περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου | 8:55πμ

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Καισαριανής για τον κορωνοϊό SARS–CoV-2- Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις για τις Απόκριες και τα Κούλουμα

Καισαριανή 28/2/2020

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Καισαριανής υπό την προεδρία του Δημάρχου, Χρήστου Βοσκόπουλου, τη συμμετοχή των αντιδημάρχων και της Γενικής Γραμματέως του Δήμου, προκειμένου να αξιολογήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για τον  κορωνοϊό SARS–CoV-2 και να κρίνει αν απαιτείται αναπροσαρμογή τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε:

       Την ανάρτηση σημειώματος με οδηγίες προφύλαξης στον ιστότοπο του Δήμου Καισαριανής και τη διανομή του σε: σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, αθλητικούς χώρους, ΚΕΠ κτλ
        Την αναβολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Δήμου για τις Απόκριες  και τα Κούλουμα (Καθαρή Δευτέρα στα Ξύλινα), σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που έχει υποχρεωτική ισχύ για τις Περιφέρειες και του Δήμους.

Η Δημοτική Αρχή συνιστά στους πολίτες ψυχραιμία και πιστή τήρηση των οδηγιών  των επίσημων φορέων και των εξουσιοδοτημένων ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή έξαρση της νόσου. Παράλληλα, έχει ήδη φροντίσει για την προστασία των εργαζόμενων του Δήμου Καισαριανής, προμηθεύοντας τους με αντισηπτικά. Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται, σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να καλύψει όποιες ελλείψεις παρατηρηθούν αλλά και να λάβει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί.

Οδηγίες προφύλαξης για το νέο κορωνοϊό – SARS–CoV-2
Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις #όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα,) όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ανοσοκατασταλμένοι κλπ είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Ο νέος κορονοϊός φαίνεται ότι προσβάλλει λιγότερο τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ  έχει πολύ χαμηλή θνησιμότητα στους ανηλίκους.
Ο SARS–CoV-2 προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ενέργειες που απαιτούνται :

1.Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
2.Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως SARS–CoV-2, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
3.Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
4.Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας.
Εάν ταξιδέψατε πρόσφατα σε Κίνα ή Ιταλία και εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054) ή με τα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ (210-7250050)

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019 – nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με SARS–CoV-2. Η υποψία λοίμωξης με SARS–CoV-2 σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο SARS–CoV-2 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.
Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του SARS–CoV-2 υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.

Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του SARS–CoV-2 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

·         Τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.
·         Δεν  υπάρχουν  συγκεκριμένα φάρμακα για τον SARS–CoV-2
·         Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

Εμμανουήλ Κιτσέλης                                                                    Φασκιώτης Γεώργιος
Αντιδήμαρχος                                                                                   Αντιδήμαρχος
Παιδείας,Πολιτικής Προστασίας.                                                   Κοινωνικών Υπηρεσιών
Τουρισμού, Οικολογίας

 

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο