περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 1:27μμ

Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις: η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής

Ο Δήμος Καισαριανής, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Projective Cities του Architectural Association του London School of Architecture και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου υλοποιούν εδώ και 3 χρόνια ένα πρότυπο ερευνητικό και σχεδιαστικό πρόγραμμα με τίτλο “1922 – 2022: Γειτονιές προσφύγων. Βιωσιμότητα και πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση της Καισαριανής“.

Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις: η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής: Ο Δήμος Καισαριανής, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Projective Cities του Architectural Association του London School of Architecture και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου υλοποιούν εδώ και 3 χρόνια ένα πρότυπο ερευνητικό και σχεδιαστικό πρόγραμμα με τίτλο "1922 - 2022: Γειτονιές προσφύγων. Βιωσιμότητα και πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση της Καισαριανής".
Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις: η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής: Ο Δήμος Καισαριανής, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Projective Cities του Architectural Association του London School of Architecture και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Κύπρου υλοποιούν εδώ και 3 χρόνια ένα πρότυπο ερευνητικό και σχεδιαστικό πρόγραμμα με τίτλο “1922 – 2022: Γειτονιές προσφύγων. Βιωσιμότητα και πολιτιστική κληρονομιά: η περίπτωση της Καισαριανής“.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής, έναν από τους τέσσερεις πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς που δημιουργήθηκαν στη χώρα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Σχεδόν 100 φοιτητές υλοποιούν μελέτες αποκατάστασης, διατήρησης και ανάδειξης του κτιριακού αποθέματος της Καισαριανής, με έμφαση στα ιδιαίτερα χωρικά, κοινωνικά, ανθρωπολογικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τυπολογιών κατοίκισης, μοντέλων συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού ιστού και των τυπικών μονάδων της προσφυγικής προνοιακής στέγασης, καθώς και σε προτάσεις νέων συλλογικών υποδομών για το σύνολο της γειτονιάς.

Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις: η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής
Καισαριανή 22: Ιστορίες και Προτάσεις: η πρώτη επιστημονική έρευνα για τον προσφυγικό συνοικισμό της Καισαριανής

Η διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τους Κωνσταντίνο Αβραμίδη, Πλάτωνα Ησαΐα και Όλγα Μπαλαούρα, αποτελείται από ερευνήτριες/ες που έχουν εκτεταμένο, διεθνώς αναγνωρισμένο, δημοσιευμένο έργο άμεσα σχετιζόμενο τόσο με το ευρύτερο θέμα (προσφυγική εγκατάσταση, πολιτιστική κληρονομιά, δημόσιος χώρος, ανθρωπογεωγραφία, αρχιτεκτονικός και αστικός σχεδιασμός), όσο και με το ειδικό πεδίο της Καισαριανής.

Το πρωτοποριακό και διεθνώς βραβευμένο γραφείο Post-Spectacular Office έχει αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι της έκθεσης, των κοινοτικών δράσεων, της επικοινωνίας και της έκδοσης που θα προκύψει με το σύνολο των σχεδίων, των φωτογραφιών και της έρευνας των σπουδαστών.

Έκθεση: 4/11/2022 – Αίθριο Δημαρχείου Καισαριανής

Καισαριανή ++22: Ιστορίες και Προτάσεις

Kessariani ++22: Histories and Projects

Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης της σε μια δίμηνη έκθεση στο Αίθριο του Δημαρχείου Καισαριανής, η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 4/11/2022 και περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφικό υλικό, έργα γραφιστικής τέχνης και δύο μακέτες της πόλης βασισμένες σε πολεοδομικά σχέδια διαφορετικών περιόδων (1958 και 2022).

Έκδοση

Με την ολοκλήρωση των δράσεων και των εκδηλώσεων, το ερευνητικό πρόγραμμα θα κλείσει τον κύκλο του με την έκδοση του συνόλου των παραγόμενων του ερευνητικού έργου: διαλέξεις, σεμινάρια, συνεντεύξεις, ενδελεχής έρευνα, συγκρότηση και επιμέλεια αρχειακού υλικού (Δήμος Καισαριανής, Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής, Αρχείο της Κοινωνίας των Εθνών, Αρχείο Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού, Αρχείο Μπάουχαους, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Προσωπικό Αρχείο Κώστα Σγούτα, κ.α.), καθώς και σχεδιαστικές ασκήσεις θα αποτελέσουν τον κορμό της έκδοσης και της έκθεσης του έργου.

Την έκδοση του πολύτιμου αυτού βιβλίου θα αναλάβουν οι Εκδόσεις Θεμέλιο

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο