περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Παρασκευή, 26 Απριλίου | 6:13πμ

Ενημερωση για το Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Δεκεμβρίου

Η λειτουργία των σχολείων και η εφαρμογή της καθολικής  τηλεκπαίδευσης είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι ξεκάθαρο πως οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι για την εφαρμογή του συστήματος, από την περίοδο της προηγούμενης καραντίνας, οπότε και διαπίστωσαν τόσο τις ανάγκες όσο και τη μονιμότητα της συνθήκης, λόγω της πανδημίας.

Ήταν και είναι υποχρέωση τους να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, μαθητών και δασκάλων, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και για την εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης στο καθολικό δικαίωμα της εκπαίδευσης κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Είναι προφανής η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας και της Υπουργού κας Κεραμέως, η οποία απέτυχε στην οργάνωση και υλοποίηση του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να αναιρείται το αναφαίρετο δικαίωμα στην παιδεία και την μόρφωση με ισότιμους όρους, εξαιτίας κοινωνικοοικονομικών περιορισμών.

Η δημοτική αρχή, από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης είναι σε επικοινωνία με τα σχολεία της πόλης και τις διευθύνσεις τους, καταγράφει προβλήματα και ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των σχολείων και προσπαθεί να τα επιλύσει τόσο σε οργανωτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Από τον προηγούμενο Μάρτιο, κατά την διάρκεια της  προηγούμενης καραντίνας, είχε εξαγγελθεί από το Υπουργείο η προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού, υπολογιστών και τάμπλετ, για την κάλυψη των αναγκών. Ζητήθηκε από τους Διευθυντές η καταγραφή των αναγκών και προέκυψε μια κατανομή εξοπλισμού ανά σχολική μονάδα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, η οποία κοινοποιήθηκε στους διευθυντές των σχολείων τον Ιούλιο.

Για την Καισαριανή ειδικότερα προβλέπονται 97 συσκευές. Στην συνέχεια το Υπουργείο όρισε πως είναι αρμοδιότητα των διευθυντών να αξιολογήσουν τις ανάγκες και να διανείμουν τις συσκευές τηρώντας τη συγκεκριμένη οδηγία, στη βάση κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Προτεραιότητά μας είναι πάντα να καλύπτουμε τις ανάγκες των μαθητών της πόλης ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και τα όργανα εκπροσώπησης της σχολικής Κοινότητας, τα νομικά πρόσωπα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής επιτροπής και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ). Οι ανάγκες των σχολείων κατατίθενται από τους διευθυντές  ως τεκμηριωμένα  αιτήματα στις Σχολικές επιτροπές, όπου εγκρίνονται και λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους διαβιβάζονται στην ΔΕΠ η οποία τις εγκρίνει και στη συνέχεια ο Δήμος αποφασίζει στην Οικονομική Επιτροπή και επιχορηγεί τις ανάγκες αυτές.

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου συζητήθηκε  ένα ζήτημα, αυτό της εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης, που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, κάθε Δήμο της χώρας και ελήφθη η σχετική απόφαση. Για άλλη μια φορά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Λαϊκή Συσπείρωση», «Πρώτη Φορά Καισαριανή», «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» και «Ανυπόταχτη Καισαριανή»,  επιχείρησαν να μετατρέψουν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε θέατρο εντυπώσεων και λαϊκισμού.

Την ίδια πρακτική άλλωστε, ακολούθησε σύσσωμη η αντιπολίτευση με την παράνομη και άκυρη απόφαση σχετικά με τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της πόλης που πλήττονται από την πανδημία.
Ενώ γνώριζαν πολύ καλά πως η «παράσταση» που έδωσαν εκείνη την ημέρα, ζητώντας 8μηνη αναστολή των δημοτικών τελών αντί της 3μηνης που όριζε η οδηγία, ήταν απολύτως ψευδής και μάταιη παραπλάνησαν τους πολίτες επιχειρώντας να φανούν γενναιόδωροι. Αποτέλεσμα: λίγο καιρό αργότερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει την απόφαση και δικαιώνει την πρακτική της Δημοτικής Αρχής.

