περισσότερα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
1922-2022
5η Συνάντηση Μονοπατιών
Newsflash
Slider
Ανοικτές Δημόσιες Διαδικασίες
Διαρκές Συνέδριο 2022
Ειδήσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις και Δράσεις
Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Κέντρου
Εκδόσεις
Επικαιρότητα
Εσπερίδες
Οικονομικά Στοιχεία Δήμου
Ομιλίες Εσπερίδων
Πολιτική Προστασία
Προμήθειες - Έργα - Μελέτες
Προσλήψεις
Κυριακή, 11 Ιουνίου | 1:35πμ

Η μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του Δήμου Καισαριανής

Η Καισαριανή αλλάζει.


Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη δημιουργία της πόλης, με αφετηρία τη μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, η Καισαριανή μπαίνει σε νέα εποχή. 


Ο Δήμος Καισαριανής με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρουσιάζει τη μελέτη της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, ενοποιώντας αρχιτεκτονικά την Πλατεία Παναγιώτη Μακρή με την Πλατεία Κοιμήσεως Θεοτόκου. 


Σε μια χρονιά ορόσημο για τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία, η Καισαριανή αναδεικνύει το ρόλο της σε αυτήν με μια σειρά από έργα πνοής που προβάλλουν την ιστορία, την πολιτισμική της κληρονομιά, την περιβαλλοντική και τουριστική της σημασία, την παρουσία της στο γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. 


Τη μελέτη εκπόνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

«Ο δημόσιος χώρος της πόλης είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, ειδικά σε περιοχές όπως η Καισαριανή. Η Καισαριανή δεν είναι μια τυχαία πόλη στην Ελληνική επικράτεια. Ενδεχομένως δεν είναι τυχαία πόλη στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο. Είναι ένας εμβληματικός τόπος και πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ως τέτοιος» δήλωσε ο καθηγητής στην επίσημη παρουσίαση της μελέτης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο ο καθηγητής Μωραΐτης και οι συνεργάτες του από την Arsis Architects βραβεύτηκαν με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό “Rethinking the Future 2022” για την πρόταση που κατέθεσαν και κέρδισαν στον εθνικό διαγωνισμό για την πρόταση δημιουργίας ενός υποδειγματικού κτηριακού συγκροτήματος δημόσιων υπηρεσιών επί της οδού Πειραιώς, στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.


Εμπνευστής της ανάπλασης είναι ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος με την επιστημονική του ιδιότητα παρακολούθησε όλα τα στάδια της μελέτης.Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο όραμά του για την ανάπλαση: «Οραματιστήκαμε την ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής με άμεση αναφορά στην καταγωγή μας, η οποία εκφράστηκε σχεδιαστικά με τη διαμόρφωση του δαπέδου σε χάρτη των παραλίων.

Η ανάπλαση αυτή συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εντάσσεται στη δέσμη ενεργειών του Δήμου για να τιμήσουμε την επέτειο. 

Η Μικρασιατική καταγωγή μας είναι ο ένας σημαντικός άξονας της ταυτότητας της πόλης μας. Ο άλλος είναι ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου και ο ρόλος της Καισαριανής στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αυτά τα δύο ταυτοτικά χαρακτηριστικά συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας». 

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
– Πεζοδρομούνται οι δρόμοι κάθετα και οριζόντια της πλατείας, καθώς και η Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως, με στόχο αφενός την ενοποίηση των χώρων, αφετέρου τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.


– Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων της πλατείας με στόχο την ανάδειξή τους, καθώς τα κτίρια της πλατείας είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.


– Στο δάπεδο της Πλατείας Παναγιώτη Μακρή θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και στο δάπεδο της Πλατείας Κοιμήσεως της Θεοτόκου σχέδιο με τα παράλια της Προποντίδας. Ο φωτισμός του εδάφους θα είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.


– Στα σημεία φωτισμού θα υπάρχει μεταλλική πλακέτα που θα φέρει ένα QR code, μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει στο κινητό ή το tablet πληροφορίες για την πόλη, να μάθει μια ιστορία σχετικά με αυτήν, να ακούσει μουσική της από της κάθε περιοχή και να δει φωτογραφίες.


– Το μνημείο της Εθνική Αντίστασης μεταφέρεται στην Πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε υπερυψωμένη θέση, με στόχο να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί με φόντο τον ναό.


– Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου αποκτά περίβολο και ράμπα που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.). 

– Τα στέγαστρα των καταστημάτων όπως και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ο διάκοσμος των σχεδίων προέρχεται από Μικρασιατικά κεντήματα. 

– Η φύτευση της πλατείας είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των Μικρασιατών προσφύγων.


Ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος παρουσίασε τη μελέτη στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Πλατεία. Ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο αυτή η ανάπλαση εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της Δημοτικής αρχής για αναβάθμιση και ανάδειξη της Καισαριανής σε ένα διεθνές σημείο ενδιαφέροντος. 


Η πεζοδρόμηση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Ούλωφ Πάλμε θα συνδέει την Πλατεία με το Σκοπευτήριο, δηλαδή τα δύο εμβληματικά σημεία της πόλης, συμβολίζοντας την ιστορική συνέχεια μεταξύ της Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Καισαριανή και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και τον Αγώνα που έδωσαν στο πλευρό της Εθνικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές. 


Η διπλή ανάπλαση Πλατείας / Σκοπευτηρίου συνδέεται επίσης με την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ειδικά του Δημοτικού Σταδίου «Μιχάλης Κρητικόπουλος» που ήδη αποφέρει οφέλη όχι μόνο για το Δήμο αλλά και για την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις της πόλης. Σχετίζεται επίσης με το πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του περιβαλλοντικού πλούτου της πόλης, τον σχεδιασμό του «Kaisariani Trail» στο πλαίσιο των δώδεκα Ευρωπαϊκών πιστοποιημένων μονοπατιών «Υμηττός Trail» σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ. 


Η Καισαριανή εντάσσεται στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας, στον πολιτισμικό και ιστορικό χάρτης της Ελλάδος και της Ευρώπης. 
Η Καισαριανή αλλάζει!

Μπορείτε να δείτε το video της παρουσίασης της μελέτης εδώ:

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ – YouTube

Μετάβαση στο περιεχόμενο