περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Δευτέρα, 13 Μαΐου | 12:40πμ

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

30.03.2024

Με αφορμή την πρόσφατη Εγκύκλιο για την Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων.

Κάθε χρόνο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μαζικοί φορείς και κάτοικοι της πόλης, καταθέτουνε ερωτήματα σχετικά με τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της περιοχής του δήμου μας, του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Ωστόσο, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο από την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα και πάντως καμία ανάληψη ευθύνη δε γίνεται για την καταστροφική και δασοκτόνα πολιτική, που έχει οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές. Μόνο πέρυσι αυτή η πολιτική “στοίχισε” τη ζωή σε 28 συνανθρώπους μας, ενώ κάηκαν πάνω από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικόν εκτάσεων.

Σε αυτή τη λογική, με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας και πολιτικής προστασίας, από έναν επιλεκτικά «ανίκανο» κρατικό μηχανισμό σε ό,τι έχει να κάνει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ήρθε το 2023 η κοινή απόφαση Υπουργών ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023.

Σύμφωνα με αυτή την ΚΥΑ (άρθρο 2 του Κεφαλαίου Πρώτου), οι ιδιοκτήτες με οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και:

  1. «βρίσκονται µέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις …
  2. βρίσκονται εν όλω ή εν µέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.
  3. βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.
  4. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.
  5. βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.»

είναι υποχρεωμένοι «στη σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31η/03/2024». Σε συνέχεια εντός ενός (1) µηνός πρέπει να υποβάλουν τη Δήλωση Εφαρµογής των µέτρων πυρασφαλείας στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων της Τεχνικής Έκθεσης.

Είναι προφανές ότι με την ΚΥΑ αλλά και την εφαρμοστική εγκύκλιο που εκδόθηκε 15.3.2024 αποθεώνεται και πάλι η ατομική ευθύνη, αφού μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος, με δικά τους έξοδα. Επίσης, τους μεταφέρει τη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως “….στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης….”.

Εν ολίγοις, το κράτος λέει “κάνε ότι νομίζεις για να προστατέψεις το σπίτι σου και μη μου ζητάς ευθύνη αν μαζί με το δάσος καεί και το σπιτικό σου, εγώ θα παρακολουθώ και αν δεν συμμορφώνεσαι θα σου βάζω πρόστιμα”.

Στην ίδια ΚΥΑ  οι Δήμοι καλούνται: «να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές,  να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης». Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των Δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται. Η δασοπροστασία εξαρτάται πλέον από την οικονομική δυνατότητα του εκάστοτε Δήμου. Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των ΚΑΠ μειώθηκε πάνω από 60%, οι μεγάλες δαπάνες των πραγματικών αναγκών της Αντιπυρικής Προστασίας επιβαρύνει περισσότερο τον ίδιο το λαό μέσω της δημοτικής φορολογίας.

Αυτές είναι οι επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής που ούτε μπορεί ούτε θέλει την ολοκληρωμένη, συνδυασμένη  διαχείριση και προστασία των δασών, αλλά τα αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και πηγή κέρδους, προετοιμάζοντας ακόμα και τη «λύση» της εκχώρησης της διαχείρισης τους σε επιχειρηματικούς ομίλους. 

  • Ζητάμε άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής εγκυκλίου.
  • Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής περιουσίας, την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία και των δασών.
  • Καλούμε τους μαζικούς φορείς και τις λαϊκές δυνάμεις να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής της λαϊκής περιουσίας και των δασών στα δικά τους χεριά. 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024.

Μετάβαση στο περιεχόμενο