Η Δημοτική Αρχή κινείται πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και εφαρμόζει νόμους και διατάξεις που ισχύουν για όλους τους Δήμους της χώρας. Αυτή είναι η πρακτική για την οποία η αντιπολίτευση διαδίδει ότι η Δημοτική Αρχή είναι το εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης. Κάθε πολίτης καταλαβαίνει την υποκρισία και την ανευθυνότητα που διέπει σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Ας επανέρθουμε όμως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου:

Η κυρία Γραφίδου επικεφαλής της παράταξης «Πρώτη Φορά Καισαριανή» είχε αποστείλει λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή του Τακτικού Δ.Σ., αίτημα για σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. με θέμα την κάλυψη των αναγκών των μαθητών για την τηλεκπαίδευση. Το θέμα αυτό περιλαμβανόταν ήδη στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. της 7ης Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά απέστειλε το ίδιο θέμα. Γιατί; Για να δείξει, διεκδικώντας την πατρότητα της καινοτόμας(!) αυτής ιδέας ότι τάχα είναι πρωτοπόρος! Λες και το πλέον
προφανές ζήτημα αδυνατούσε να το αντιληφθεί η διοίκηση. Όταν της γνωστοποιήθηκε πως λίγες μέρες αργότερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση, ετοίμασε σε συνεργασία με την παράταξη- «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», εναλλακτική πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου, στην οποία κατένειμε αυθαίρετα ποσά στις σχολικές επιτροπές για την αγορά του εξοπλισμού αυτού και η οποία παρέκαμπτε όλη την νόμιμη διαδικασία για την λήψη απόφασης.

Προσπάθησε μάλιστα με την κα Παραγιού να συγκαλέσουν Δημοτικό συμβούλιο ΕΡΗΜΗΝ της δημοτικής αρχής, τρεις μόλις ημέρες πριν την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.

Με το δημόσιο χρήμα και τις διαδικασίες όμως δεν παίζεις!

Ο Δήμαρχος δήλωσε πως για άλλη μια φορά  οφείλει να αντισταθεί στις πρακτικές αυτού του είδους  που χρησιμοποιούνται και  πως οφείλει  να μην επιτρέψει το Δ.Σ. της Καισαριανής, το δημοκρατικό όργανο που αντιπροσωπεύει την πόλη και τους πολίτες,  να μετατραπεί σ’ ένα θέατρο εντυπώσεων και εμπορίου ψήφων.
Η Δημοτική Αρχή πρότεινε πως  εφόσον προκύπτει πλέον τελεσίδικα πως η καθυστέρηση είναι και θα είναι μεγάλη και πως το υπουργείο απέτυχε στο να υλοποιήσει το σχέδιο του, είναι σειρά μας να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να συνδράμουμε στη λύση του προβλήματος.
Έτσι λοιπόν πρότεινε  να επιχορηγήσει ο Δήμος Καισαριανής τις τεκμηριωμένες ανάγκες για αγορά εξοπλισμού  που θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών της πόλης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου, επί της ουσίας, όλοι ήθελαν ο Δήμος Καισαριανής να αγοράσει τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές για τους μαθητές της πόλης που το χρειάζονται, η κ. Γραφίδου, αφού για πέντε ώρες προσπάθησε  εναγωνίως να εξασφαλίσει πως σε κάθε  περίπτωση θα  «καρπωθεί» η ίδια την απόφαση της αγοράς των συσκευών, έφτασε σε σημείο, όταν προς το τέλος της συζήτησης η Δημοτική Αρχή προκειμένου να σταματήσει ο εκφυλισμός της διαδικασίας και να γίνει πράξη αυτό που επί της ουσίας ήταν το ζητούμενο, έκανε τη χειρονομία να της αποδώσει την πατρότητα της πρότασης ώστε τελικά όλοι να ψηφίσουμε το αυτονόητο, εκείνη προσπάθησε να αλλάξει την πρόταση της χωρίς κανείς να μπορεί κανείς να καταλάβει τι καινούριο ήθελε να προτείνει!!!

Φυσικά μετά από καθολική κατακραυγή δεν προχώρησε σε αλλαγή της πρότασής της.

Τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η «πρόταση» της κ. Γραφίδου για αγορά του εξοπλισμού με χρήματα του Δήμου Καισαριανής με επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές ή με προμήθεια που θα κάνει ο Δήμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Ουσιαστικά δηλαδή ότι είχε εισηγηθεί εισηγητικά η Δημοτική Αρχή!

Η διεύθυνση παιδείας του δήμου σε συνεργασία με τις διευθύνσεις και τους εργαζομένους του Δήμου κάνουν το καλύτερο δυνατό για τα σχολεία της πόλης μας, για τους μαθητές και τις οικογένειες τους και αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις.

Η υποβάθμιση του διαλόγου και των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Καισαριανής πρέπει να κάποια στιγμή να σταματήσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο