Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης οι τριήμερες εργασίες με θέμα «προσφυγικοί οικισμοί: Ζητήματα διαχείρισης και ανάδειξης της τοπικής ιστορικής μνήμης» με την τελευταία ημέρα να είναι αφιερωμένη στην Καισαριανή, την ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Μίλησαν: ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Σπύρος Τζόκας με θέμα «Καισαριανή… Η φυσιογνωμία μιας πόλης», ο μαθηματικός – ερευνητής Νίκος Σάμιος με θέμα «Η ιστορία του Δήμου Καισαριανής μέσα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου 1934-94», ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής Νικόδημος Κατσαρέλης με θέμα «το διαχρονικό αίτημα της ανάπλασης / διάσωσης των προσφυγικών κατοικιών και η ανάδειξη των ‘πυροβολημένων’», και η Βίβιαν Σιμάτου θεατρολόγος και σκηνοθέτης με θέμα «Όποιο κι αν είναι το όνομά μου ήμουν και γω εκεί, ένα πρόγραμμα μουσειακού θεάτρου για τη γυναίκα στην Αντίσταση».
Οι ομιλίες πλαισιώθηκαν από σύντομα αποσπάσματα λογοτεχνικών, ιστορικών και ποιητικών κειμένων από τους Καισαριανιώτες ηθοποιούς Σπύρο Βαρβαγιάννη, Νίκο Βερλέκη, Ανδριανή Κυλάφη, Βέρα Μακρομαρίδου, Έφη Παπαθεοδώρου, Γιώργο Πέππα, Βαγγέλη Σαλευρή, Ευδοκία Σουβατζή και Ανθή Χατζηαποστόλου.
Το αφιέρωμα συνδυάστηκε με έκθεση βιβλίου με τίτλο «ιστορίες από τον συνοικισμό» από Καισαριανιώτες συγγραφείς για την Καισαριανή.
Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηλία Σταμέλο, και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόδημο Κατσαρέλη.
Εν κατακλείδι, όπως τονίστηκε στο κλείσιμο της εκδήλωσης, «η ιστορική μνήμη ούτε ενιαία είναι, ούτε αταξική ούτε στατική. Η ιστορία της Καισαριανής δεν αρκεί να προσεγγίζεται ως νοσταλγία. Οφείλει να προσεγγίζεται ως παρόν, ως νέο, ως στοιχείο για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολλών σε τούτο το κομμάτι της γης που ‘πέφτει’ στην ευθύνη μας».