περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Δευτέρα, 13 Μαΐου | 10:25μμ

Ανακοίνωση σχετικά με τα νέα στέγαστρα στις στάσεις ΟΑΣΑ του Δήμου Καισαριανής

Διευκρινίσεις σχετικά με τις προδιαγραφές των στεγάστρων, τα προβλήματα τοποθέτησης και τις επιδιορθωτικές κινήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Καισαριανής για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης μας.

Στέγαστρο ΟΟΣΑ Τύπου Α - Δήμος Καισαριανής
Στέγαστρο ΟΑΣΑ Τύπου Α – Δήμος Καισαριανής

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί στην πόλη μια δικαιολογημένη αναστάτωση, με αφορμή την αντικατάσταση των παλαιών στεγάστρων στις στάσεις του ΟΑΣΑ.

Πριν εξηγήσουμε τι έχει συμβεί να σας ενημερώσουμε ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καισαριανής, Χρήστου Βοσκόπουλου, θα τοποθετηθούν παγκάκια σε όλες τις στάσεις.

Κοντινή λήψη στεγάστρου ΟΟΣΑ Τύπου Α - Δήμος Καισαριανής
Κοντινή λήψη στεγάστρου ΟΑΣΑ Τύπου Α – Δήμος Καισαριανής

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τον Ιανουάριο του 2019, το Υπουργείο Εσωτερικών ανάρτησε πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με τίτλο: «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας».

Δεδομένου ότι τα προηγούμενα στέγαστρα ήταν παλαιά και ακατάλληλα ως προς το μέγεθος σε σχέση με το πλάτος του πεζοδρομίου, η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία αποφάσισαν να καταθέσουν αίτηση, προκειμένου να τοποθετηθούν νέα στέγαστρα, καταλληλότερα σε διαστάσεις αλλά και ενισχυμένα με επιπλέον παροχές για τους κατοίκους (ο ΤΥΠΟΣ Α θα διαθέτει WiFi και υποδοχές για φόρτιση κινητών, tablet κλπ).

Υπάρχουν 3 τύποι στεγάστρων: Α, Β, Γ.

  • ΤΥΠΟΣ Α: στέγαστρα με πλάτος από 1,20μ. και άνω. Τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους από 2,70μ. και άνω. Διαθετει οπίσθια & πλαϊνή όψη και κάθισμα τουλάχιστον 3 θέσεων, σταθερό ή ανακλινόμενο.

Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης στεγάστρου ΟΟΣΑ Τύπου Α
Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης στεγάστρου ΟΑΣΑ Τύπου Α
  • ΤΥΠΟΣ Β: στέγαστρα με πλάτος 1,00 – 1,19μ. Τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους 1,80 – 2,69μ. Τοποθείται μόνο οπίσθια όψη (πλάτη) πλήρως κλειστή από διαφανές πλαίσιο. Ο τύπος αυτός εξοπλίζεται μόνο με ανακλινόμενο κάθισμα.

Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης στεγάστρου ΟΟΣΑ Τύπου Β
Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης στεγάστρου ΟΑΣΑ Τύπου Β
  • ΤΥΠΟΣ Γ: στέγαστρα με πλάτος 1,00 – 1,19μ. Τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους 1,60 – 1,79μ. Σε αυτό τον τύπο δεν τοποθετούνται οπίσθιες ή πλαϊνές όψεις και απαγορεύεται η τοποθέτηση καθίσματος.

Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης στεγάστρου ΟΟΣΑ Τύπου Γ
Σχεδιάγραμμα τοποθέτησης στεγάστρου ΟΑΣΑ Τύπου Γ

Αρχιτεκτονική διαμόρφωση και κατασκευή στεγάστρου

Οι προδιαγραφές των στεγάστρων και τα κριτήρια τοποθέτησης δίδονται από τον ΟΑΣΑ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές:

  • «Τα στέγαστρα θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή, να παρέχουν λειτουργικότητα και προσαρμογή στο περιβάλλον και να συνδυάζονται με τις σημάνσεις των στάσεων σε ένα αρμονικό σύνολο. Επίσης θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη προστασία στους χρήστες των αστικών συγκοινωνιών από τις καιρικές συνθήκες κατά τον χρόνο αναμονής τους και να εξασφαλίζουν την ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις με εξαίρεση εκείνη που έχει τοποθετηθεί η διαφήμιση ή ο χάρτης των αστικών συγκοινωνιών ή οποιαδήποτε έντυπη πληροφόρηση για τη λειτουργία των Αστικών Συγκοινωνιών που θα αναρτάται προς ενημέρωση των επιβατών».
  • «Τα στέγαστρα θα διαθέτουν καθίσματα (σταθερά ή ανακλινόμενα), εφόσον το επιτρέπει ο τύπος του στεγάστρου, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους επιβάτες. Ο αριθμός των καθισμάτων θα είναι ανάλογος προς τις κατηγορίες των στεγάστρων».
  • «Σε κάθε στέγαστρο θα τοποθετηθεί καλάθι αχρήστων, σε μέρος που να μην εμποδίζει τους επιβάτες ή τους διερχόμενους πεζούς».

Στέγαστρο ΟΟΣΑ Τύπου Β - Δήμος Καισαριανής
Στέγαστρο ΟΑΣΑ Τύπου Β – Δήμος Καισαριανής

Όπως αναφέρει ρητά η Πρόσκληση του «Φιλόδημος ΙΙ», για να γίνει αποδεκτό το αίτημα χρηματοδότησης ενός Δήμου προαπαιτείται «Γνωμοδότηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), για τη θέση των στεγάστρων και την κατ’ αρχήν συμμόρφωση του προτεινόμενου έργου / προμήθειας με τις βασικές αρχές κατασκευής & τοποθέτησης τύπων στεγάστρων του Παραρτήματος ΙΙΙ της παρούσης».

Κοντινή λήψη στεγάστρου ΟΟΣΑ Τύπου Β - Δήμος Καισαριανής
Κοντινή λήψη στεγάστρου ΟΑΣΑ Τύπου Β – Δήμος Καισαριανής

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 3 εταιρίες που ειδικεύονται στην κατασκευή και τοποθέτηση στεγάστρων, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονται με εργασίες και να δημιουργούνται καθυστερήσεις ή και λάθη στην ολοκλήρωση της τοποθέτησης των στεγάστρων.

Καταλαβαίνουμε πλήρως την έκπληξη ή τη δυσαρέσκεια, ζητάμε την κατανόησή σας μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της τοποθέτησης και σας διαβεβαιώνουμε ότι η Δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί ώστε αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο