Σχετικά με το ξυλοφάγο έντομο xylotrechus chinensis που έχει προσβάλει ορισμένες μουριές στα όρια του Δήμου Καισαριανής.
Η μεγάλη μουριά του Σκοπευτηρίου
Το προαναφερόμενο έντομο είχε αρχίσει να προσβάλει και να δημιουργεί νεκρώσεις σε τμήματα κόμης σε άτομα μουριάς σε δενδροστοιχίες στον Δήμο Καισαριανής από το 2021.
Οι ενέργειες της Υπηρεσίας την περίοδο 2021-2023
Η Υπηρεσία Πρασίνου με πρωτοβουλία της προϊσταμένης του τμήματος, μετά από τηλεφωνικές επαφές και επισκέψεις στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων θεμελίωσε μια συνεργασία με τον ερευνητή του ινστιτούτου Δρ. Πετράκη Παναγιώτη ο οποίος ήταν υπεύθυνος την περίοδο εκείνη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Πετράκης αφού επισκέφθηκε αρκετές φορές τις δενδροστοιχίες του Δήμου Καισαριανής έστειλε την πρότασή του «Τεχνική Έκθεση για την ανίχνευση και διαχείριση εισβλητικού ξυλοφάγου εντόμου» προς τον Δήμο. Ακολούθησε ενημέρωση από τον κ. Πετράκη προς τον τέως Δήμαρχο για την προσβολή των μουριών από το έντομο xylotrechus chinensis και ο ερευνητής προχώρησε σε σύνταξη Μελέτης για την ανίχνευση και διαχείριση του ξυλοφάγου εντόμου καθώς και για την ανίχνευση προσβολή των εντόμων στους ευκαλύπτους που είχε ξεκινήσει την ίδια χρονική περίοδο.
Η εν λόγω μελέτη περιέγραφε τους κατάλληλους χειρισμούς που έπρεπε να γίνουν από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και την όλη διαδικασία διάρκειας 3 χρόνων. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τελικά δεν προχώρησε σε ανάθεση της προαναφερόμενης υπηρεσίας . Ως εκ τούτου δεν υλοποιήθηκε κάποια δράση σχετικά με την αντιμετώπιση του ξυλοφάγου εντόμου.
Το διάστημα εκείνο η Υπηρεσία Πρασίνου είχε αναφερθεί και στην μεγάλη μουριά στο Σκοπευτήριο μπροστά στο Μουσείο, που τότε δεν εμφάνιζε εξωτερικά δείγματα προσβολής.
Στην πορεία ξεκίνησαν να αυξάνονται τα προσβεβλημένα δένδρα με αποτέλεσμα την σταδιακή νέκρωση ,και αποδυνάμωσή τους λόγω της αποικοδόμησης του σομφού από το έντομο που τρέφεται με αυτό, με αποτέλεσμα την αυξημένη επικινδυνότητα
και την πρόκληση ατυχημάτων. Έτσι η Υπηρεσία προχώρησε σε αρκετές υλοτομίες νεκρών και επικίνδυνων δένδρων και απομάκρυνσή τους σύμφωνα με τις οδηγίες.
Οι ενέργειες σήμερα
Η Υπηρεσία βρίσκεται και πάλι σε επαφή με το Ι.Μ.Δ.Ο., με την ομάδα ερευνητών που λειτουργεί προγράμματα διαχείρισης-αντιμετώπισης του εισβλητικού εντόμου και διατηρεί επικοινωνία με τον Δρ. κο. Π. Πετράκη που συνεργάζεται με την ομάδα αυτή, έχει εικόνα της Καισαριανής και στέκεται αρωγός στην επίλυση του ζητήματος.
Στις 8.10.2024 πραγματοποιήθηκε αυτοψία για τον έλεγχο δένδρων από τους επιστήμονες Δρ. Πετράκη Π. και Δρ. Δρίζου Φ. με τη συνοδεία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και της Υπηρεσίας Πρασίνου, στον χώρο του Σκοπευτηρίου και την δασική έκταση εντός του πάρκου του Αγ. Ιωάννη (Ξύλινα).
Κατά τον έλεγχο της μεγάλης μουριάς του Σκοπευτηρίου δεν διαπιστώθηκε προσβολή από το έντομο Xylotrechuschinensis, αλλά προσβολή μύκητα. Η προσβολή από το ξυλοφάγο αφορούσε άλλη μουριά εντός του χώρου του Σκοπευτηρίου. Συνεπώς, τονίζουμε τα κάτωθι όπως μεταξύ άλλων επισημαίνονται και στην έκθεση των επιστημόνων που πραγματοποίησαν την αυτοψία:
- Απαγορεύεται ο ψεκασμός με διασυστηματικά εντομοκτόνα από κατοίκους. Η χρήση αντίστοιχων σκευασμάτων από ομάδα κατοίκων στην μεγάλη μουριά δεν ήταν ενδεδειγμένη καθώς αυτό δεν παρουσιάζει εντομολογική προσβολή. Την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης του Πρασίνου την φέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
- Ψεκασμοί με διασυστηματικά εντομοκτόνα αφήνουν μεγάλη υπολειμματικότητα και επηρεάζουν τα κατοικίδια ζώα, έντομα (όπως μέλισσες), παιδιά και κατοίκους και επιβαρύνουν το οικοσύστημα. Επιπλέον, η χρήση τους επηρεάζει όλο το οικοσύστημα του δένδρου καθώς οδηγεί στην θανάτωση των φυσικών εχθρών του παρασίτου της μουριάς.
Ο Δήμος Καισαριανής διατηρεί επικοινωνία με το Ινστιτούτο για τις βέλτιστες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για την μουριά και τα προσβεβλημένα δέντρα του Δήμου.
Επισυνάπτουμε τμήμα της έκθεσης των κ. Πετράκη και κ. Δρίζου μετά την επίσκεψή τους στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και τα «Ξύλινα».