περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 29 Μαρτίου | 8:30πμ

Επίσκεψη Δημάρχου Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου στην έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία»

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος επισκέφθηκε την έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», στις 20 Ιανουαρίου 2023.

Ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες αυθεντικούς χάρτες της Σμύρνης των αρχών του 19ου αιώνα (1913)

Η έκθεση, στημένη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από περισσότερα από 1.000 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες,  συγκεντρωμένες από δεκάδες φορείς, συλλόγους, ιδιώτες συλλέκτες και ιστορικά αρχεία από ολόκληρη την Ελλάδα.  

Στην είσοδο της έκθεσης σε υποδέχεται ένα συγκλονιστικό βίντεο: μια αναπαράσταση της θρυλικής προκυμαίας, πριν την Καταστροφή,
με τα υπέροχα κτίρια, τους γλάρους του Αιγαίο και το γαλάζιο της θάλασσας

Έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, προσωπικές μαρτυρίες, σπάνια αντικείμενα βιομηχανικής παραγωγής αφηγούνται με συγκινητικό τρόπο ίσως το επιδραστικότερο ιστορικό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Αυθεντικές παραδοσιακές στολές από την Καππαδοκία, ενδεικτικές της αριστοτεχνίας των Ελλήνων της περιοχής

Με ξεναγό τον μοναδικό ερευνητή λαογραφίας και φιλόλογο, Θεόδωρο Κοντάρα, ο Δήμαρχος περιηγήθηκε στις αίθουσες σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Ο ένας και μοναδικός ερευνητής λαογραφίας και φιλόλογος Θεόδωρος Κοντάρας

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες:

  • 1η ενότητα: η «λάμψη» του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, έως την Καππαδοκία, τις νότιες επαρχίες, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την Κωνσταντινούπολη.

Πλούσιοι Έλληνες Σμυρναίοι, έμποροι, βιομήχανοι, τραπεζίτες.
Από το τέλος του 19ου αιώνα ήλεγχαν οικονομικά το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: τη Σμύρνη

2η ενότητα: η περίοδος των διωγμών, το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η περίοδος της υπογραφής των Συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Καταστροφή του 1922, η τραγική ανταλλαγή των πληθυσμών και ο ερχομός των προσφύγων στην Ελλάδα.

Πόλεμος.

  • 3η ενότητα: η εγκατάσταση και προσπάθεια ενσωμάτωσης των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα και η επιρροή τους στο σύγρονο ελληνικό πολιτισμό.

Στην αίθουσα που ενώνει την ενότητα του πολέμου με την ενότητα της προσφυγιάς δύο τεράστιες γιγαντο-οθόνες προβάλουν τα σοκαριστικά πλάνα της Καταστροφής της Σμύρνης. Φωτιά, ανθρώπινη οδύνη, ξεριζωμός.

Ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Καισαριανής και το ΚΕΜΙΠΟ-ΑΣΙ του Δήμου έχει το γεγονός ότι μερικοί από τους βασικούς επιμελητές της έκθεσης καθώς και φορείς που συνεισέφεραν με σημαντικά εκθέματα, μας τίμησαν με την παρουσία τους στο Ανοιχτό Διαρκές Συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού & Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας Δήμου Καισαριανής με τίτλο «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης και Δημιουργίας» στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.

Μεγάλες οθόνες σε κάθε αίθουσα ‘ζωντανεύουν’ φωτογραφίες, γκραβούρες, σχέδια, έγγραφα και αποκόμματα εφημερίδων.
Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας.

Ο ιστορικός και ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών Δημήτρης Καμούζης, ο διδάκτωρ Ιστορίας Ανδρέας Μπαλτάς, ο φιλόλογος και ερευνητής λαογραφίας Θεόδωρος Κοντάρας, αλλά και φορείς όπως η Ένωσις Σμυρναίων, μέσω του Προέδρου της Γιώργου Αρχοντάκη, το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού, μέσω του Προέδρου του Λουκά Χριστοδούλου, η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης μέσω της Αντιπροέδρου της Θέμιδος Παπαδοπούλου και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς μέσω της ιστορικού και ερευνήτριας Ελένης Ιωαννίδου.

Ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος στην τελευταία αίθουσα και ενότητα, αφιερωμένη στην εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα. Πολύ συγκινητική επιλογή, η αίθουσα να χωρίζεται από σκηνές που χρησιμοποιήθηκαν για να στεγαστούν 1,200,000 εκατομμύρια άνθρωποι το 1923.

***Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023.

Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, ενώ το μειωμένο 10 €.

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο