περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Τετάρτη, 17 Απριλίου | 1:31πμ

Πυρίκαυστες πόλεις: κύκλος καλλιτεχνικών δράσεων

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.-Α.Σ.Ι. του Δήμου Καισαριανής και η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής (Ίδρυμα Μιχελή), διοργανώνουν μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στην Μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης με τίτλο: ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

Οι δράσεις συνεχίζονται με το συμφωνικό έργο του Ελευθέριου Καλκάνη «Αριστοτέλη Χαίρειν- τα Πορτραίτα των Προγόνων μας» που έχει παρουσιαστεί στο Ηρώδειο το 2016 στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τα 1500 χρόνια από τον θάνατο του Αριστοτέλη σε οργάνωση της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΕΦΕ).

Πρωταγωνιστούν οι λυρικές σοπράνο:

Ειρήνη Κώνστα, Νάνσυ Παπακωνσταντίου και Βανέσα Καλκάνη καθώς και ο τενόρος-ηθοποιός Αντούλιο Ρικέττα.

Παρεμβάλλεται εικαστικό δρώμενο από την performer – εικαστικό Ελένη Θεοδωρίδου, ενώ το υποκριτικό κομμάτι υποστηρίζεται από την Τζίνη Γεννηματά. Συμβάλλει η έφηβη άλτο μελοντραμάτικα Λίλα Ρικέττα.

Εκτέλεση μουσικής από κουιντέτο οργάνων υπό την διεύθυνση του συνθέτη. Λιμπρέτι: Γιώργου Σκυλογιάννη, Χ.Λ. Μπόρχες, Ρ.Μ. Ρίλκε

Η ιδέα της μεταμοντέρνας αυτής όπερας, που συνδυάζει κλασικές φόρμες, παραδοσιακά τραγούδια της Ιωνίας και εικαστικά-υποκριτικά δρώμενα, βασίζεται στον ορισμό της Πόλης όπως τον αποδίδει ο Αριστοτέλης και στην παρατήρηση του διακεκριμένου ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του Σκοτεινή Ήπειρος, αναφορικά με την συνεχή και επαναλαμβανόμενη τάση του «πολιτισμένου» κόσμου, να συνεχίζει να ισοπεδώνει πόλεις και να διενεργεί «επιστημονικά» γενοκτονίες.

Τα τρία πνεύματα (zeitgeist) της Αρχαιότητας, του Βυζαντίου και του Νεοκλασσικισμού παρατηρούν τα ιστορικά τεκτενόμενα, όμως οι τρεις μοίρες του Πλάτωνα (Κλωθώ- Λάχεσις – Ατροπός) σχεδιάζουν διαφορότροπα. Εν μέσω όλων αυτών ο Άνθρωπος παρουσιάζει πότε το φιλοσοφικό και ρασιοναλιστικό του πρόσωπο, πότε την ταυτότητα του δολοφόνου-κατακτητή και πότε την ψυχή του αυτοθυσιαζόμενου ήρωα.

Ο Θάνατος θέτει το ερώτημα: Γιατί τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται;

Το συμφωνικό έργο θα παρουσιαστεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο