθεί στο χάρτη των ευρωπαϊκών τοποσήμων ιστορίας και πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως του αξίζει.  

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο